Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kako izbrati najustreznejša vrata za svojo hišo?

Mnogi iz lastnih izkušenj vemo, da sta gradnja ali prenova hiše stresna dogodka. Izbira najustreznejših vhodnih vrat je tako le še ena v nizu težjih odločitev, ki jih moramo sprejeti.

Kako izbrati najustreznejša vrata za svojo hišo?

Niste sami. V nadaljevanju vam bomo skušali predstaviti čim več dejavnikov, na katere bodite pozorni, ko se boste odločali za nova vhodna vrata. Morda vas bo na začetku res navdušil lep dizajn ali določena barva, a upoštevajte širšo sliko.

Vhodna vrata še zdaleč niso le estetska dopolnitev vaše hiše. Zmorejo vedno več, zato ni zanemarljiv izbor tudi glede na vaš življenjski stil. Vprašajte se, kako živite. Če ste veliko naokoli, dosti potujete in vam je blizu aktiven življenjski slog, potem razmislite o sodobnem vhodu, ki vam bo s pomočjo pametnih rešitev omogočil optimalno načrtovanje vaših aktivnosti.

Seveda pa so ključni vsi posamezni vidiki glede vhodnih vrat, ki pomembno vplivajo na udobje vašega bivanja in jih ne smete spregledati:

  • varnost
  • trpežnost oz. obstojnost
  • kakovosten material
  • načini odklepanja
  • energetska varčnost
  • stil in osvetlitev

Oglejmo si jih podrobneje!

V minuti do svojih sanjskih vhodnih vrat

Iščete navdih za nova vrata?
Odgovorite na 5 kratkih vprašanj in prejeli boste 3 priporočene vhode glede na vaše želje.

Izberite svoj sanjski dom!

V katerem prostoru bi najraje preživljali prijetne popoldneve?

Izberite spalnico, kjer bi najraje brali priljubljeno knjigo!

Kad, tuš kabina ali oboje?

Prisegate na klasiko iz lesa ali moderni aluminij?

Oglejte si vhodna vrata po vašem izboru!

Izpolnite obrazec in na elektronski naslov boste prejeli 3 priporočene modele glede na vaše odgovore.

Si želite vhodna vrata ogledati v živo v Pirnarjevih salonih?

Za večjo varnost vašega doma

Od vrat pričakujemo, da so naš ščit pred hrupom iz ulice, pred vremenskimi vplivi in tudi nezaželenimi pogledi. Še najbolj od vsega pa si želimo, da bi za njimi ostali varni. Pri vhodnih vratih na večjo varnost med drugim vplivajo:

Kakovostne ključavnice

Ključavnice

Večtočkovne ključavnice z varnostnimi zatiči in vrhunskimi cilindri so osnova za optimalno varnost vaših vrat. Kakovostni proizvajalci sodobnih vrat ponujajo možnosti večtočkovnih zaklepanj glede na stopnjo varnosti, ki jo želite. Pomemben vidik predstavljajo varnostni razredi ključavnic, ki naj dosegajo visok varnostni razred RC2, lahko pa jih nadgradite v RC3 ali celo RC4, če želite še dodatno protivlomno varnost.

Trdno vratno krilo

Tudi z izborom trdega vratnega krila boste poskrbeli za varen dom. Masivna lesena vrata dajejo vratnim krilom posebno trdnost, medtem ko so aluminijasta vrata že sama po sebi trpežna in robustna, lahko pa jih tudi kombinirate z lesom. Najtrdnejša vratna konstrukcija pa je v celoti (ne le delna karbonska ojačitev) iz karbonskih vlaken in aluminija. Karbonska vlakna so lahka, toga in nekajkrat močnejša od jekla. Ne krivijo se niti na žgočem soncu niti v najhladnejših zimah. Glede na to, da nam ekstremne vremenske razmere v zadnjih letih tudi na pragu lastnega doma ne prizanašajo, je odločitev za karbonsko vratno konstrukcijo že skorajda nuja.

Varnostno steklo

Sodobna vhodna vrata velikokrat dopolnjuje tudi steklo, ki je dodatno ojačano – lahko je kaljeno ali lepljeno. To daje steklu izjemno trdnost in vratom dodatno varnostno komponento.

