Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Vodnik: Nakup popolnih vrat za hišo

Da boste lahko sprejeli ustrezno odločitev, smo za vas pripravili celovit vodnik po vseh najpomembnejših lastnostih vhodnih vrat, ki bodo vplivale na vašo izbiro in vam pomagale izbrati takšna vrata, ki vam bodo dobro služila še desetletja!

A do Ž: kako do popolnih vrat za hišo | PIRNAR

Kazalo vsebine

Odločitev za nakup novih vhodnih vrat je naložba za naslednjih nekaj desetletij, zato je pomembno, da jo sprejmete premišljeno in da se predhodno temeljito izobrazite o ključnih lastnostih kakovostnih vhodnih vrat ter pomanjkljivostih nekakovostnih vhodnih vrat. Pri izbiri vrat morate upoštevati številne vidike, od cene, uporabljenega materiala ali kombinacije materialov, kakovosti izdelave, tehničnih specifikacij, funkcionalnosti, zahtevnosti vzdrževanja in seveda tudi estetike. Da boste lahko sprejeli ustrezno odločitev, smo za vas pripravili celovit vodnik po vseh najpomembnejših lastnostih vhodnih vrat, ki bodo vplivale na vašo izbiro in vam pomagale izbrati takšna vrata, ki vam bodo dobro služila še desetletja.

Vhodna vrata so izredno pomemben del vašega doma, saj ločujejo vaš osebni prostor od zunanjega, javnega prostora, vam zagotavljajo zasebnost ter vas varujejo pred mrazom, vročino in nepridipravi. Vhodna vrata predstavljajo ločnico med »doma« in »zunaj« ter mejo med »nami« in »njimi«. Brez vašega dovoljenja nihče ne sme vstopiti skozi vhod, zato imajo vhodna vrata tudi v simbolnem smislu eno najpomembnejših varovalnih in ločevalnih vlog v človeški zgodovini. Vhod pa je od nekdaj tudi pomemben del osebne identitete, saj na zunaj predstavlja tiste, ki živijo za njim.
Na to, kakšna vhodna vrata boste izbrali za svoj dom, bo torej vplivalo veliko več kot samo njihova najosnovnejša funkcionalnost ločevanja vašega doma od zunanjega sveta. Če želite, da vas vhodna vrata razveseljujejo, presenečajo, navdihujejo ter navdajajo z občutkom varnosti in svobode obenem, potem berite dalje in odkrijte, kako izbrati popolna vhodna vrata za dom.


Najboljši materiali vrat

Izbira pravega materiala za vaša vhodna vrata ni izredno pomembna le zaradi estetskega učinka, temveč tudi zaradi njihove funkcionalnosti, vzdržljivosti in zahtevnosti vzdrževanja. Vsak material ima svoje strukturne lastnosti, od naravne prepustnosti do strukturne trdnosti, ki seveda vpliva na to, ali je primeren za izdelavo vhodnih vrat. Najbolj kakovostni, okolju prijazni in dolgoročno vzdržljivi materiali, ki se uporabljajo za izdelavo vhodnih vrat in so pri lastnikih domov tudi najbolj priljubljeni, so les, aluminij in steklo (predvsem v kombinaciji s prvim in z drugim).

Aluminijasta vrata

Aluminij je ekološki material, ki ga odlikuje izjemna strukturna zmogljivost in deformacijska trdnost, zato je verjetno eden izmed najbolj vzdržljivih materialov na svetu, ki bo še desetletja po montaži ohranil svojo prvotno obliko in videz z minimalnim vzdrževanjem. Aluminij je izredno odporen material, ki uspešno kljubuje vremenskim vplivom in temperaturnim nihanjem, zato je primeren za prav vsak dom.

Vhodna vrata iz aluminijaVhodna vrata Pirnar iz aluminija.

Strukturne lastnosti aluminija omogočajo izdelavo vhodnih vrat v poljubnih (tudi nadstandardnih) dimenzijah ter neskončne možnosti površinskih obdelav, s čimer dajejo alu vratom izjemno estetsko vrednost. Alu vrata so dostopna v največji paleti barv, od gladkih mat barv do kovinskih in fino strukturnih barv po vaših željah. Aluminij je sinonim za moderno, elegantno in privlačno. Najlepše se poda k modernemu domu, vsekakor pa ga je zaradi njegove velike prilagodljivosti mogoče oblikovati tudi v bolj tradicionalnem slogu.

