Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Vodnik, ki vam bo olajšal izbor in nakup vhodnih vrat

Vsaka stanovanjska hiša ali poslovni objekt ima vhodna vrata. Nihče si niti predstavljati ne zna, kako bi izgledal naš dom brez njih. In čeprav se osnovna funkcionalnost vhodnih vrat že stoletja ni spremenila, se skozi čas spreminjajo naše navade, način življenja, bivalne okoliščine in želje, kar je posledica nenehnega tehnološkega in družbenega razvoja. Zato je vedno bolj pomembno, da tudi vrata nudijo učinkovite rešitve za potrebe sodobnega bivanja.

A do Ž: kako do popolnih vrat za hišo | PIRNAR

Kaj si želite od vaših vhodnih vrat?

Izbira vhodnih vrat je enostavna, a obenem kompleksna zadeva. Ni enoznačnega odgovora, katera so prava vrata za vas. V resnici so tista, ki najbolje odgovarjajo konkretnim potrebam in željam. Vašemu življenjskemu stilu, ekonomskemu statusu, bivalnemu okolju, naklonjenosti do dizajna, tehnoloških inovacij itd. Z vodnikom, ki je pred vami, vam bomo za številne bivanjske okoliščine poiskali najbolj optimalno rešitev.

Kazalo vsebine

IZBOR VHODNIH VRAT

Vhodna vrata igrajo pomembno vlogo pri celovitem zagotavljanju varčne in varne nepremičnine. Predvsem je to pomembno za prihodnost, ko bomo priča vedno bolj nepredvildljivim vremenskim ujmam. Pri izboru se osredotočajte na kakovosten material, dobro izolacijo in vrhunsko tesnjenje.

Vremenske situacije so v zadnjih letih vedno bolj nepredvidljive. Za svojo novo hišo si želim predvsem trpežna in odporna vhodna vrata z odličnim tesnjenjem ter izolacijo. - Matej K.

 

Najboljši materiali za vhodna vrata

Izbira pravega materiala za vaša vhodna vrata ni pomembna le z estetstkega vidika, temveč predvsem z vidika funkcionalnosti, vzdržljivosti, varnosti in zahtevnosti vzdrževanja. Vsak material ima svoje strukturne lastnosti, od naravne prepustnosti do trdnosti, ki vpliva na to, ali je primeren za izdelavo vhodnih vrat. Najbolj kakovostni, okolju prijazni in dolgoročno vzdržljivi materiali, ki se uporabljajo za izdelavo vhodnih vrat sta les in aluminij.

Vhodna vrata aluminij

Aluminijasta vrata

Alu vhodna vrata predstavljajo idealno ravnotežje med trajnostjo, energetsko učinkovitostjo in estetsko dovršenostjo. Aluminij je izredno odporen material, ki uspešno kljubuje vremenskim vplivom in temperaturnim nihanjem, zato je primeren za vsak dom. Odlikuje ga izjemna strukturna zmogljivost in deformacijska trdnost, zato je verjetno eden izmed najbolj vzdržljivih materialov na svetu, ki bo še desetletja po montaži ohranil svojo prvotno obliko in videz z minimalnim vzdrževanjem.

Vhodna vrata les

Lesena vrata

Če je aluminij vedno bolj priljubljen sodobni material, pa les ostaja zimzelena izbira že stoletja. Les je odlična izbira tako za tradicionalne kot za sodobne domove, ki jim želite vdahniti občutek trdnosti, topline in povezanosti z naravo. Les je izredno čvrst in topel naravni material te hkrati odličen naravni izolator. Lepota lesa je tudi v njegovi prilagodljivosti, saj ga je mogoče premazati z lazurnimi ali oljnimi barvami. Seveda pa les zahteva nekoliko več nege in vzdrževanja kot aluminij. Lesena vhodna vrata je treba občasno prebarvati, priporočena pa je tudi zaščita vhoda z ustreznim nadstreškom, da bodo lesena vrata zaščitena pred vremenskimi vplivi in bodo še dolga leta ohranila svojo prvotno obliko.

Mini kviz za maxi inspiracijo

Iščete navdih za svoja sanjska vhodna vrata?
Odgovorite na 5 kratkih vprašanj in pomagali bomo izbrati najprimernejša vrata za vas.

O kakšnem arhitekturnem stilu razmišljate?

