Preskoči na vsebino
08 205 12 10

Kakšna vhodna vrata izbrati za leseno hišo?

Če smo se odločili za leseno hišo, je torej najbolje, da nadaljujemo v naravnem slogu in ji ponosno vgradimo lesena vhodna vrata. Kakšne pa so njihove lastnosti?

Kakšna vhodna vrata izbrati za leseno hišo?

Na trgu so na voljo lesene hiše, izdelane na številne različne načine. Trenutno so zelo moderne lesene hiše iz hlodov, za katere je značilno, da so izdelane iz izredno kakovostnega lesa, ki raste na nadmorski višini približno 1.500 metrov. Ko drevesa posekajo, jih ročno olupijo in nato še sveže hlode polagajo drugega na drugega, na vogalih pa jih med seboj povežejo s spoji. Za hiše iz hlodov je pomembno, da so sestavljene iz čim bolj svežega lesa. Suh les namreč razpoka in se krivi po svoje, ko pa je svež les pravilno zvezan, oblika ostane enaka.

Na našem trgu so bolj kot hiše iz hlodov znane lesene hiše, ki so grajene iz suhega lesa. Slednji je najprej posušen po naravnem postopku, kasneje pa še v sušilnih komorah. Prednost lesenih hiš je, da je čas gradnje izredno kratek, saj traja zgolj 3–5 mesecev. Življenjska doba lesenih hiš je do 100 let, seveda pa je vse odvisno od vestnega in rednega vzdrževanja.

Lesena hiša – izberite okolju prijazen naraven material

Les je naravni material, ljudje pa se vedno bolj nagibamo k naravnim materialom. Prav zato so tudi lesene hiše doma in v tujini vedno bolj popularne. Les je odličen zvočni in toplotni izolator, bivanje v lesenih prostorih pa daje občutek toplote tudi pri nižjih temperaturah.

Je tudi okolju prijazen material in eden najstarejših ter vsestransko uporabnih materialov, katerega človek uporablja že tisočletja. Z vidika ekologije je les najboljši gradbeni material, seveda, če je obdelan z naravnimi sredstvi, ne s kemičnimi. Stara indijanska modrost celo trdi, da se mora bolan človek vseliti v leseno hišo in bo takoj ozdravel.

Prednost lesenih hiš je tudi potresna varnost, predvsem zato, ker so za približno petino lažje kot klasične zidane hiše. Edina očitna slabost je protipožarna varnost, saj vemo, da les gori, zato se izdelovalci lesenih hiš zavzemajo, da leseno konstrukcijo obložijo z mavčno-vlaknenimi ploščami, ki les ščitijo ob morebitnem požaru.

Življenjska doba lesene hiše je odvisna od vzdrževanja, predvsem od tega, kako znamo les obvarovati pred vlago.

Izbor vhodnih vrat za leseno hišo

Lesene hiše najbolje sovpadajo z lesenimi vhodnimi vrati. Aluminijasta ali PVC-vrata na leseni hiši sicer niso nemogoča izbira, vendar se boste morali precej potruditi, da bodo zares sovpadala z zunanjostjo hiše.

Če smo se odločili za leseno hišo, je torej najbolje, da nadaljujemo v naravnem slogu in ji ponosno vgradimo lesena vhodna vrata. Res je, da lesena vrata potrebujejo več vzdrževanja kot katerakoli druga vrata. Les je naraven material, ki se odziva na temperaturne spremembe in predvsem na vlago v zraku, pa tudi sonce ni njegov največji prijatelj. Prav zato jih je dobro zaščititi z nadstreškom.

Največkrat se za vhodna vrata uporablja les smreke, macesna ali hrasta. Lesena vrata imajo odlično toplotno izolativnost, tudi če so kombinirana s steklom, saj se pri vgradnji ponavadi uporablja večslojno izolacijsko steklo.

Vzdrževanje lesenih vhodnih vrat

Kakovostna lesena vrata so že med izdelavo odlično zaščitena. Ker pa so vhodna vrata izpostavljena različnim vremenskim razmeram, dimu in prahu, pa jih je treba dobro vzdrževati, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

Med vzdrževanje spada tudi čiščenje vrat, ker se predvsem na zunanji strani nabere veliko najrazličnejše umazanije. Pri čiščenju moramo paziti, da ne uporabljamo agresivnih čistilnih sredstev, ki vratom bolj škodijo kot koristijo. Dovolj je, da jih večkrat zgolj nežno obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo umazanijo, nato pa še obrišemo do suhega. Na trgu je veliko čistilnih sredstev, ki so namenjena čiščenju lesa, vendar moramo pri uporabi le-teh vedeti, s kakšnimi premazi so zaščitena naša vrata.

Po nekaj letih vrata potrebujejo novo barvanje. Če vrata niso preveč poškodovana, se lahko barvanja lotimo sami. Preveriti moramo, s kakšnimi premazi so barvana vrata, da lahko uporabimo enake. Če so vrata preveč poškodovana, je priporočljivo, da popravilo prepustimo strokovnjakom.

Najbolje je, da se barvanja vrat lotimo poleti, in sicer v zgodnjih jutranjih ali poznih popoldanskih urah, ko sonce ne pripeka preveč. Priporočljivo je, da vrata snamemo s tečajev in jih položimo na stolice. Nato odstranimo vse okovje in zaščitimo morebitne steklene dele. Temu sledita brušenje in barvanje. Pred začetkom barvanja dobro preberemo navodila za uporabo.

Lesena vrata naši hiši dajejo domačnost, zato moramo lepo skrbeti zanje. Samo tako nam bodo lahko služila še dolgo. V podjetju Pirnar imamo v ponudbi veliko lesenih vrat za različne okuse. Več o njih lahko na lastne oči izkusite v našem prodajnem salonu v Ljubljani.


dom lesena vhodna vrata vzdrževanje


Katalogi

Prenesite si kataloge najnovejših in inovativnih vhodov Pirnar. Preglejte jih z najbližjimi ali pa jim jih pošljite po e-pošti.

S prenosom katalogov soglašam, da družba Pirnar d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen trženja storitev, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov Pirnar d.o.o., Bravničarjeva 20, 1000 Ljubljana. Več

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...