Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Nasveti - kako pravilno čistimo aluminijasta in lesena vrata vhoda v hišo?

Čiščenje vrat hiše je bistvenega pomena, za zagotavljanje njihove uporabnosti in dolge življenjske dobe. Aluminij ne potrebuje veliko vzdrževanja, medtem ko si boste morali za les vzeti nekoliko več časa.

Hitro čiščenje lesenih in alu zunanjih vrat | Pirnar

Vsaka vhodna vrata za hišo, pa naj gre za aluminijasta vrata ali lesena vrata, morajo kljubovati številnim zunanjim vplivom, kot so vlaga, temperaturne spremembe, agresiven prah, ki škodujejo površini vrat. Za pravilno delovanje in lep videz vaših vhodnih vrat je potrebna redna nega in vzdrževanje. Čiščenje je preprosto, če se ga lotimo na pravi način. Predstavljamo vam nekatere nasvete, kako pravilno očistiti aluminijasta ali lesena vhodna vrata, da bodo obdržala svoj prvotni sijaj.

Vhodna vrata uporabimo večkrat na dan, a le malokrat pomislimo na vzdrževanje njihovih gibljivih in vitalnih delov. Največkrat se zgodi, da začnemo razmišljati o negi vhodnih vrat šele takrat, ko je oteženo zaklepanje, odpiranje in zapiranje ali ko vrata preprosto začnejo škripati.

Če ste še v fazi gradnje ali prenove objekta, morate biti previdni, saj uporaba cementa, mavca, betona ali malte pušča za seboj umazanijo, ki lahko škoduje površini vhodnih vrat. Našteti materiali so namreč močno alkalni in lahko povzročijo oksidacijo nerjavečega jekla, razjedanje površin ali celo poškodbe na steklu. V primeru, da se vrata umažejo z gradbenim materialom, jih je treba čim prej očistiti z neagresivnim čistilnim sredstvom in izprati z mlačno vodo. Tudi cvetni prah, ki se odlaga na zunanje površine, lahko škoduje praškasto lakirani površini vhodnih vrat, saj se pojavi v obliki lepljivega rumenega filma, ki pa ga je preprosto sprati s pomočjo vode in čistil.

Kako najhitreje očistiti aluminijasta vhodna vrata?

Aluminijasta vhodna vrata so za nezahtevna in zelo lahka za vzdrževanje, kar lahko pripišemo zelo kakovostnim materialom. Postopek za čiščenje je hiter in zelo preprost, pri čemer ne smemo pozabiti tudi na vitalne dele, kot so nasadila in ključavnica.

Če želite temeljito očistiti svoja aluminijasta vhodna vrata, ne pozabite na:

  • čiščenje prašno barvanih aluminijastih površin
  • čiščenje steklenih površin
  • čiščenje nerjavečega jekla, kot so na primer kljuke, držala in aplikacije
  • čiščenje in mazanje tesnil, ključavnice in cilindra

Čiščenje vhodnih vrat za hišo je priporočljivo vsaj enkrat letno. Za čiščenje vam priporočamo neagresivna sredstva, ki ne bodo škodovala materialom ali uporabite set čistilnih in negovalnih sredstev, ki ga lahko naročite pri pooblaščenem prodajalcu ali pri podjetju Pirnar d. o. o.

Nega prašno barvnih aluminijastih površin

Okvir in krilo je treba očistiti najmanj enkrat letno, ob večjih obremenitvah iz okolja pa je čiščenje treba večkrat letno. Uporablja se mrzla voda, ki se ji doda malo mila ali blago čistilo za ročno pomivanje posode. Pri čiščenju je treba uporabljati mehko krpo ali gobico. Čiščenje ni primerno pri neposrednem sončnem sevanju ali če temperatura površine preseže 25 stopinj Celzija. Ne uporabljajte grobih, brusnih sredstev, kislih ali močno alkalnih čistilnih sredstev in mrežic, ki poškodujejo površine. Ne uporabljajte čistilnih sredstev z neznano sestavo. Pri matiranih in strukturnih barvah se površina ne sme polirati.

Oglejte si vse modele vhodnih vrat

Nega steklenih površin

Za čiščenje stekla je treba uporabljati običajna čistila za steklo in mehko krpo, ki ne povzroča prask ali poškodb na steklu. Trdovratne nečistoče se odstranjujejo najprej s primernimi topili (etanol, aceton, čistilni bencin ...) in se nato izperejo z vodo. Pri čiščenju s topili moramo paziti, da ne poškodujemo robnega tesnjenja izolacijskega stekla, tesnila ali ostalih organskih delov (silikonske fuge). Za čiščenje stekla se ne uporabljajo močni alkalni pralni lugi ali kisline, še posebej fluorovodikove kisline, kot tudi ne čistilna sredstva na osnovi fluorovodika. Pri čiščenju priporočamo krožne gibe od zgoraj navzdol in od znotraj navzven. S to tehniko boste zagotovili, da se bo čistilno sredstvo spenilo in tako dobro očistilo stekleno površino.

