Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Obnova starejše hiše – na kaj morate biti pozorni?

Se lotevate obnove starejše hiše? Preberite, kaj vse vas čaka in se izognite pastem, ki rade doletijo domače mojstre.

Od načrtovanja in dokumentacije do izolacije strehe | Pirnar

Načrtovanje in dokumentacija

Preden se lotimo obnove starejše hiše, je treba narediti natančen načrt. Ugotoviti je treba, kaj si od takega projekta sploh obetamo, kakšne so naše časovne in finančne zmožnosti, ter kako obsežna prenova sploh bo. Preden torej začnemo konkretna dela, se moramo pozanimati, ali morda potrebujemo gradbeno dovoljenje. Popolnoma jasno je, da ga potrebujejo zahtevni objekti, vendar pa ga moramo urediti tudi za manj zahtevne projekte, kot je večja rekonstrukcija stanovanjske hiše, pri kateri posegamo tudi v osnovno konstrukcijo hiše, v kar so vključene tudi dozidave in nadzidave.

Že pri načrtovanju moramo upoštevati zakone gradbene fizike, izvedbo energetske učinkovitosti na čim bolj ekološki način, zagotavljanje zrakotesnosti objekta in ustrezno preprečevanje vseh toplotnih mostov. Kakovostno načrtovanje nam lahko prihrani veliko naložbenih stroškov gradnje, zato se je smiselno obrniti na arhitekte in gradbenike, da nam ustrezno svetujejo. Le tako se bo obnova dejansko splačala, sicer pa je morda bolje zgraditi popolnoma nov objekt.

Mini kviz za maxi inspiracijo

Iščete navdih za svoja sanjska vhodna vrata?
Odgovorite na 5 kratkih vprašanj in pomagali bomo izbrati najprimernejša vrata za vas.

O kakšnem arhitekturnem stilu razmišljate?

Kakšen interier vam je všeč?

O katerem materialu vhodnih vrat razmišljate?

Gradite ali prenavljate hišo?

Naše priporočilo

Kdaj načrtujete montažo vhodnih vrat?

Izberite najbližji razstavno-prodajni salon!

Seznam partnerjev

Priporočamo vam model

arhitekturni stil hiše / / / Montaža: /

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec z vašimi podatki in oddajte neobvezno povpraševanje.

Oblikujte
podrobneje

Statična ustreznost

Pri analiziranju morebitne prenove je najprej treba preveriti statično ustreznost objekta, saj na ta način zagotavljamo varnost stavbe in se izognemo stroškom v prihodnosti. Zaradi slabe gradnje, dotrajanosti objekta, slabo nosilnih tal ali spremembe namembnosti stavbe je včasih potrebna statična sanacija. To je prvi korak prenove, pri kateri se opravi

  • statična sanacija temeljev, pri čemer se opravi obbetoniranje, podbetoniranje ali injektiranje temeljev,
  • statična sanacija nosilnih zidov, pri čemer ojačamo zidove z armaturo ali injekcijskimi masami,
  • statična sanacija medetažnih konstrukcij, ki največkrat obsega zamenjavo medetažne konstrukcije in izdelavo betonskih plošč v nosilnih stenah.

Ekološkost prenove

Sodobni trendi gradnje in prenove težijo k temu, da se v samih procesih uporabljajo čimbolj ekološki materiali, ki pa hkrati omogočajo čim boljšo zvočno in toplotno izolacijo, saj želimo, da bi bila zgradba kar se da varčna in ekološko učinkovita. Uporabljamo in vgrajujemo preveč materialov, ki niso naravni, kar obremenjuje okolje pri njihovi proizvodnji, prav tako pa taki izdelki predstavljajo težavo, ko se zgradba z njimi poruši. Sanacija energetske učinkovitosti po načelu eko-bio je zagotovo dražja od tiste, kjer uporabljamo zgolj umetne snovi in materiale, vendar je dolgoročno ugodnejša za naše zdravje in za naš planet.

