Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Zvočna izolacija vrat

Za udobje doma sta pomembni toplotna in zvočna izolacija. Vrata Pirnar sestavljajo materiali in elementi, ki vrhunsko dušijo nezaželene zvoke.

Dobro zvočno izolirana vrata za tiho izkušnjo | PIRNAR

Ne samo toplotna izolacija, tudi zvočna izolacija je pomembna za pravilno izbrana vhodna vrata in odločitev za visoko udobje v domu. Največ zvokov v notranjost prehaja skozi okna, a pri zaščiti pred hrupom je treba misliti tudi na vrata. Dom je vaša oaza miru, kamor se po dolgem dnevu umaknete pred svetom. Naloga vhodnih vrat je, da vas zaščitijo pred hrupom in vrvežem, ki se dogaja za njimi. Kakovostna vhodna vrata zagotavljajo popolno neslišnost okolja in vam nudijo mirno in tiho zavetje.

Mini kviz za maxi inspiracijo

Iščete navdih za svoja sanjska vhodna vrata?
Odgovorite na 5 kratkih vprašanj in pomagali bomo izbrati najprimernejša vrata za vas.

O kakšnem arhitekturnem stilu razmišljate?

Kakšen interier vam je všeč?

O katerem materialu vhodnih vrat razmišljate?

Gradite ali prenavljate hišo?

Naše priporočilo

Kdaj načrtujete montažo vhodnih vrat?

Izberite najbližji razstavno-prodajni salon!

Seznam partnerjev

Priporočamo vam model

arhitekturni stil hiše / / / Montaža: /

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec z vašimi podatki in oddajte neobvezno povpraševanje.

Oblikujte
podrobneje

Glasno, preglasno

Izpostavljenost hrupu je za zdravje nevarna, saj lahko povzroča bolezni srca in ožilja, razdražljivost in slabo koncentracijo. Raven hrupa se meri v decibelih (dB), pri čemer ima običajen pogovor vrednost približno 60 dB, glasen koncert pa okoli 120 dB. Dolgotrajna izpostavljenost zvokom nad 85 dB je že škodljiva za zdravje, zato si v svojem domu želimo, da bi jih bilo čim manj. Na jakost zvoka vpliva tudi njegova frekvenca: 40 dB bo pri frekvenci 1.000 Hz zvenelo glasneje od 50 dB pri 800 Hz.

Cilj v arhitekturi in gradbeništvu je, da se v prostoru toliko udušijo zunanji zvoki, da sta govor in glasba v notranjosti razločna. Za prostore v stanovanjskih zgradbah so priporočene naslednje vrednosti:

  • spalnica: 25–30 dB
  • dnevna soba: 30–35 dB
  • hodnik, toaletni prostori: 45–55 dB
  • kuhinja: 45–55 dB

Vhodna vrata Pirnar

Vratna krila in podboji

Zvočna izolacija vrat je odvisna od materiala in njegove debeline. Masivna vratna krila veljajo za najbolj izolativna, vendar pa več hrupa zagotovo ustavijo tehnološko dovršena vrata z vgrajeno izolacijo. Med izolativnimi materiali najdemo bolj in manj kakovostne, na kar je treba biti pozoren, če želimo resnično dobra in zvočno izolirana vrata:

  • pena,
  • poliuretanska pena,
  • mineralna volna,
  • valovita lepenka.

Vibracije, ki jih slišimo kot zvok, se najlažje prenašajo skozi lahke materiale, težje pa skozi goste in težke. Prav tako je prenos zvoka odvisen od elastičnosti materiala. Manj kot je elastičen (kot recimo trde pene ali papir), bolj absorbira zvoke. Tretji dejavnik, ki tudi vpliva na prenos zvoka skozi snovi, pa je temperatura. Višja kot je, hitreje lahko zvok potuje. Eden od materialov, ki najbolje prenaša zvok, je aluminij. To je zato, ker ta kovina ni posebej gosta (ima torej relativno majhno maso v določeni prostornini), hkrati pa je zelo elastična in ima sposobnost, da spreminja svojo obliko. Kljub temu je aluminij zelo priljubljen za izdelavo vhodnih vrat, saj omogoča neskončno igranje z oblikami in barvami. Njegovo pomanjkljivost glede prenosa zvoka pa rešujemo s kakovostnimi izolativnimi materiali v notranjosti vratnih kril in z vrhunskimi postopki izdelave, s katerimi nastanejo popolna vhodna vrata, ki vas bodo dolgo varovala pred zvoki iz okolice.