Kakšen interier vam je všeč?

O katerem materialu vhodnih vrat razmišljate?

Gradite ali prenavljate hišo?

Naše priporočilo

Kdaj načrtujete montažo vhodnih vrat?

Izberite najbližji razstavno-prodajni salon!

Seznam partnerjev

Priporočamo vam model

arhitekturni stil hiše / / / Montaža: /

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec z vašimi podatki in oddajte neobvezno povpraševanje.

Oblikujte
podrobneje

Tesnjenje

Kakovostno tesnjenje vhodnih vrat je zelo pomembno, saj pomaga zagotavljati optimalno vzdrževanje temperature v vaši hiši. Pozimi ohranja prijetno toploto in poleti zagotavlja hlad, po katerem tako hrepenimo. Velikokrat tesnjenje enačimo z izolacijo, a gre za dve različni zadevi, ki pa se dopolnjujeta in pomembno vplivata drug na drugo.

Nimajo vsa vhodna vrata enako dobrega tesnjenja, zato se je treba o vrednostih in rešitvah pozanimati pri samem proizvajalcu. Običajna vhodna vrata imajo oznako vodotesnosti 3A, malo boljša 6A, najboljši proizvajalci pa se ponašajo z naprednejšim tesnjenjem z oznako vodotesnosti celo 9A, kar pomeni, da so ohranila popolno vodotesnost pri tlaku 600 Pa, kar ustreza hitrosti vetra 114 km/h*. To je kar šestkrat višja obremenitev od tiste, ki jo zdržijo običajna vhodna vrata. Glede na to, kolikokrat v življenju odpremo in zapremo naša vrata, je brezkompromisno tesnjenje že skorajda nuja.

CarbonCore graf vodotesnosti

Toplotna izolacija

Če je nekoč veljalo, da so glavni oz. najpomembnejši izolator v hiši okna, imajo vedno večjo vlogo tudi sodobna vhodna vrata. Z vrhunskimi izolacijami boste s pomočjo vhodnih vrat z lahkoto prihranili pri stroških ogrevanja in poskrbeli za energetsko optimalno varčen dom.

Kakovostna toplotna izolacija vrat pomeni, da imajo čim nižjo toplotno prehodnost. Zelo dobra toplotna prehodnost je nad 0,60 W(m2K), vrhunska pa celo 0,59 W(m2K). V tem primeru se toplotne izgube v primerjavi z običajnimi vrati znižajo za skoraj 20 %. Te vrednosti so primerne tudi za pasivno gradnjo.

Nizka toplotna prehodnost hkrati pomeni, da imajo vrata dobro tesnjenje in se nepredušno zaprejo. Ni prepiha, vdora hladnega zraka in s tem toplotnih izgub. Pri izbiri energetsko varčnih vrat glejte torej na nizke vrednosti toplotne prehodnosti in hkrati visoko oznako vodotesnosti oz. zrakotesnosti.

 

CarbonCore Magnet WeatherSeal

TOPLOTNA
PREHODNOST

Toplotna prehodnost

0,71 W/(m2K)

RAZRED
VODOTESNOSTI

Vodotesnost

9A

VODOTESNOST
PRI HITROSTI VETRA

Vodotesnost pri hitrosti vetra

114 km/h | 600 Pa

RAZRED
ZRAKOTESNOSTI

Zrakotesnost

4

Poleg že omenjenih vrhunskih materialov, odličnega tesnjenja in kakovostne toplotne izolacije, je pri bivanju v urbanem in hrupnem okolju pomembna tudi dobra zvočna izolacija vhodnih vrat in seveda neprekosljiva varnost.

Zvočna izolacija

Pri zvočni izolaciji pregovorno velja, da z vhodnimi vrati ne dosežemo enako dobrih vrednosti kot pri oknih, saj ponavadi vrata bolj prepuščajo zvok. Prav tako prevladuje mnenje, da ob dobri toplotni izolacijoi, ne moreš imeti hkrati dobre zvočne izolacije.

Prenavljam hišo v urbanem in hrupnem okolju, zato potrebujem varna in dobro zvočno izolirana vhodna vrata. - Anja U.

