Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kako vam lahko pametni dom olajša življenje?

Pametni dom združuje pametne naprave v hiši, ki jih je preprosto upravljati, življenje pa zato postane udobnejše, varčnejše in varnejše.

Prihranki, varnost in udobje pametnih domov | Pirnar

Digitalizacija je zajela prav vsa področja našega življenja. Naprave nam s svojimi programi pomagajo hitreje in le s pritiskom na gumb postoriti številna domača opravila. Kavni avtomat zna že sam skuhati našo najljubšo kavo ob točno določeni uri, nadzorne kamere nam na telefon pošiljajo sliko naših ljubljenčkov in skrbijo, da je doma vse v najlepšem redu, toplotna črpalka skrbi, da nam je zmeraj prijetno toplo, vhodna vrata pa se odklepajo s prstnim odtisom. Vse to je sicer krasno, vendar človek tako hitro postane suženj nastavljanja programov in preverjanja, ali vsaka posamezna naprava deluje, kot mora. Čas je, da vse te naprave združimo v pametni dom.

Kaj je pametni dom?

Pametni dom ali pametna hiša pomeni integracijo pametnih naprav v en sam sistem z osrednjim krmiljenjem. Ta se odloča, kako bo delovala posamezna naprava, glede na informacije, ki jih sistem pridobi od drugih naprav in tipal, ki so razporejeni po hiši in v njeni okolici. Če je zunaj vroče, bo glavni sistem spustil senčila, zaprl okna in vrata ter vklopil prezračevanje in klimatsko napravo, dokler temperatura v vseh prostorih ne bo takšna, kot smo jo nastavili. Internet stvari, kot povezovanju naprav rečemo, je cilj, h kateremu danes stremimo, saj želimo svoje bivališče upravljati kar se da preprosto.

Prihranki

V hiši ali v stanovanju porabimo veliko električne energije za poganjanje vseh naprav in aparatov, prav tako potrebujemo vodo in pozimi velik del našega družinskega proračuna zavzame ogrevanje. S pametnim domom lahko vse te stroške precej zmanjšamo, saj na primer pametno upravljanje s toplotno črpalko ali sončno elektrarno pomeni, da bomo prostore ogrevali le toliko, kot je zares treba. S pravilno razvrstitvijo termostatov pa ne bomo imeli prevročih ali prehladnih sob.

Poleti pametni dom uravnava prezračevanje in uporabo klimatske naprave, kar pomeni, da lahko hiša že sama z nadziranjem senčil pripomore k zmanjšanju vročine, da potem ni treba pretirano uporabljati klime in ventilatorjev.

K toplotnim prihrankom pa zagotovo pripomorejo tudi kakovostna vhodna vrata. Že samo zaradi tega, ker so vratna krila odlično izolirana, tesnila delujejo brezhibno, montaža pa je takšna, kot mora biti, boste prihranili kar precej, saj se boste izognili prepihu in neželenemu vdoru mraza. Če pa vratom dodamo še pametno tehnologijo, ki jih sproti odpira in zapira le toliko, kot je treba, se ne more zgoditi, da bi nekdo sredi snežnega viharja pustil vrata na stežaj odprta.

Varnost

Zaprta vrata simbolizirajo varnost. Vaš dom je vaše pribežališče pred tegobami vsakdanjika, kjer se lahko sproščeno odpočijete. Toda svet je nepredvidljiv. Žal so časi, ko smo lahko hišo pustili odklenjeno, v avtomobilu pred njo pa so ostali še ključi, minili. Treba je poskrbeti za svojo varnost in pri tem ključ ni zmeraj dovolj. Pametni dom zato združuje senzorje za gibanje, odpiranje oken in vrat ali razbitje stekla na njih, senzorje za izliv vode, dim ali ogljikov monoksid, kamere in alarme. Vse te naprave zaznavajo nepovabljene goste in neželene dogodke ter nam informacije o tem, kaj se doma dogaja, pošiljajo kar na mobilni telefon.

Vse to je priročno, vendar je pomembno, da neželenim gostom v prvi vrsti čim bolj otežimo vstop v hišo. To lahko storijo dobra vhodna vrata. Poleg robustnih profilov in vratnih kril k varnosti prispevajo tudi pametne ključavnice. Te v osnovi poenostavljajo naše življenje, tako ta nam ni več potrebno iskati ključev, pač pa lahko v hišo vstopimo s prstnim odtisom, kodo ali celo samo s pomočjo sistema za prepoznavanje obraza. Ti načini omogočajo večjo kontrolo nad tem, kdo je vstopal v hišo in kdaj.

Pirnarjeva vrata pa imajo tudi dve zanimivi lastnosti, ki zagotovo sodi med najboljše ideje glede varnosti: prva so skrita potezala, ki se pokažejo zgolj lastniku, tako da nihče drug ne more z vrati početi praktično ničesar, druga pa je vhodna stena, ki je lahko tako neopazna, da je vhod na prvi pogled prav težko odkriti. Pa še odpira se zgolj s prepoznavanjem lastnikovega obraza. Če torej razmišljate o večji varnosti, je Pirnar v kombinaciji s pametnim domom pravi naslov.

Udobje

Pametni dom je v osnovi narejen zato, da je uporabnikovo življenje kar se da udobno in preprosto. Le z nastavitvijo želenih parametrov se vse v hiši zgodi avtomatsko, pri čemer ni potrebno poznati nobenega programiranja ali zapletenih nastavitev pri posamezni napravi. Vse je mogoče urediti z dotikom gumba ali pa z aplikacijo na telefonu. Še posebej praktično je, da lahko naprave doma kontroliramo in upravljamo na daljavo. To pomeni, da lahko na dopustu nastavimo protokol, ki simulira prisotnost in s tem daje vtis, da hiša ni zapuščena. Prav tako lahko preverimo, kaj počnejo otroci ali hišni ljubljenčki ter nastavimo gretje.

Tudi pametne ključavnice vhodnih vrat imajo velike prednosti. Razen tega, da vam ni treba iskati ključev ali pa skrbeti, da bi jih izgubili, vam pametna ključavnica omogoča, da dostop dodelite le določenim osebam, hkrati pa imate nadzor nad tem, kdaj je kdo vstopil.

Prestiž

Pametni dom poleg vseh praktičnih lastnosti daje tudi občutek prestiža. Generacije, ki poznamo še analogno življenje, uživamo v dejstvu, da smo dočakali prihodnost, kot so nam jo slikali znanstvenofantastični filmi. Še zmeraj tehnologijo dojemamo kot svojevrstno čarovnijo in se čudimo njenim zmogljivostim. Nikakor pa ne gre zanemariti dejstva, da pametne tehnologije v domu vseeno povečajo njegovo vrednost, tudi če bi ga kdaj želeli dati na trg.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top