  • Kaljeno varnostno steklo – ESG
  • Lepljeno varnostno steklo – VSG

Varnostno steklo

Izbor materiala vhodnih vrat

O materialu vrat razmišljajte glede na stil vaše nove ali prenovljene hiše. Najpogostejša materiala za vhodna vrata sta aluminij in les. Oboje bo učinkovito ščitilo vaš dom in vsak od njiju ima svoje prednosti.

Vhodna vrata aluminij

Aluminij

Je sinonim za moderno, elegantno in privlačno. Hkrati je izjemno kakovosten, okolju prijazen in dolgoročno vzdržljiv material, ki je še posebej primeren za vhodna vrata. Predstavlja idealno ravnotežje med trajnostjo, energetsko učinkovitostjo in estetsko dovršenostjo. Omogoča izdelavo vhodnih vrat v poljubnih, tudi nadstandardnih dimenzijah in neskončne možnosti oblikovanja, površinske obdelave in nanašanje neštetih barv.

Vhodna vrata les

Les

Les je odličen naravni gradbeni material. Zaradi topline, neštetih možnosti uporabe in prednosti ne gre nikoli iz mode. Ker je les naravna in živa stvar, si med seboj niti dve vratni krili nista popolnoma enaki. Narava namreč poskrbi, da je vsak model unikatna umetnina. Ponaša se s trdnostjo, dobro izolacijo, trajnostjo, varnostjo in kakovostjo bivanja. Je okolju prijazen material in pušča minimalen vpliv na okolje.

Vedno bolj priljubljene so tudi vhodna vrata v kombinaciji alu-les.

Sodobni načini odklepanja in upravljanja z vrati

Verjetno ste se že zalotili, kako s polnimi rokami vrečk iščete ključe vhodnih vrat, ki se vam vztrajno izmikajo in preizkušajo vaše potrpljenje. Ali pa so otroci izgubili ključe in ne morejo v hišo, medtem ko ste vi še v službi. Sodobna vhodna vrata poleg klasičnega odklepanja s ključem nudijo upravljanje vrat s čitalcem prstnih odtisov. Tako lahko pozabite na skrbi in ohranite mirne živce, saj za odklepanje ne potrebujete več ključev, ampak jih odprete preprosto s prstnim odtisom.

Pametno odklepanje vhodnih vrat

A pojdite še korak dlje. Najsodobnejša vrata omogočajo popolno načrtovanje vaših dnevnih, tedenskih in mesečnih aktivnosti. Kako? Z uporabo mobilne aplikacije, s katero upravljate vaš vhod. Vrata lahko odpirate na daljavo, kjerkoli se nahajate. Nadzorujete lahko, kdo in kdaj vstopi v hišo itd. V aplikaciji lahko uporabnikom časovno omejite pravice za odklepanje z njihovim prstnim odtisom itd.

Še več. Najnaprednejši proizvajalci ponujajo določanje posebnega prstnega odtisa v sili v primeru, da vas ali člana vaše družine vlomilci prisilijo, da jim odprete vrata. Vrata se sicer odklenejo, a bodo ob tem vsi člani družine, ki imajo nameščeno aplikacijo, prejeli obvestilo, da so bila vrata odklenjena pod prisilo.

Seveda pa lahko kljub vsemu še vedno izberete klasično odklepanje vrat s ključi tudi na sodobnem dizajnu vrat.

Uskladite videz vhodnih vrat s stilom vaše hiše

Vaša vhodna vrata naj bodo stilsko umeščena v celostno podobo hiše, ne glede na to, ali prenavljate ali gradite. Usklajujte barvo vhodnih vrat z barvo fasade in morda za inspiracijo uporabite tudi barve, ki jih že uporabljate ali načrtujete pri notranji dekoraciji hiše. Razmišljajte, kakšna okna boste imeli, kakšen nadstrešek ipd. V kasnejših korakih izbora vrat je najbolje, da si ogledate vrata v živo v razstavnih salonih proizvajalcev, saj boste le tako videli, kako v resnici izgledajo posamezni barvni odtenki po RAL lestvici. Šele ko boste sami videli in začutili detajle ročnih obdelav, doživeli pod prsti toplino in teksturo materialov na vratnem krilu, se vam bodo v glavi začela izrisovati vaša vrata.