Pozanimajte se pri proizvajalcih, kakšne so vrednosti zvočne izolacije na njihovih vhodnih vratih. Ustvarili si boste masivna vrata z izjemno nepredušnostjo zvoka in najnižjim možnim uhajanjem toplote. Na račun dobre zvočne izolacije ne boste izgubili na toplotni prehodnosti, kot se po navadi dogaja pri običajnih vhodnih vratih.

Za mir in tišino vašega doma

S pravo kombinacijo materialov in izolatorjev ponujajo vrhunski proizvajalci izjemno zvočno izolacijo na svojih vhodnih vratih. Najboljši se ponašajo z vrednostjo 42 db, ki je optimalna rešitev za vse, ki živite v glasnih, urbanih središčih in hrepenite po tišini in miru. S tem se bistveno zmanjša jakost zvoka, ki prehaja skozi vhodna vrata. V nasprotju z običajnimi izolacijskimi sistemi vhodnih vrat dosegajo podobne zvočno izolativne vrednosti kot okna.

Odlično tesnjenje in zvočna izolacija

Varnost

Od vrat pričakujemo, da so naš ščit pred hrupom iz ulice, pred vremenskimi vplivi in tudi nezaželenimi pogledi. Še najbolj od vsega pa si želimo, da bi za njimi ostali varni. Večtočkovne ključavnice z varnostnimi zatiči in vrhunskimi cilindri so osnova za optimalno varnost naših vrat.

Kakovostni proizvajalci sodobnih vrat ponujajo možnosti večtočkovnih zaklepanj glede na stopnjo varnosti, ki jo želite. Pomemben vidik predstavljajo varnostni razredi ključavnic, ki naj dosegajo visok varnostni razred RC2, lahko pa jih nadgradite v RC3 ali celo RC4, če želite še dodatno protivlomno varnost.

Izbira ključavnice je pomembna

Že v osnovi se odločite za 3 do 5 točkovno ključavnico z masivnimi kavlji. Kombinirajte jo z izborom močnega in trdnega vratnega krila (les ali aluminij) in sodobnimi načini odklepanja in zaklepanja, kot je čitalec prstnih odtisov.

Kakovostna varnostna ključavnica

Varna in učinkovita vhodna vrata so vedno prioriteta, ko razmišljamo o podmladku in kako jih kar najbolje zavarovati pred nevarnimi situacijami. Predvsem pri mlajših se nam v glavi odvijajo različni scenariji; da si bodo sami odprli vrata in pobegnili iz hiše ali pa da se bodo zaklenili iz hiše in ne bodo mogli več nazaj. Naj bodo torej vrata učinkovita in enostavna za uporabo, da jih z lahkoto upravljajo tudi naši otroci.

Odpiranje vrat s čitalcem prstnih odtisov

Vrata na prstni odtis so že nekaj let izjemno priljubljen način odpiranja, saj zanj ne potrebujemo ključa. Če lahko pristni odtis odklene vaš pametni telefon – zakaj ne bi še vašega doma?

Kupujem novogradnjo v mirnem predmestju. Smo družina z majhnimi otroki in si želim predvsem varna in učinkovita vhodna vrata. - Martin G.

Čitalec prstnih odtisov predstavlja povsem varno in učinkovito nadomestilo tradicionalnih načinov odpiranja ter zagotavlja:

  • Udobje (Ne morete se zakleniti ven, saj imate prst vedno pri sebi.)
  • Varnost (Ni izgubljenih ali ukradenih ključev; določanje pravic do dostopa…)
  • Prijazna uporaba (Preprosta namestitev in upravljanje)

Vrata na prstni odtis

Čitalec na prstni odtis lahko proizvajalec na vhodna vrata vgradi na ročaj, vratno krilo ali okvir. Lahko jih upravljate analogno ali z mobilno aplikacijo. Kakovostnejši proizvajalci omogočajo upravljanje vhodnih vrat z aplikacijo, ki še dodatna olajša bivanje in načrtovanje vaših vsakdanjih aktivnosti.

Pirnarjevi nasveti z Denisom

Pametno upravljanje vhodnih vrat

Če imate aktiven življenjski slog in veliko potujete, potem razmislite o t.i. pametnih vhodnih vratih, ki vam bodo pomagala pri načrtovanju vaših aktivnosti in učinkovitem upravljanju z vašim domom v vaši odsotnosti.

