Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Brezplačen vodič pri izbiri bioklimatske pergole

Predstavljajte si, da se po napornem dnevu želite osvežiti na terasi vašega doma. Poletje je in vročina pripeka. 41 stopinj Celzija neusmiljeno tolče po vas. Nevšečnost že vrsto let rešujete s senčniki in platnenimi tendami, s katerimi si sicer ustvarite senco, a vročina vztraja. Oddiha, po katerem tako hrepenite, ni od nikoder. Bioklimatska pergola je rešitev, zaradi katere boste na pokriti terasi kljub popoldanski pripeki uživali v prijetnih 23 stopinjah.

Brezplačen vodič pri izbiri bioklimatske pergole

Življenje je zunaj!

Z brezplačnim vodnikom, ki je pred vami, predstavljamo prednosti in tehtne razloge, zakaj bo pergola na terasi obogatila vaše preživljanje prostega časa. A smo že omenili, da se pozimi zgodba obrne? Da si lahko pod pergolo ustvarite tudi vabljivo topel prostor, v katerem boste ob prijetnih 17 stopinjah uživali v kuhanem vinu in druženju z najdražjimi? Nismo? Potem je skrajni čas, da začnemo.

Kazalo vsebine

Kaj je pergola?

Pergola je konstrukcija na prostem, ki ustvarja prostor, zaščiten pred različnimi vremenskimi vplivi. Medtem ko so običajne pergole največkrat narejene iz lesenih stebrov, ki podpirajo strešeno mrežo iz tramov ali špirovcev in zagotavljajo senco ali oporo za plezajoče rastline, so v zadnjem času večji “boom” doživele bioklimatske pergole iz aluminija. Te nudijo bistveno več udobja, nadzora in prilagodljivosti ter bolje odgovarjajo na potrebe sodobnega bivanja. Kot lahko razberete že iz imena, takšne pergole ustvarjajo izjemno ugodne bioklimatske pogoje za uživanje na prostem.

Kaj je pergola?

Bioklimatska vs. običajna pergola

Z bioklimatsko pergolo boste lahko na vaši terasi uživali v vseh letnih časih, ne glede na vremenske razmere. Vrhunsko vam lahko služi v najbolj ekstremnih temperaturnih situacijah. V vedno bolj vročih in nepredvidljivih poletjih kot tudi v mrzlih in padavinsko obilnejših zimah.

Tipi pergol glede na postavitev

Enostaven sistem sestavljanja z modularnimi profili omogoča več različnih konstrukcijskih postavitev glede na specifiko vaše hiše in želja:

Prostostoječa bioklimatska pergola

Prostostoječa

Prostostoječa bioklimatska pergola je še posebej primerna za vse, ki imate veliko neizkoriščenega prostora okrog hiše. Razmišljajte izven okvirjev. Zaprite oči in si predstavljajte, kaj bi radi počeli pod njo. Ustvarite si lasten kino in preživite nepozaben večer v dvoje ali pa si po napornem dnevu naredite miren kotiček za meditacijo. Takšna pergola se ne drži hiše in je povsem avtonomna konstrukcija.

Vgradna pergola Pirnar

Vgradna

Če načrtujete novogradnjo v sodobnem slogu, razmislite o vključitvi vgradne pergole v arhitekturno zgodbo vašega doma. Estetsko bo dopolnila izgled vaše hiše, obenem pa si boste pod njo ustvarili osupljiv zunanji prostor z izjemnim prezračevanjem in čudovito igro svetlobe.

Stenska pergola Pirnar

Stenska

S stensko pergolo boste estetsko povečali vaše domovanje, obenem pa si boste ustvarili izjemen zunanji prostor, pod katerim boste zares kakovostno preživljali svoj prosti čas. Le kaj je lahko lepšega, kot v družbi najdražjih uživati v kulinaričnem razvajanju. Kosilo, piknik ali le jutranja kavica izpod pergole je za vse prisotna izkušnja, ki je še dolgo ne bodo pozabili.

Pergola po meri

Po meri

Bioklimatsko pergolo si lahko oblikujete tudi po svojih željah. Lahko postavite eno ob drugo in si tako še povečate zunanji prostor.

