Pirnar

Mik Simcic

Mik Simcic

Kipar. Slikar. Ustvarjalec. Umetnik.

Mik je globalno priznan akademski kipar in slikar, ki ga je umetnost popolnoma prevzela že v najstniških letih. V svojem umetniškem izrazu ves čas niha med severnjaško strogostjo in mediteransko mehkobo, pri čemer so njegova slikarska in kiparska dela vedno prefinjen izraz globljega duhovnega stanja. V duši ostaja umetnik, ki se želi vedno znova preizkusiti in izraziti s čedalje težjimi izzivi v likovni in predvsem kiparski umetnosti.

Mik Simcic

Ko se izdelava kipa bliža koncu in bi lahko bila milimetrska plast posnetega kamna usodna, mi preostane samo še pilica, velika kot tista za nohte, in brezštevilne ure ročnega brušenja in poliranja, ki prežro kožo na prstih.

Mik Simcic

Ekskluzivni kiparski portreti
papeža Frančiška

Mik je imel čast, da ga je papež Frančišek povabil, da ustvari njegov kiparski portret v kamnu, vzporedno pa je nastala največja serija portretov živečega papeža v zgodovini Vatikana. Sedem portretov v bronu prikazuje njegova različna stanja duha, zato se imenuje »Sedem neskončnih trenutkov papeža Frančiška«. Eno od teh podob je Mik vklesal v voščeno belem kararskem marmorju in mu doprsni kip podaril na zasebni avdienci junija 2019.

Ekskluzivni kiparski portreti papeža Frančiška

Veličastna skulptura
Ugrabitev Evrope

Otvoritev najvišje stavbe v Sloveniji, Kristalne palače v BTC Ljubljana, so obeležili s postavitvijo monumentalne skulpture Ugrabitev Evrope iz brona, stekla in  kamna. Briljantna igra krhkosti in silovitosti materialov se odvija na navpičnih steklenih ploščah, na katerih stoji več ton težka bronasta skulptura.

Skulptura Ugrabitev Evrope

Vizionar, ki ga navdihujejo veliki mojstri iz zgodovine umetnosti

Mik je kot svobodni umetnik že desetletja aktiven na področju kiparstva, slikarstva in gledališča, kar mu je omogočilo aktivno vključevanje v kulturno dogajanje po vsej Evropi. Ob številnih razstavah v Sloveniji se je v preteklih letih s slikami in skulpturami predstavil v Rimu, Zagrebu, Dunaju, New Yorku, St. Juliensu (Malta), Londonu, Chemnitz (Nemčija), Monaku in Parizu. Pri svojem delu se naslanja na velike mojstre iz zgodovine umetnosti, a vedno išče nove, njemu lastne izraze.

Umetnostna zgodovina

Mik Simcic galerija

Želite izvedeti več?

Kontaktirajte nas