Streha in ostrešje

Če želimo preprečiti nadaljnje propadanje objekta, mu moramo zamenjati kritino. Tega se lotimo z odstranjevanjem stare kritine. Takoj zatem preverimo, ali so les na strehi načeli zajedavci, ali je kje opaziti trohnenje in ali so strešni elementi fizično poškodovani. Zajedavce je najlaže odpraviti s kemičnimi sredstvi, les pa je treba nato s premazi zaščititi pred ponovno okužbo. Preveriti je treba še, kako je strešna konstrukcija sidrana na podlago. Če je sidrana slabo, obstaja možnost, da močnejši veter odnese kar celo ostrešje, zato je treba to preprečiti. Ob pregledu ostrešja se je treba odločiti, ali bomo zamenjali celotno konstrukcijo ali le posamezne elemente. Na splošno velja, da strešno konstrukcijo obnovimo, če je poškodovanega do približno 20 odstotkov lesa. Če je poškodovanega več kot 20 odstotkov, svetujem izdelavo popolnoma novega ostrešja.

Starejše zgradbe običajno nimajo izoliranega ostrešja, niti nimajo prezračevalnih kanalov, ki preprečujejo nastanek kondenza med kritino in samo izolacijo, zato je pri obnovi treba poskrbeti še za to. Šele na koncu natančno namestimo nove strešnike. Sanacija celotne strehe lahko traja od enega do dveh tednov, zato pred obnove preverite še vremensko napoved.

Ne pozabite niti na varnost. Če boste prenavljali le streho, morate namestiti lovilne odre, delavci pa morajo nositi zaščitno opremo. Če pa boste obnavljali še fasado, se splača postaviti celoten gradbeni oder.

Izolacija sten in fasada

Največkrat fasado obnavljamo, ko je njen zaključni sloj dotrajan, brez barve in poškodovan, ali pa takrat, ko izvajamo energetsko sanacijo, saj so neizolirane stene idealne za izgubljanje dragocene toplote. Minimalni standard določa, da je treba objekt izolirati toliko, da bo toplotna prehodnost U<0,28 W/(m2K), kar pri najpogostejših debelinah masivnih sten predstavlja okrog 15 cm toplotne izolacije. Sem sodi tudi hidroizolacija temeljev. Te je treba odkopati in ponovno zaščititi pred vlago.

Stavbno pohištvo

K sodobnejšemu videzu hiše zagotovo sodijo moderna in lepo oblikovna okna in vrata. Dandanes vemo, da so elementi stavbnega pohištva zelo pomembni pri izgubi toplote in pri zvočni neizoliranosti, zato je pomembno, da izberemo taka okna in vrata, ki ohranjajo temperaturo v prostoru in nas ščitijo pred vremenskimi težavami. Ne glede na to, ali obnavljate staro kmečko domačijo, povojno delavsko hišo ali meščansko vilo, boste pri podjetju Pirnar našli prava vhodna vrata zase. Na voljo so vam različni slogi, vsak izjemen zaradi svojih posebnosti, vendar pa enak po svojem bistvu: ne glede na to, katera vrata boste izbrali, boste dobili vrhunsko konstrukcijo, ki zagotavlja izjemno toplotno in zvočno izolacijo, varnost ter odlično oblikovanje.

KONFIGURATOR VHODNIH VRAT

Razporeditev prostorov

Starejše hiše imajo precej drugačno razporeditev prostorov kot sodobnejše. Ker se želimo približati moderni funkcionalnosti stanovanja ali hiše, bomo med obnovo želeli prostore združevati, graditi dodatne zidove ter prestavljati vrata in okna. Preden se tega lotimo, je smiselno narediti test statične ustreznosti objekta in ga po potrebi dodatno ojačati, da bo prenesel tako velike spremembe. Za rušenje so primerne nenosilne stene. To so tiste, katerih debelina naj ne bi presegala 15 cm neto debeline oziroma 10 cm brez ometa. Nosilne stene pa so tiste, ki so pravilno razporejene v tlorisu in zvezno potekajo od temeljev do vrha stavbe. Njihova naloga je, da nosijo težo zgradbe in skrbijo za njeno trdnost.