Veliko potujem, zato potrebujem vhodna vrata, ki jih lahko upravljam na daljavo in imam pregled nad aktivnostmi, ki se dogajajo v hiši, medtem ko me ni. - Matic S.

Najnaprednješi proizvajalci ponujajo upravljanje vhodnih vrat z mobilno aplikacijo, ki se ponašajo z izjemnimi funkcionalnostmi za popolno udobje bivanje. Tudi če se nahajate na drugem koncu sveta, boste z lahkoto zaklepali in odklepali vrata.

VSTOPI V KVIZ

Dovršene aplikacije omogočajo:

  • Oddaljeno odklepanje omogoča odklepanje vrat na daljavo.
  • Spremljanje aktivnosti. Z aplikacijo nadzorujete, kdo in kdaj vstopi v domovanje in aktivnosti članov.
  • Dnevnik beleženja odpiranja vhodnih vrat. Z aplikacijo beležite dnevnik upravljanja vhodnih vrat vseh člasnov, ki jo uporabljajo.
  • Vnos prstnega odtisa v sili. Aplikacija omogoča določanje posebnega prstnega odtisa za odklepanje v sili v primeru, da vas ali vašega člana družine vlomilci prislijo, da jim odprete vrata. V tem primeru uporabite prstni odtis v sili. Vrata se bodo normalno odklenila, ob tem pa bodo vsi ostali člani družine, ki imajo nameščeno aplikacijo, prejeli obvestilo, da so bila vrata odklenjena pod prisilo.
  • Časovno omejen dostop. V aplikacijo lahko uporabnikom časovno omejite pravice za odklepanje vhodnih vrat z njihovim prstnim odtisom.

Pametno odklepanje z mobilno aplikacijo SecuroSmart

Od ideje do sanjskih vrat

Ko gradimo ali prenavljamo, si želimo, da se naša vhodna vrata estetsko ujemajo s celotnim izgledom hiše, saj so prva stvar, ki jo zagledate, ko pridete domov. Za najboljše proizvajalce je vedno izziv, kako ustvariti najlepša estetska in elegantna vrata, ki bodo na vhodu osupnila vaše obiskovalce. Zato naj bo dizajn pomembna lastnost vhodnih vrat, prav tako vse male podrobnosti, ki jih vrhunski proizvajalci še vedno izdelujejo ročno.

Gradim hišo in razmišljam o stilu svojih vhodnih vrat. Kako se bodo ujemale s celotnim izgledom, fasado, okni in dovozom. Nekaj idej sem že dobila na Instagramu in Pinterestu. - Maja T.

 

Z vidika oblikovanja in dimenzij je možno izbirati med več različnimi tipi vhodnih vrat:

Vhodna vrata z zasteklitvami

Steklo je čudovit detajl, ki nima le okrasne funkcije, ampak prijazno osvetli prostor za vhodnimi vrati. Zlasti pri manjših prostorih ali prostorih z malo oziroma brez naravne svetlobe je odločitev za kombiniranje stekla z izbranim materialom smotrna odločitev.

Marsikdo se ob misli na vključitev stekla v dizajn vhodnih vrat ustraši slabše energijske učinkovitosti vrat ali zmanjšane varnosti na račun stekla, vendar je bojazen odveč. Najboljši proizvajalci uporabljajo tri, štiri ali celo petslojno varnostno steklo, ki učinkovito zagotavlja visoko raven varnosti.

Steklo lahko v svoja vhodna vrata vključite na številne načine in v številnih oblikah; lahko je peskano, matirano, prozorno, satinirano, z vzorci in motivi, gravirano ali oplemeniteno z brezčasnimi vitraži. Steklo je lahko prozorno ali satinirano. Možnosti je neskončno, edina omejitev pa je vaša domišljija.

S steklom lahko ustvarite tudi drobne detajle, kot so horizontalne črte vzdolž vrat. Lahko je kvadratne oblike, delno zaobljeno, okroglo ali ovalno, polkrožne oblike, odvisno od sloga objekta, vaših želja in osebnih preferenc.

Vhodna vrata z zasteklitvami

Vhodna vrata z obsvetlobami

Ob načrtovanju novogradnje pomislite na vključitev visoko kakovostnih obsvetlob ali nadvsetlob v vaš arhitekturni načrt, saj imajo vrsto prednosti. V notranjost vašega bodočega hodnika boste spustili več naravne svetlobe, kar je predvsem v jesensko-zimskih mesecih velika prednost.