Dodatna oprema

Bioklimatska pergola ima na voljo:

Vrtljive in električno nastavljive lamele

Motorizirane lamele nudijo vrhunsko zaščito pred soncem, dežjem in vetrom in so električno nastavljive pod različnimi koti (0-135°). Patentiran sistem vrtenja ima tiho delovanje je povsem skrit v eni izmed lamel.

Vrtljive in električno nastavljive lamele

Velika izbira barv

Konstrukcijo aluminijaste pergole si lahko izbirate ro RAL lestvici. Antracitna siva, bela in temno rjava so med najbolj priljubljenimi pri strankah. Možne so tudi barve v različnih odtenkih sive, zlata, črna ali škrlatna rdeča.

Velika izbira barv

LED osvetlitev

Z različnimi oblikami osvetlitve in možnostmi zatemnitve boste pod pergolo preživeli nešteto nepozabnih večerov. Z dodatno izbiro toplo/hladne osvetlitve lahko spreminjate barvni ton. S toplo osvetlitvijo si boste ustvarili prijetno ambientalno vzdušje za druženje v dvoje ali s prijatelji, medtem ko se boste s pomočjo hladne svetlobe lažje zabavali z vašim najljubšim hobijem ali prebrali dobro knjigo.

ZIP senčila

Zahvaljujoč najnovejši ZIP tehnologiji izjemna senčila iz močnih tkanin pokrijejo površine celo do 7,2 m brez dodatne podpore. Z učinkovitim senčenjem boste več ur uživali na vztrajnem popoldanskem soncu. Tudi nadležen mrčes je stvar preteklosti, saj lahko na senčilo namestite tkanino proti insektom. Pri stenski postavitvi je dobra izbira senčilo z jeklenico, ki zagotavlja optimalno napetost tkanine. Senčila nudijo 5 %, 1 % ali 0 % prosojnost.

ZIP senčila

Drsni paneli

V konstrukcijo pergole je mogoče vstaviti drsne pokončne panele, s katerim ustvarite učinkovito bočno senčenje, predvsem na delih, ki so bolj izpostavljeni soncu. Paneli so na voljo v treh širinah, in sicer 900, 1000 in 1.100 mm.

Drsni paneli

Drsni stekleni paneli

Obogatite svojo pergolo z minimalističnimi in funkcionalnimi drsnimi steklenimi paneli in jo pretvorite v optimalni bioklimatski prostor. Zagotavlja učinkovito odpornost na močan veter, obenem pa optimalno prepušča sončne žarke.

Drsni stekleni paneli

Infrardeči grelci

Ko nas zunaj pozdravi zima in nizke temperature, si pod pergolo preprosto vklopite grelnik, izberete želeno stopnjo ogrevanja in vdihnete toplino vsaki zabavi na prostem. Grelec lahko pametno upravljate tudi z aplikacijo Klarstein za Android ali iOS.

Infrardeči grelci

Upravljanje

Z brezplačnim vodnikom, ki je pred vami, predstavljamo prednosti in tehtne razloge, zakaj bo pergola na i terasi obogatila vaše preživljanje prostega časa. A smo že omenili, da se pozimi zgodba obrne? Da si lahko pod pergolo ustvarite tudi vabljivo topel prostor, v katerem boste ob prijetnih 17 stopinjah uživali v kuhanem vinu in druženju z najdražjimi? Nismo? Potem je skrajni čas, da začnemo.

Vremenski senzorji

Najsodobnejši senzorji glede na vremenske razmere avtomatizirano regulirajo dodatno opremo na pergoli. Z njimi lahko učinkovito senčite prostor in nastavite lamelev razponu do 135°. Poseben senzor v primeru nenadnega dežja ali snega v trenutku zapre lamele, medtem ko senzorji za veter učinkovito ščitijo konstrukcijo v primeri ostrih sunkov.

Vremenski senzorji

Avtomatizirano upravljanje

Moderne pergole Pirnar so povsem združljive z najsodobnejšimi sistemi za avtomatizacijo. Vse je mogoče nadzorovati in regulirati z enim samim daljinskim upravljalnikom ali celo s pametnim telefonom. Po želji lahko pergole s tipko na steni učinkovito povežete s funkcijami, ki jih omogoča pametni dom.