Alu vrata vam zagotavljajo visoko stopnjo varnosti, stabilnosti in maksimalno zvočno in toplotno izolativnost, zato so tudi energijsko izjemno učinkovita. Tri- ali kar štirikratni sistem tesnjenja profila omogoča izjemen faktor izolativnosti že od 0,58 W/(m2k), obojestransko prekriven profil krila s karbonom pa zagotavlja neprekosljivo trdnost, s katero se ne more kosati noben drug material.

Aluminijasta vhodna vrata vam bodo brezhibno služila še dolga leta in vas osrečevala s svojo vrhunsko trpežnostjo.

Oglejte si čudovite kolekcije vrat

Lesena vrata

Če je aluminij vedno bolj priljubljen sodobni material, pa les še vedno trdno drži prvo mesto v priljubljenosti. Že stoletja je les najbolj pogosto izbran material za vhodna vrata in to se ne bo bistveno spremenilo niti v prihodnosti. Les je odlična izbira tako za tradicionalne kot tudi za sodobne domove, ki jim želite vdahniti občutek trdnosti, topline in povezanosti z naravo.

Lesena vhodna vrata PirnarVhodna vrata Pirnar iz lesa.

Les je izredno čvrst in topel naravni material, ki je tudi odličen naravni izolator. Poljubno ga lahko kombinirate s steklom ali z aluminijem, s čimer lahko dosegate želene učinke ter z aluminijastimi ali s steklenimi detajli lesu vtisnete pridih sodobnosti ali pa s tradicionalno umeščenimi obsvetlobami poudarite njegovo klasično lepoto. Lepota lesa je tudi v njegovi prilagodljivosti, saj ga je mogoče površinsko obdelati na številne načine, mogoče ga je pobarvati ali pa izbrati katerokoli naravno barvo lesa. Seveda pa les zahteva nekoliko več nege in vzdrževanja kot aluminij. Lesena vrata je treba občasno prebarvati, priporočena pa je tudi zaščita vhoda z ustreznim nadstreškom, da bodo lesena vrata zaščitena pred vremenskimi vplivi in bodo še dolga leta ohranila svojo prvotno obliko. Nekaj omejitev ima les tudi pri dimenzijah, saj je najvišja višina lesenih vrat 2,4 metra.

Čeprav niso tako veličastna kot aluminijasta, pa lesena vrata navdušijo s toplino materiala in občutkom domačnosti, ki ga ustvarijo v vsakem domu.

Oglejte si čudovite kolekcije

Tipi vrat glede na slog hiše

Ne glede na to, ali je vaš dom zgrajen v skladu z najsodobnejšimi arhitekturnimi smernicami ali pa je očarljivo tradicionalen, se bodo vaša vhodna vrata po meri popolno zlila z izbranim slogom in ga čudovito dopolnila, saj bodo ustvarjena samo za vas. Glede na splošen arhitekturni slog hiše lahko izberete enega izmed več tipov vrat, ki se podajo k različnim slogom: vhodna vrata s steklom, dvokrilna vhodna vrata, vrata z obsvetlobami … V grobem pa govorimo o elegantnem tradicionalnem slogu vrat oziroma o drznem sodobnem slogu.

Vhodna vrata po meri

Če želite, da se vaša vrata popolno zlijejo z objektom, da se v vsakem, celo najmanjšem detajlu ujemajo z vašo hišo in da njihove funkcionalnosti zajemajo čisto vse, kar vaša družina želi in potrebuje, potem boste izbrali vhodna vrata, narejena po meri. To niso vhodna vrata, ki so kot ustvarjena za vas, to so vhodna vrata, ki so ustvarjena prav in samo za vas. Nobenih kompromisov ne bo treba sprejeti in v nobenem pogledu vas ne bodo razočarala. Prilegala se bodo vašemu domu kot prstan roki in s tem bodo izpolnila svojo zavezo vam: v dobrem in slabem vam bodo služila, vas navdihovala in razveseljevala. Zjutraj, ko boste odšli od doma, se bodo od vas nežno poslovila in vas, ko se boste popoldan spet vrnili, prijazno pozdravila. Navduševala vas bodo ob vsakem odpiranju in vas navdajala s samozavestjo, da ste za svoj dom izbrali najboljše: najvišjo raven varnosti, funkcionalnosti, ki vam je pisana na kožo, ter kakovost, ki je brezkompromisna – tako kot vi.