Prav tako boste ustvarili zares moderen vhod v vaše domovanje, ki ne bo nikogar pustil hladnega. Izbirate lahko med obsvetlobo na eni ali obeh straneh, če pa vam prostor in stil hiše dopuščata, jih kombinirajte tudi z nadsvetlobo.

Dvokrilna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Dvokrilna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Sodobni arhitekturni trendi stremijo k odpiranju prostorov, pri čemer moderna dvokrilna vrata individualnim hišam vdihnejo mogočnost, prostornost in brezčasno eleganco. Obenem zmanjšujejo občutek utesnjenosti in zaprtosti. So praktično poljubnih dimenzij, obenem pa imajo vrsto funkcionalnih prednosti. A še vedno je najpomembneje, da se v arhitekturnem smislu dopolnjujejo z vašim domovanjem, individualnimi potrebami in željami.

Dimenzije zunanjih vhodov so največkrat omejene z razpoložljivostjo prostora in predvsem z vašo lastno kreativnostjo. Pomembno vplivajo na funkcionalnost in estetski vtis, ki ga ustvarijo. Manjša vrata okolici sporočajo nekaj drugega kot velik, monumentalen vhod.

V zadnjih letih se veča povpraševanje po vhodih nadstandardnih dimenzij, aluminij pa je material, ki omogoča tudi izdelavo velikih vrat. A nimajo vsi proizvajalci dovolj razvitega proizvodnega procesa, zato se morate najprej prepričati, če vam ga sploh lahko naredijo.

Vhodna vrata z obsvetlobami

Dodatna oprema

Potezala, ročaji in kljuke


Ročaji so najbolj osebni del vhoda, zato vas morajo vrhunski proizvajalci navdušiti z različnimi možnostmi in kombinacijami, da bodo vaš vhod resnično zasijal v vsem svojem lesku. Potezala in kljuke so ponavadi tradicionalne okrogle ali kvadratne oblike, lahko so v celoti osvetljeni z LED lučmi v različnih vzorcih, okrašeni s kristalom ali personalizirani z vašim imenom.

Pri najboljših proizvajalcih pa se pozanimajte tudi o inovativnih ročajih in dizajnom, ki omogoča, da se ročaj samodejno izvleče in uvleče iz vratnega krila.

Dvokrilna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Izbira barv in lesnih vzorcev


Aluminijasta vrata omogočajo vsestransko obdelavo, zato se lahko odločate med paleto gladkih mat barv, kovinskih, finostrukturnih in barv lesnega dekorja. Za lesene zunanje vhode proizvajalci ponavadi nudijo lazurne ali oljni premaze.

Tudi potezala, ročaje in kljuke za vrata lahko izbirate v različnih barvah in izgled zaokrožite v edinstveno celoto. Barva bo vedno izražala vašo zgodbo, osebnost in temperament. Skrbno jo izberite in s prefinjeno dodatno opremo poudarite vstop v vaše domovanje.

Dvokrilna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Tolkala


Domove, ki jih krasi častitljiva starost in romantičen pridih preteklosti, lahko opremite s klasičnimi tolkali, ki se sicer dobro dopolnjujejo tudi z dizajnom na modernih aluminijastih ali lesenih modelih vrat.

Pri odločanju za primerno tolkalo obstaja na desetine možnih kombinacij med potezali, tolkali in ključavnicami, ki jih lahko izkoristite svojemu slogu v prid. Tolkala na vhodnih vratih so čudovit dodatek, ki ga ponavadi izbiramo za klasična vhodna vrata.

Dvokrilna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Kukala


Kukalo je varnostni element vhoda, s pomočjo katerega boste bolj previdni in varni. Kdo stoji na drugi strani vašega vhoda, lahko ugotovite brez odpiranja vrat. Proizvajalci ponujajo klasična tolkala za vse, ki prisegate na tradicijo, medtem ko lahko ljubitelji tehnologije izberete digitalnega oz. elektronskega.

Dvokrilna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Hišne številke


Unikatne okrasne hišne številke so čudovit dodatek vsakemu vhodu. Zakaj bi bila moderna hišna številka le nujen element poštnih nabiralnikov, ko pa jo lahko na edinstven način vključite v celoten izgled vhoda? Proizvajalci omogočajo klasične ali sodobnejši izgled hišnih številk. Lahko so narejene iz nerjavečega jekla, številkam lahko dodate tudi napise, posamezne črke itd.