Avtomatizirano upravljanje

Nega in vzdrževanje

Aluminij je enostaven za vzdrževanje, zato aluminijasto pergolo čistite enkrat ali dvakrat letno, pozimi ali ob večjih obremenitvah iz okolja pa tudi večkrat. Za čiščenje vam priporočamo toplo vodo, ki ji dodajte malce mila ali blagega čistila za ročno pomivanje posode. Uporabljajte mehko krpo ali gobico in čiščenja ne izvajajte pri neposrednem sončnem sevanju ali če temperatura površine preseže 25 stopinj Celzija. Ne uporabljajte grobih, brusnih sredstev, kislih ali močno alkalnih čistilnih sredstev ter mrežic, ki bi lahko poškodovale površine. Prav tako vam odsvetujemo čistilna sredstva z neznano sestavo in uporabo visokotlačnih čistilcev, saj lahko poškodujejo njeno površino.

  • Čiščenje žlebov pergole

    Za zagotavljanje ustreznega odvodnjavanja ob padavinah občasno očistite drenažne kanale na lamelah pergole, žlebovih in ceveh v stebrih. Tovrstno čiščenje je ključno povsod, kjer se neposredno ob pergoli ali v njeni bližini nahajajo drevesa. Odpadlo listje in iglice so namreč najpogostejši vzrok za delno omejitev ali celo blokiranje pretočnosti vode po pergoli. Najpreprostejši način je spihovanje s stisnjenim zrakom ali z manjšim omelom. V primeru blokade v cevi stebra za razgraditev čepa uporabite tršo žico, ki se v cev vstavi bodisi z zgornje ali spodnje strani. Drenažne kanale lamel najlažje očistite tako, da najprej odprete lamele v končno lego in nato do kanalov dostopate s spodnje strani.

  • Čiščenje razsvetljave

    Pozimi in predvsem v predprazničnem času razsvetljava na pergoli ustvari čarobno doživetje. Zato je čiščenje oz. nega v tem času še kako priporočljiva. LED luči ali LED trakove nežno očistite z rahlo vlažno krpo ali robčkom in uživajte pod pergolo tudi v krajših dnevih.

  • Čiščenje steklenih panelov pergole

    Če ima vaša pergola drsne steklene panele, jih lahko po potrebi operete z milnico, pri čemer jih vedno sperite s čisto vodo. Vaša pergola bo kot nova. Postopek ponovite tudi v drugih letni časih. Pergola bo zasijala v vsej svoji estetiki.

  • Vzdrževanje bioklimatske pergole v snežnih razmerah

    Pergola prenese določeno debelino snežne odeje, ki pa lahko ob presežku privede do deformacij profilov. Ob močnejšem sneženju odprite lamele pravokotno glede na tla, da se sneg ne oprijema strehe (priporočamo vsaj delno odprtje lamel). S tem boste poskrbeli za večjo varnost.

    Drugi način je odstranitev snega s strehe z omelom, ko so lamele popolnoma zaprte in je debelina snežne odeje presežena glede na maksimalno dovoljeno količino. Pozimi nikoli ne hodite po strehi pergole, sneg pa odstranjujte z uporabo lestve ob strani.

    V primeru vidne zmrzali lamel ne odpirajte, da ne pride do odpovedi motorja in da tesnila ne izskočijo iz utorov.

  • Upravljanje s pergolo med in po dežju

    Bioklimatske pergole imajo ponavadi vgrajene vremenske senzorje. V primeru naliva senzor za dež lamele samodejno zapre. Med nalivom deževnica potuje po žlebovih nosilcev konstrukcije po lamelah, kar omogoča popoln nadzor odvajanja deževnice. Po vsakih padavinah na zgornji površini lamel ostanejo kapljice vode, kjer se lahko še nekaj časa zadržujejo. Lastnikom Pirnarjeve pergole svetujemo, da na vašem daljinskem upravljalniku shranite priljubljeno pozicijo (t.i. MY pozicija) pod kotom 15 %. Takoj po dežju priporočamo odprtje lamel v MY pozicijo za 2 minuti, da deževnica odteče iz lamel. Šele nato jih popolnoma odprite. S tem se boste izognili razmočeni površini pod pergolo.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top