Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kakšna je razlika med prenovo in preoblikovanjem vašega doma?

Pogosto se igramo z idejo prenove ali preoblikovanjem našega doma. Ampak ali resnično poznam razliko? Preden se pogovorite z izvajalcem, je najbolje, da se natančno seznanite s terminologijo.

Prenova vašega doma za večje udobje | Pirnar

Pogosto se igramo z idejo prenove ali preoblikovanjem svojega doma. Ampak ali resnično poznam razliko? Besedi "prenova" in "preoblikovanje" se pogosto uporabljata kot sinonima, če pa načrtujete nekatere večje izboljšave na domu, je najbolje, da se s terminologijo natančno seznanite, preden se pogovorite z izvajalcem. Medtem ko bosta tako prenova kot preoblikovanje izboljšala in posodobila vaš življenjski prostor, sta ti dve vrsti projektov zelo različni, vsak s svojim naborom prednosti in lastnostmi. Spoznajte šest ključnih razlik, ki vam bodo pomagale začrtati projekt, ki najbolj ustreza vašemu domu.

Med prenovo posodabljamo videz prostora ali celotne zgradbe, ne da bi pri tem spremenili njeno namembnost

Pri prenovi kuhinja ostane kuhinja, spalnica pa ostane spalnica, čeprav vendar so opravljena popravila in posodobitve. To na splošno vključuje tako dodajanje raznih slik, barvanje sten, namestitev novih talnih oblog in odstranjevanje neželenih predmetov. Prenova vključuje tudi strukturno obnovo. Na primer, če odkrijemo gnile lesene elemente, jih bomo odstranili in obnovili površino (steno, podlago ali streho) z novim materialom.

Med preoblikovanjem se spremeni dizajn in včasih tudi struktura

Preoblikovanje je postopek spreminjanja funkcionalnosti in zasnove prostora ali stavbe. To lahko vključuje rušenje stene za širitev kopalnice in preoblikovanje postavitve kuhinje, tako da so omare, hladilnik, umivalnik in pečica na različnih lokacijah. Tudi gradnja prizidka za vaš dom bi se štela za preoblikovanje. Obnavljanje domov ne vključuje vedno večjih strukturnih sprememb, lahko je nekaj tako preprostega, kot bi spalnico za goste spremenili v domačo pisarno. Če je bil spremenjen namen prostora, to pomeni, da ste ga preoblikovali.

Preoblikovanje je pogosto dražje od prenove

Ker lahko preoblikovanje vključuje spremembo fizične strukture stanovanja ali hiše, je pogosto treba ponovno nastaviti inštalacije za elektriko, vodovod in kanalizacijo, zaradi česar je projekt bolj zapleten in posledično dražji. V preoblikovanje je običajno vključene več strokovne delovne sile, pogosto pa so tudi višji stroški materiala, saj mnogi projekti prenove vključujejo gradnjo novih elementov.

Pri preoblikovanju doma boste potrebovali gradbeno dovoljenje, medtem ko med prenovo to ne bo nujno potrebno

Gradbena dovoljenja zagotavljajo, da se upoštevajo ustrezna gradbena pravila. Skupnosti postavljajo svoja pravila, vendar je običajno, da lokalni gradbeni organ zahteva dovoljenje ob vsaki spremembi strukture, vključno s postavljanjem prizidka na dom ali rušenjem in ponovnim postavljanjem notranjih sten. Preproste prenove, na primer barvanje in namestitev novih preprog, menjava vhodnih vrat, ne potrebujejo dovoljenj, medtem ko za zamenjavo strehe, čeprav se namembnost ne spremeni, ga boste zagotovo potrebovali. Krovstvo je v posebni kategoriji, saj če nova streha ni pravilno nameščena, lahko pušča in se lahko poškoduje struktura doma, zato večina skupnosti zahteva dovoljenja za prenovo strehe.

Prenovo lahko opravite sami

Če imate znanje, čas in željo, da si sami izboljšate dom, se raje lotite prenove in ne preoblikovanja. Večina skupnosti ne dovoli lastnikom stanovanj, ki nimajo ustreznih dokazil, urejati električne napeljave ali nameščati vodovodne instalacije, vendar so dovoljeno barvanje, nameščanje tapet, obešanje novih vrat in namestitev oblog.

Prenova ponuja boljšo donosnost naložbe

Ker prenova običajno stane manj in ker vključuje popravila in posodabljanje osnovnih lastnosti doma, bodo lastniki domov na projektih prenove, bodo pri morebitni prodaji nepremičnine pogosto videli boljšo donosnost naložbe kot pri preoblikovanju projektov.

Lahko bi porabili veliko denarja, da bi na zadnji strani hiše dodali veliko teraso, ampak če streha pušča in peč ne deluje in se vhodna vrata ne zaklepajo, bodo kupci odšli drugam.

Preoblikovanje je boljša rešitev, ko govorimo o slabi zasnovi nepremičnine

Če se morate sprehoditi skozi eno spalnico, da pridete do druge, ali če so vodovodi do kuhinjskega umivalnika nameščeni v zunanji steni in zamrznejo skoraj vsako zimo, prenove ne bodo rešile težav. Kadar je dom slabo zasnovan, je pogosto preoblikovanje edina rešitev. Slaba zasnova je pogostejša v starejših domovih, preden so bile uvedene stroge gradbene norme.

Na nekaterih zgodovinskih domovih je dovoljena le prenova

Če ste se odločili za nakup čudovitega viktorijanskega doma, ki je naveden v registru zaščitenih zgodovinskih stavb, ga ne boste mogli preoblikovati. Lastniki takih domov ne smejo samo spreminjati strukture nepremičnine, ki je v Registru, temveč jim priporočajo, da ga s prenovo povrnejo v prvotni videz. To lahko vključuje stvari, kot je zamenjava starega kamnitega dovoza z novim in popravilo prvotnih sten, pri čemer je treba uporabiti isto vrsto materiala. Morda bo dovoljeno na primer nameščanje oken na stara jeklena okna, da boste zaščitili že tako načeto notranjost, vendar preoblikovanje, ki bi spremenilo dizajn ali namen prostorov, ni dovoljeno.

Starejše hiše imajo zagotovo poseben čar in zgodovino. Že z zelo majhnimi popravki lahko močno izboljšate videz svoje viktorijanske hiše. Tako v notranjosti kot tudi v zunanjosti lahko dodate svoj osebni pridih, ne da bi prenova posegala v strukturo samega doma. S kančkom domišljije in ustvarjalnosti si lahko ustvarite dom vaših sanj.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top