Vrata s steklom

Steklo je čudovit detajl, ki nima samo okrasne funkcije, ampak vratom vdihne značaj ter poskrbi tudi za prijazno osvetlitev prostora za vhodnimi vrati. Zlasti pri manjših prostorih ali prostorih z malo oziroma brez naravne svetlobe je odločitev za kombiniranje stekla z izbranim materialom (pa naj bo to aluminij ali les) praktično nezgrešljiva odločitev.

Marsikdo se ob misli na vključitev stekla v dizajn vhodnih vrat ustraši slabše energijske učinkovitosti vrat ali zmanjšane varnosti na račun stekla, vendar je bojazen popolnoma odveč. V podjetju Pirnar uporabljamo tri- in štirislojno izolativno steklo, ki učinkovito preprečuje toplotne izgube, nudi vrhunsko akustično udobje in obenem zagotavlja tudi visoko raven varnosti.

Masivno izolativno steklo vašim vratom doda eleganco in v vaš dom spusti naravno svetlobo. Seveda steklo omogoča številne čarobne obdelave – peskanje, matiranje, ustvarjanje vzorcev in motivov, graviranje, ustvarjanje vitražev … Steklo je lahko prozorno, satinirano, belo ali barvno. Možnosti je neskončno, edina omejitev pa je vaša domišljija.

Steklo lahko v svoja vhodna vrata vključite na številne načine in v številnih oblikah. S steklom lahko ustvarite drobne detajle (na primer horizontalne črte vzdolž vrat) ali pa ga vključite kot velik središčni okras. Steklo je lahko kvadratne oblike, delno zaobljeno, okroglo ali ovalno, polkrožne oblike … Odvisno seveda od sloga objekta, vaših želja in osebne estetike.

Vhodna vrata s steklom PirnarVhodna vrata Pirnar s prekrivnim steklom. 

Vrata z obsvetlobami

Steklo je torej nepogrešljiv detajl za tiste objekte, kjer je naravna osvetljenost predprostora slaba, odlično pa se poda tudi objektom, ki so že dobro osvetljeni, a želimo z uporabo obsvetlob v prostor pripeljati še več svetlobe. Takšna rešitev je še posebej priljubljena pri lastnikih nepremičnin, kjer se vhodna vrata odpirajo neposredno v dnevni prostor. Obsvetlobe so lahko postavljene na eno ali obe strani vrat in so lahko različnih velikosti. Lahko so celo večje od same površine vrat! Svetloba nas napolni z energijo in nam daje občutek svobode in odprtosti. Zakaj je ne bi spustili v svoj dom tudi skozi vhodna vrata?

Dvokrilna vhodna vrata in vhodna vrata velikih dimenzij

Dvokrilna ali nadstandardno velika vhodna vrata so primerna tako za moderne domove kot tudi za klasične hiše, pod pogojem, da je na voljo ustrezen prostor. Dvokrilna vhodna vrata ali vrata nadstandardnih dimenzij imajo poseben učinek, saj prostor optično povečajo, vanj vnesejo več svetlobe in ga odprejo. Prehod iz zunanjega v notranji prostor postane bolj organski in nestalen, vendar pa mora biti prostor, kamor vstopamo skozi dvokrilna vrata, že v osnovi dovolj velik. Vhodna vrata nadpovprečnih dimenzij so primernejša za hiše z visokimi stropi, kjer okoli vrat in nad vrati ostane dovolj prostora, da vrata objekta optično ne pomanjšajo.

Seveda odločitev za nadpovprečno velika vhodna vrata ali dvokrilna vrata prinese s seboj tudi skrb glede njihove energetske učinkovitosti – res je, da takšna vrata potencialno prinašajo večje izgube, a le, če niso kakovostno izdelana in skrbno izbrana. Pirnar je tudi pri ponudbi vrat večjih dimenzij poskrbel za najvišjo stopnjo izolativnosti, ki je trenutno dostopna na trgu.

Dvokrilna vhodna vrata

Velika in dvokrilna vhodna vrata vsekakor naredijo vtis, ki bo vašim obiskovalcem in mimoidočim še dolgo ostal v spominu. Ker smo v podjetju Pirnar prvi na svetu začeli s serijsko proizvodnjo vrat nadstandardnih dimenzij, nam lahko zaupate, da vam bomo pomagali izbrati prava, le-ta pa bomo nato tudi vrhunsko izdelali in z brezhibno montažo poskrbeli, da bodo jemala dih še mnogo let.