VSTOPI V KVIZ

Videz vhodnih vrat

Ko razmišljate o izboru vhodnih vrat, se posvetite estetiki vhoda, saj je ta neposredna ločnica med okolico hiše in notranjostjo ter nemalokrat med javnim in zasebnim prostorom. Podoba dovršenega vhoda naredi prvi vtis na vašega obiskovalca in ustvari vsak dan prijetno dobrodošlico tudi vam. Pomembno je, da so vrata stilsko umeščena v celostno podobo objekta, kar zagotovimo z uporabo enakih ali kompatibilnih barv in materialov za vse povezane elemente (okna, vrata, senčila, fasada, nadstreški, idr.).

Arhitektki Petra in Živa iz podjetja Biro Repovž

Pomen dobrega tesnjenja in kakovostne izolacije

Kvalitetna vhodna vrata pomembno prispevajo k celotni energetski varčnosti prenovljene hiše ali novogradnje. Kakovostno tesnjenje in dobra izolacija pa sta pogoja za vrhunska energetsko varčna vhodna vrata. Le takšna preprečujejo toplotne izgube v zimskem času, medtem ko poleti v prostorih ohranjajo prijeten hlad. S premišljenim izborom energetsko varčnih vrat boste vsako leto prihranili pri stroških ogrevanja in poskrbeli za dolgo življenjsko dobo.

Zakaj je pomembno, da vhodna vrata dobro tesnijo?

Kakovostno tesnjenje zagotavlja optimalno vzdrževanje temperature v vaši hiši. Pozimi ohranja prijetno toploto, poleti zagotavlja hlad. Pri tesnjenju bodite pozorni na vrednosti vodotesnosti in zrakotesnosti. Dobro tesnjenje dosežete že pri vodotesnosti razreda 6A in zrakotesnosti razreda 4, medtem ko obstajajo tudi vhodna vrata s posebnim tesnilom razreda vodotesnosti 9A in zdržijo kar 6-krat večjo obremenitev od tiste, ki jo zdržijo običajna vrata.

Tesnenje vrat

Zakaj je pomembno, da imajo vrata kakovostno toplotno izolacijo?

Če živite v okolju z izrazitejšimi temperaturnimi nihanji, je dobra toplotna izolacija zlata vredna. Čim nižja je vrednost koeficienta toplotne prehodnosti (U-vrednost), boljša je toplotna izolacija. Najboljša vhodna vrata že dosegajo izjemno nizko toplotno prehodnost 0.59 W/(m2K), ki je za skoraj 20 odstotkov boljša od vrednosti pri običajnih vratih. Takšna vrata so primerna tudi za pasivno gradnjo. Nizka toplotna prehodnost pomeni, da imajo vrata dobro tesnjenje in se nepredušno zaprejo. Ni prepiha, vdora hladnega zraka in s tem toplotnih izgub.

Toplotna izolacija vrat

Zakaj je pomembno, da imajo vrata kakovostno zvočno izolacijo?

Hrup postaja vedno bolj moteč dejavnik predvsem v urbanih središčih, centrih mest itd. Če živite v zvočno onesnaženem okolju, razmislite o vratih s kakovostno zvočno izolacijo, da si zagotovite mir. Za doseganje najboljše zvočne izolacije dobri proizvajalci inovativno kombinirajo materiale in polnila v vratnem krilu s tesnjenjem. Tako dosegajo tudi vrhunske vrednosti 42 db, kar je podobna vrednost, ko jo imajo okna. Takšna vrata za več kot 18-krat zmanjšajo zvočno obremenitev v bivalnih prostorih v primerjavi z na stežaj odprtimi vrati.

Zvočna izolacija vrat

Elegantna osvetlitev vhoda v hišo

Igra svetlobe je najlepši okras vhodnih vrat. Vrata z dodanimi steklenimi površinami ob strani (obsvetlobe) ali nad njimi (nadsvetlobe) ter LED dodatki na ročajih, kljukah ali dekorativnih letvicah višajo estetsko vrednost nepremičnine. Osvetlitev na vratih lahko upravljate tudi z mobilno aplikacijo, spreminjate temperaturo in jakost barve ter svetlobe. Prižgana integrirana osvetlitev v vratih porabi izjemno malo električne energije.

Ambientalna osvetlitev vašega vhoda je tako nuja, če si želite ustvariti zares eleganten vhod, s katerim boste navdušili vaše obiskovalce. Obenem boste z nočno osvetlitvijo doma poskrbeli za dodatno varnost.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč? (2 ocene, Ø 5,0)
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top