Nega površin iz nerjavečega jekla

Izdelki iz nerjavečega jekla ne potrebujejo posebne nege, treba je le redno čiščenje. Sledi prahu, saj in prstnih odtisov se lahko odstrani z vlažno mehko krpo, nato pa je potrebno suho brisanje. Za pritrjeno umazanijo (betonski madeži, omet ...) se lahko uporabijo čistilna sredstva z dodatkom za poliranje. Za sledi površinske rje, ki je posledica drobnega kovinskega prahu v zraku (bližina cest, makadama, nedokončani objekti, gradbišča, daljše ne vzdrževanje ...) se lahko uporabi najlonska krpa z dodatkom vodi primešanih organskih ali mineralnih razredčil. V začetni fazi površinske rje zadostuje že krpa in močnejše drgnjenje v smeri brušenja. Čiščenje naj vedno poteka v smeri, ki je enaka smeri brušenja oziroma obdelovanja izdelka (vzporedno na strukturo).

Nega okovja in tesnil

Gibajoče dele okovja vsaj dvakrat letno namažite z ne kislinsko mastjo ali oljem. S tem povečate življenjsko dobo okovja in olajšate delovanje kljuke in cilindričnega vložka. Potrebno je tudi mazanje vratnih nasadil, ki jih najlažje namastite z oljnim razpršilom. Za mazanje cilindričnega vložka uporabite grafitni prašek. Pri okovju je potrebno redno preverjanje pravilne lege, pritrjenosti in obrabe.

Tesnila je za ohranitev funkcionalnosti treba čistiti z običajnimi blagimi detergenti vsaj enkrat letno. Primerno je tudi čiščenje s silikonskimi pršili, kar poveča tesnost in življenjsko dobo tesnil.

Kaj pa nega lesenih površin?

Les je material, ki je živ, zato potrebuje ustrezno zaščito. Z izbranim modelom ravnajte pazljivo, sicer lahko nastanejo poškodbe na površini oz. barvi. Intervali vzdrževanja so odvisni od barvnega odtenka ter montažne lokacije. Vrata premažete z negovalnim mlekom, ki v premaznem filmu zapre mikro razpoke in naredi nov zaščitni sloj. Preprost postopek osvežitve površine pripomore k podaljšanju življenjske dobe premaza. Priporoča se čiščenje in nega lesenih površin vsaj dvakrat letno. Pomembno pri tem je, da se poškodovano mesto popravi takoj, sicer obstaja nevarnost, da v les prodre voda, ki pozimi zamrzne, zaradi česar se premaz odlušči. Poškodbe, ki jih saniramo kasneje, so odpravljive, vendar z višjimi stroški. Zaradi zunanjih vplivov lahko pride do poškodb na barvi. Tudi za oljene površine priporočamo čiščenje in nego enkrat ali dvakrat letno. Površine je treba očistiti z vlažno krpo ter ponovno naoljiti. Površina mora biti pred oljenjem suha in brez prahu. Površino naoljimo, počakamo 5 minut, da se olje vpije, nato pa odvečno olje izbrišemo s krpo v smeri letnic. Les je naraven material. Kljub isti lesni vrsti se lahko pokažejo na površini določene barvne razlike. Tudi če se les prevleče z lazuro, se včasih te svojevrstnosti lesa ne da odpraviti. Barvne razlike in odstopanja od barvnih vzorcev, ki nastanejo iz tega razloga, je treba sprejeti.

Zaradi zunanjih vplivov (med gradnjo, z vremenskimi vplivi) lahko pride do poškodb na barvi. Za odpravo večjih poškodb se za nasvet in odpravo posvetujte s strokovnjakom. Manjše poškodbe, kot so praske in drobne razpoke, se lahko popravi s tankim čopičem ter vodotopnim premaznim sredstvom na akrilni bazi.

Redna nega bo poskrbela za dolgo življenjsko dobo vaših vrat

Ne glede na to, kakšna vrata ste si izbrali za svoj dom, so manjše poškodbe zaradi zunanjih dejavnikov skorajda neizogibne. A manjše praske na aluminiju ali lesu še niso razlog za zamenjavo vhodnih vrat, saj je s pomočjo posebne korekturne barve mogoče skriti manjše praske in nepravilnosti na površini.

Ustrezne korekturne barve lahko kupite pri specializiranih preprodajalcih vhodnih vrat ali se posvetujete z našimi svetovalci, ki vam bodo z veseljem pomagali. Z njihovo pomočjo boste svojim aluminijastim ali lesenim vhodnim vratom povrnili sijaj in s tem poskrbeli, da bodo krasila vaš vhod še na mnoga leta.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top