Dvokrilna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Osvetlitev vhodnih vrat

Vaša hiša je podnevi čudovita, saj jo obdajajo morje cvetlic, preproga urejene trave, morda lično pristrižene grmovnice in drevesa. Škoda je, da bi vse to ponoči izginilo, zato si lahko omislite estetsko osvetlitev. Vpeljete jo lahko kot točkovno osvetlitev dreves in arhitekturnih detajlov, osvetlite poti in dovoze, nenazadnje pa tudi stopnice in vhodna vrata. Vrata z LED dodatki na potezalih, pod vrati ali na samem vratnem krilu poskrbijo za večje udobje, varnost in višajo estetsko vrednost nepremičnine. Vrhunski proizvajalci omogočajo upravljanje svetlobe na vhodnih vratih z mobilno aplikacijo. Tako lahko daljinsko upravljate osvetlitve vhodnih vrat na pragovih, potezalih, kljukah ali dekorativnih letvah. Spremljate lahko jakost svetlobe, določate temperaturo svetlobe in čas trajanja osvetlitve.

Osvetlitev vhodnih vrat

 

Izbor pravega materiala je pomemben

Bivanje, kjer so vhodna vrata izpostavljena zahtevnejšim vremenskim in okoljskim okoliščinam, mora biti temu prilagojeno. Če imate hišo in vrata blizu gozda, ob morju, v vlažnejšem podnebju, vam priporočamo, da se ne odločate za les, saj gre za naraven material, ki se hitreje obrabi, hkrati pa v takih razmerah potrebuje redno vzdrževanje in nego.

Živim v naravi, v bližini gozda, zato potrebujem trpežen in odporen material vhodnih vrat. Kaj je najboljša izbira? - Monika F.

Če se odločite za aluminijasta vhodna vrata, vam priporočamo, da pri proizvajalcu preverite ali imajo karbonsko ojačitev oziroma še bolje, da je celotna konstrukcija narejena iz karbonskih vlaken. Takšna vrata se namreč ne krivijo in imajo bistveno daljšo življenjsko dobo.

Prav tako za vsa vhodna vrata priporočamo nadstrešek, saj jih boste na ta način najučinkoviteje zaščitili pred zunanjimi vplivi.

Konstrukcija CarbonCore

MONTAŽA VHODNIH VRAT

Kakovostna montaža vhodnih vrat igra ob rednem vzdrževanju ključno vlogo pri njihovi funkcionalnosti in tudi življenjski dobi.

Če želite, da vam izbrana vhodna vrata služijo več desetletij in da pri tem zagotavljajo najboljšo zvočno in toplotno izolacijo, da se ne povesijo, ne zatikajo in se tudi po desetletjih uporabe zapirajo kot prvi dan, potem negujte vrata skladno z navodili proizvajalca, montažo pa prepustite izkušenim strokovnjakom.

  • pripravo in izmero zidne odprtine pred montažo vhodnih vrat,
  • vstavljanje vratnega podboja v zidno odprtino,
  • zagozditev podboja vhodnih vrat,
  • sidranje podboja v zidno odprtino,
  • zatesnitev vratne konstrukcije.

VZDRŽEVANJE VHODNIH VRAT

Za dolgo življenjsko dobo in obstoj moramo vhodna vrata tudi redno vzdrževati in negovati. Dnevno so namreč izpostavljena vremenskim vplivom, temperaturnim spremembam, industrijskim plinom, prahu in umazaniji. Od izbranega materiala vhodnih vrat pa je odvisno, kaj vse to tudi vključuje. Lesena vrata vzdržujemo drugače kot aluminijasta, prav tako steklene površine, okovje ipd.

  • Nega aluminijastih vhodnih vrat

    Aluminijasta vhodna vrata so nezahtevna za vzdrževanje, a je temeljito čiščenje ALU površin bistvenega pomena za ohranitev dekorativnega videza površine in za zmanjšanje izpostavljenosti koroziji. Dovolj je temeljito čiščenje z blagimi, pH-nevtralnimi ali alkalnimi čistili dvakrat letno. Postopek za čiščenje je hiter in zelo preprost, pri čemer je bistveno, da uporabite krpo z mikrovlakni, da ne poškodujete premazov. Uporabite lahko tudi set čistilnih in negovalnih sredstev, ki ga lahko naročite pri pooblaščenem prodajalcu ali proizvajalcu.

