Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

 

Redna nega in vzdrževanje zagotavljata dolgoročno zadovoljstvo

Za dolgo življenjsko dobo in obstoj moramo vhodna vrata tudi redno vzdrževati in negovati. Dnevno so namreč izpostavljena vremenskim vplivom, temperaturnim spremembam, industrijskim plinom, prahu in umazaniji. Od izbranega materiala vhodnih vrat pa je odvisno, kaj vse to tudi vključuje. Lesena vrata vzdržujemo drugače kot aluminjasta, prav tako steklene površine, okovje ipd.

PIRNAR

Priporočila za vzdrževanje

 • Priporočila za vzdrževanje in nego aluminijastih vhodnih vrat

  Aluminijasta vhodna vrata so nezahtevna za vzdrževanje, a je temeljito čiščenje ALU površin bistvenega pomena za ohranitev dekorativnega videza površine in za zmanjšanje izpostavljenosti koroziji. Dovolj je temeljito čiščenje z blagimi, pH-nevtralnimi ali alkalnimi čistili dvakrat letno. Postopek za čiščenje je hiter in zelo preprost, pri čemer je bistveno, da uporabite krpo z mikrovlakni, da ne poškodujete oremazov. Uporabite lahko tudi set čistilnih in negovalnih sredstev, ki ga lahko naročite pri pooblaščenem prodajalcu ali pri podjetju Pirnar d. o. o.

  Nega prašno barvnih aluminijastih površin

  Vratni okvir in krilo čistite najmanj enkrat letno, ob večjih obremenitvah iz okolja pa tudi večkrat. Čiščenje izvajajte v mrzli vodi, ki ji dodajte malo mila ali blago čistilo za ročno pomivanje posode, pri tem pa uporabljajte mehko krpo ali gobico. Ne uporabljajte grobih, brusnih sredstev, kislih ali močno alkalnih čistilnih sredstev in mrežic, ki poškodujejo površine. Ne uporabljajte čistilnih sredstev z neznano sestavo. Pri matiranih in strukturnih barvah površine ne smete polirati.

  Čiščenje ni primerno pri neposrednem sončnem sevanju ali če temperatura površine preseže 25 stopinj Celzija.

 • Priporočila za vzdrževanje in nego lesenih vhodnih vrat

  Les je naraven in živ material, ki zahteva ustrezno zaščito s pazljivim ravnanjem, sicer nastanejo poškodbe na površini oz. barvi. Kljub isti lesni vrsti se lahko pokažejo na površini določene barvne razlike. Tudi če les prevlečemo z lazuro, se včasih te svojevrstnosti ne da odpraviti. Na barvne razlike in odstopanja od barvnih vzorcev, ki nastanejo iz tega razloga, nimamo vpliva.

  Do poškodb na barvi pride tudi zaradi zunanjih vplivov, kot je vreme in gradnja. Za odpravo večjih poškodb se za nasvet in odpravo posvetujte s strokovnjakom. Manjše poškodbe, kot so praske in drobne razpoke, lahko popravite s tankim čopičem ter z vodotopnim premaznim sredstvom na akrilni bazi.

  Lesena vrata vzdržujte enkrat ali dvakrat letno, pri čemer so intervali vzdrževanja odvisni od barvnega odtenka vrat in lokacije montaže.

  Obnova in nega lazurnih premazov

  Vrata premažete z negovalnim mlekom, ki v premaznem filmu zapre mikro razpoke in ustvari nov zaščitni sloj. Enostaven postopek osvežitve površine pripomore k podaljšanju življenjske dobe premaza. Pomembno pri tem je, da se poškodovano mesto popravi takoj, sicer obstaja nevarnost, da v les prodre voda, ki pozimi zamrzne, zaradi česar se premaz odlušči. Poškodbe, ki jih saniramo kasneje, so odpravljive, vendar z višjimi stroški.

  Obnova in nega oljenih površin

  Tudi za oljene površine priporočamo čiščenje in nego enkrat ali dvakrat letno. Površine je potrebno očistiti z vlažno krpo ter ponovno naoljiti. Površina mora biti pred oljenjem suha in brez prahu. Površino naoljimo, počakamo 5 minut, da se olje vpije, nato pa odvečno olje obrišemo s krpo v smeri letnic.

 • Priporočila za vzdrževanje in nego steklenih površin

  Za čiščenje stekla uporabljajte običajna čistila za steklo in mehko krpo, ki ne povzročajo prask ali poškodb. Trdovratne madeže odstranjujte najprej s primernimi topili, kot so etanol, aceton ali čistilni bencin, nato pa jih izperite z vodo. Pri čiščenju s topili moramo paziti, da ne poškodujemo robnega tesnjenja izolacijskega stekla, tesnila ali ostalih organskih delov, kot so na primer silikonske fuge. Za čiščenje stekla ne uporabljajte močne alkalne pralne luge ali kisline, še posebej fluorovodikove kisline, kot tudi ne čistilna sredstva na osnovi fluorovodika. Pri čiščenju priporočamo krožne gibe od zgoraj navzdol in od znotraj navzven. S to tehniko boste zagotovili, da se bo čistilno sredstvo spenilo in dobro očistilo celotno stekleno površino.

 • Priporočila za vzdrževanje in nego nerjavečega jekla

  Izdelki iz nerjavečega jekla ne potrebujejo posebne nege, zahtevajo le redno čiščenje. Sledi prahu, saj in prstnih odtisov odstranite z vlažno mehko krpo, ki jih nato obrišete s suho krpo. Za pritrjeno umazanijo, kot so betonski madeži in omet lahko uporabite čistilna sredstva z dodatkom za poliranje. Za sledi površinske rje, ki so posledica drobnega kovinskega prahu v zraku (bližina cest, makadama, nedokončani objekti, gradbišča, daljše ne vzdrževanje ...) uporabite najlonsko krpo z dodatkom vodi primešanih organskih ali mineralnih razredčil. V začetni fazi površinske rje zadostuje že krpa in močnejše drgnjenje v smeri brušenja. Čiščenje naj vedno poteka v smeri, ki je enaka smeri brušenja oziroma obdelovanja izdelka (vzporedno na strukturo).

 • Priporočila za vzdrževanje in nego okovja in tesnil

  Gibajoče dele okovja vsaj dvakrat letno namažite z ne kislinsko mastjo ali oljem. S tem povečate življenjsko dobo okovja in olajšate delovanje kljuke in cilindričnega vložka. Namažite tudi vratna nasadila, ki jih najlažje namastite z oljnim razpršilom. Za mazanje cilindričnega vložka uporabite olje za mazanje (npr. RIVOLTA TRS). Pri okovju redno preverjajte pravilno lego, pritrjenost in obrabo.

  Tesnila za ohranitev funkcionalnosti čistite z običajnimi blagimi detergenti vsaj enkrat letno. Primerno je tudi čiščenje s silikonskimi pršili, kar poveča tesnost in življenjsko dobo tesnil.

Ali so vam bile te informacije v pomoč? (2 ocene, Ø 5,0)
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top