Elektrika

Pri starih zgradbah bo zelo verjetno treba zamenjati električno inštalacijo, saj verjetno ni več varna, kar opazimo po dotrajanosti vodnikov in stikal. Za analizo stanja se obrnite na usposobljenega elektrikarja, ki bo preveril dejansko stanje omrežja. Če na prvi pogled poškodb ni videti, se dajo te ugotoviti z meritvami. Te pa je tako ali tako treba opraviti pred vsakim priklopom na distribucijsko omrežje. Poskrbite za pravilno izvedeno napeljavo, saj reševanje teh težav s podaljški in vodniki, ki visijo vsepovsod, ni niti varno niti estetsko. Vsi priključki morajo biti ustrezno varovani oziroma ozemljeni, pri čemer je treba upoštevati priključno moč in sočasnost priključenih naprav. Če na posamezen del napeljave priključimo preveč porabnikov, bo to povzročilo pregrevanje vtičnic in vodnikov, kar lahko privede do požara. Najboljše, kar lahko naredite, je, da natančno določite, kje potrebujete vtičnice in stikala ter kam nameravate razporediti porabnike električne energije. Tako bo strokovnjak lahko naredil ustrezen načrt za napeljavo, ki bo varen in narejen seveda popolnoma po vaših željah in potrebah.

Voda in čistilna naprava

Svinčene cevi, ki so jih v preteklosti uporabljali za vodovod po hišah, so zdaj že gotovo v slabem stanju. Tudi če ne puščajo, pa vemo, da niso najprimernejše za naše zdravje, zato se je treba lotiti njihove zamenjave. Preden začnemo s tem projektom, je spet treba narediti načrt, kje v hiši potrebujemo pipe in odtoke ter kje bosta pralni in pomivalni stroj. Ne pozabite zapreti vode v celotnem objektu! V hiši to načelno ne bo težava, v bloku pa boste verjetno povzročili, da bo celotna zgradba brez vode. O tem je treba obvestiti upravnika, da bo poskrbel za zaprtje vode, pa tudi sosedom je treba povedati, da bo nekaj časa motena preskrba z njo in bo v bloku hrupno zaradi prenove.

V samostojnih hišah, ki niso priklopljene na javno kanalizacijsko omrežje, morate vgraditi malo čistilno napravo. Lahko se odločite za klasično izvedbo, obstajajo pa tudi zelo ekološke, ki vodo čistijo s pomočjo rastlin in mikroorganizmov.

Stene in tla

Stene starejših zgradb potrebujejo ustrezno skrb. V prvi vrsti jih je treba popraviti, če smo prestavljali instalacije. Kot drugo pa je treba poskrbeti, da stene zagotavljajo dovolj izolacije in da na njih ne nastaja plesen. Prav tako se je treba posvetiti tlom. Pri menjavi talnih oblog se pogosto izkaže, da je potrebna temeljita obnova. Včasih je treba obnoviti ali zamenjati samo zaključne sloje (izolacijo, estrih), pri lesenih stropih pa je pogosto treba zamenjati tudi nosilno leseno pohodno konstrukcijo.


Temeljita obnove hiše je zahteven projekt, ki lahko vzame celo več denarja in časa kot novogradnja. Če vam je hiša pri srcu in je nikakor ne želite porušiti, jo vsekakor obnovite in ji vdahnite novo življenje. Ko bo ponovno zasijala v vsej svoji lepoti, ji namesto krone privoščite najlepša in najboljša vhodna vrata Pirnar.

VSTOPI V KVIZ

Novost iz Pirnarja - bioklimatske pergole

Dodatna oprema

Vabljeni v ljubljanski salon in si poglejte v živo najlepše pergole Pirnar. Življenje je zunaj.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top