  • Nega lesenih vhodnih vrat

    Les je naraven in živ material, ki zahteva ustrezno zaščito s pazljivim ravnanjem, sicer nastanejo poškodbe na površini oz. barvi. Lesena vrata vzdržujte enkrat ali dvakrat letno, pri čemer so intervali vzdrževanja odvisni od barvnega odtenka vrat in lokacije montaže.

    Do poškodb na barvi lahko pride zaradi zunanjih vplivov, kot je vreme in gradnja. Za odpravo večjih poškodb se za nasvet in odpravo posvetujte s strokovnjakom. Manjše poškodbe, kot so praske in drobne razpoke, lahko popravite s tankim čopičem ter z vodotopnim premaznim sredstvom na akrilni bazi.

    Vhodna vrata, ki imajo lazurni premaz premažete z negovalnim mlekom, ki v premaznem filmu zapre mikro razpoke in ustvari nov zaščitni sloj. Enostaven postopek osvežitve površine pripomore k podaljšanju življenjske dobe premaza.

    Tudi za oljene površine proizvajalci priporočajo čiščenje in nego enkrat ali dvakrat letno. Površine je potrebno očistiti z vlažno krpo ter ponovno naoljiti. Površina mora biti pred oljenjem suha in brez prahu. Površino naoljimo, počakamo 5 minut, da se olje vpije, nato pa odvečno olje obrišemo s krpo v smeri letnic.

  • Nega steklenih površin

    Za čiščenje stekla uporabljajte običajna čistila za steklo in mehko krpo, ki ne povzročajo prask ali poškodb. Trdovratne madeže odstranjujte najprej s primernimi topili, kot so etanol, aceton ali čistilni bencin, nato pa jih izperite z vodo. Pri čiščenju s topili moramo paziti, da ne poškodujemo robnega tesnjenja izolacijskega stekla, tesnila ali ostalih organskih delov, kot so na primer silikonske fuge.

    Za čiščenje stekla ne uporabljajte močne alkalne pralne luge ali kisline, še posebej fluorovodikove kisline, kot tudi ne čistilna sredstva na osnovi fluorovodika. Pri čiščenju priporočamo krožne gibe od zgoraj navzdol in od znotraj navzven. S to tehniko boste zagotovili, da se bo čistilno sredstvo spenilo in dobro očistilo celotno stekleno površino.

  • Nega nerjavečega jekla

    Izdelki iz nerjavečega jekla ne potrebujejo posebne nege, zahtevajo le redno čiščenje. Sledi prahu, saj in prstnih odtisov odstranite z vlažno mehko krpo, ki jih nato obrišete s suho krpo. Za pritrjeno umazanijo, kot so betonski madeži in omet lahko uporabite čistilna sredstva z dodatkom za poliranje.

    Za sledi površinske rje, ki so posledica drobnega kovinskega prahu v zraku (bližina cest, makadama, nedokončani objekti, gradbišča, daljše ne vzdrževanje ...) uporabite najlonsko krpo z dodatkom vodi primešanih organskih ali mineralnih razredčil.

  • Nega okovja in tesnil

    Gibajoče dele okovja vsaj dvakrat letno namažite z ne kislinsko mastjo ali oljem. S tem povečate življenjsko dobo okovja in olajšate delovanje kljuke in cilindričnega vložka. Namažite tudi vratna nasadila, ki jih najlažje namastite z oljnim razpršilom. Za mazanje cilindričnega vložka uporabite olje za mazanje (npr. RIVOLTA TRS). Pri okovju redno preverjajte pravilno lego, pritrjenost in obrabo.

    Tesnila za ohranitev funkcionalnosti čistite z običajnimi blagimi detergenti vsaj enkrat letno. Primerno je tudi čiščenje s silikonskimi pršili, kar poveča tesnost in življenjsko dobo tesnil.

*Testiranje je bilo izvedeno v nemškem testnem laboratoriju Ift Rosenheim.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč? (4 ocene, Ø 5,0)
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top