Tesnjenje

Eden izmed ključnih vzrokov za slabo zvočno izolativnost vrat je neprimerno tesnjenje vratnega krila na podboj in pri tleh. Zato je treba na teh mestih uporabljati ustrezna tesnila, ki ne smejo biti pretrda, sicer bi se od njih zvok odbijal, temveč morajo biti mehka, da se zvok zaduši. Najprimernejši material za to so različni silikoni. Na tleh nas pred hrupom varujejo pragovi različnih debelin in zaključne letvice.

Okovje, ključavnice

Zvok se v notranjost hiše ali stanovanja prenaša tudi preko okovja in ključavnic. Pomembno je, da so ti deli profesionalno nameščeni in se vratom odlično prilegajo. Vsaka vrzel namreč pomeni, da skoznjo uhajata toplota in seveda hrup. Večtočkovne ključavnice, ki vsebujejo masivne kavlje in zatiče, poskrbijo, da se vrata že brez zaklepanja tesno zaprejo. Vratno krilo se tako močneje poveže s podbojem, s čimer odlično zadušijo zvoke. Materiali in sestavni deli, ki so vgrajeni v vhodna vrata Pirnar, so dovolj robustni, da brezhibno opravljajo svoje delo, temeljito preprečujejo zvočnemu valovanju, da bi se preneslo skoznje, hkrati pa delujejo nežno in elegantno, da jih je vsakič lepo pogledati in se jih dotakniti.

Steklo

Kljub svoji navidezni krhkosti je steklo še vedno, pravzaprav vedno bolj, priljubljeno pri oblikovanju estetskega in funkcionalnega vhoda. Material sam po sebi zelo dobro prenaša zvok, kar pomeni, da ga je treba ustrezno izboljšati, da zadovolji zahtevne potrebe sodobnih kupcev. Na zvočno izolativnost pomembno vpliva že sama debelina stekla. Ker pa to ni dovolj niti z vidika toplotnih izgub, se v vrata, obsvetlobe in nadsvetlobe vgrajujejo trislojna ali štirislojna stekla, med katerimi so toplotni mostovi. Taka sestava pa že pomembno zmanjša prehajanje zvoka v hišo ali iz nje, zato lahko uživate v čudovitem razgledu, hkrati pa pustite ves svet zunaj, kadar vas njegovo vršenje preveč moti.

Montaža

Ne glede na to, kako kakovostna vrata ste si privoščili, je njihova sposobnost blaženja zunanjih zvokov odvisna predvsem od montaže. Montaža vrat mora biti prav tako natančna kot sama izdelava, sicer vhod ne bo opravljal svoje naloge tako, kot bi želeli. Moderni standardi in gradbeni predpisi urejajo tudi to področje, saj je pomembno, da novogradnja ponuja varno zavetje pred nezaželenimi zunanjimi zvoki in hrupom.

V podjetju Pirnar stavimo na tradicionalna rokodelska znanja in jih združujemo z najnovejšimi tehnološkimi odkritji. Tako lahko vsakič znova izpolnimo željo, da bi bili najboljši. Za vas, ker si to zaslužite. Naši mojstri se vsakim vhodnim vratom posvetijo z enako skrbnostjo: natančno izberejo materiale in elemente, jih vešče sestavijo in vrhunsko namestijo tja, kjer vi želite. Ničesar ne prepuščamo naključju, zato so naša najboljša vhodna vrata. Vsak dan vas bodo navduševala s svojo eleganco in vas navdihovala s tehnološkimi rešitvami, ki jim ni para. Ko jih boste za seboj zaprli, boste zaščiteni pred naglico in hrupom sveta tam zunaj. Končno boste spoznali, kaj sta mir in tišina.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top