Detajli, ki naredijo dom: dekoracija vhoda v hišo

Seveda je pomembno, da izberete vrata, ki odražajo slog doma in vašo osebno estetiko, vendar pa boste tisti pravi osebni pečat svojim vratom dali s skrbno izbranimi detajli. Detajli, ki sami po sebi morda ne delujejo kot ključen del vaših vhodnih vrat, a popolno zaključijo celoto. Detajli, ki dajo piko na i. Detajli, ki bodo samo vaši.

Vrata v isti ravnini ali v več ravneh
Prva odločitev, ki jo morate sprejeti, je, ali želite popolnoma ravna vrata (kolekcija Pure), ki dajejo vtis stene in se v svoji najčistejši obliki elegantno zlijejo z vašim domom, ali pa morda želite dinamiko, igro oblik in 3D-učinek, ki ga omogočajo vrata v več ravneh (kolekcija Multilevel). Vsaka od možnosti je posebna in osupljiva na svoj način, prva je primernejša za tiste, ki prisegajo na preprosto eleganco in večno lepoto čistih linij, druga pa je primernejša za bolj drzne lastnike, ki želijo s svojim vhodom izstopati in osupniti.

Ste se že našli v katerem od opisov? Čaka vas še nekaj pomembnih odločitev glede detajlov vhodnih vrat, na katere ne smete pozabiti.

Potezala, ki osupnejo
Kljuka, ročaj ali potezalo je pomemben del vsakih vhodnih vrat, čeprav je pogosto spregledan. Kupci posvetijo veliko časa izbiri popolnih vrat, od materiala do površinske obdelave, nato pa brez posebnega premisleka izberejo preprosto kljuko ali potezalo. A potezalo vendar zaključuje celostno podobo vaših vrat in vam omogoča neskončno ustvarjalnost pri njegovem oblikovanju – od oblike do materiala, velikosti, barve … Potezalo samo lahko postane središčni okras vaših vrat. Zakaj bi izpustili priložnost, da svojim vratom vdihnete pečat elegance, igrivosti ali visokotehnološke resnosti?

Vaše izbrano vratno potezalo je lahko poljubne oblike in velikosti – lahko je veliko in se razteza od vrha do dna vrat. Lahko je podolgovato, po vsej širini vrat. Lahko je veličasten prevladujoč element vrat, lahko pa je elegantno skrito v obliko vrat. Lahko je okroglo, ovalno, kvadratno, polkrožno ali katerekoli druge oblike, ki si jo lahko zamislite. Nič ni nemogoče.

Potezala iz žareče kovine
Najpogosteje izbrani material za potezala, ročaje in kljuke je seveda kovina, ki je izredno odporna proti praskam in obrabi ter preprosta za vzdrževanje, hkrati pa vratom vdihne svojevrstno eleganco. Mogoče jo je oblikovati po vaših željah in omogoča tudi vključevanje elementov drugih materialov, od lesa do stekla in svetlobnih detajlov. Eden izmed najbolj občudovanih detajlov v zadnjih letih je osvetlitveni dekor. Poleg tega, da je vaš ročaj lahko nežno osvetljen od zadaj, lahko izbrane dekorativne detajle in vzorce vključite celo v sam ročaj ali kljuko, da ta zažari v vsem svojem sijaju. Na LabelLux potezalo lahko v svetlobnem vzorcu izpišete tudi poljuben napis – morda družinsko ime, morda besedo ali misel, ki vam veliko pomeni.

Potezalo iz žarečega kristalnega steklaPotezala iz žarečega kristalnega stekla
V potezala iz kovine je mogoče vključiti tudi detajle iz kristalnega stekla, ki se v temi elegantno osvetlijo in vašim vratom dajo pečat prestiža. Čudoviti, ročno oblikovani vzorci v steklu preprosto osupnejo, obenem pa naredijo vstopanje skozi vrata še toliko bolj prijetno in luksuzno. Povprašajte po potezalih CristalLux.


Samodejna potezala
Če ste ljubitelj ravnih linij in si želite vrata, ki so v celoti v isti ravnini, ni razloga, da bi štrleče potezalo kazilo ta elegantni videz. Pirnar je kot prvi na svetu razvil samodejno izvlečno/uvlečno potezalo (OneTouch), ki se zlije z ravnino vrat. Od daleč ga ne boste niti opazili in če niste lastnik vrat, ga ne boste mogli uporabiti. Potezalo se namreč sproži s prstnim odtisom. Ko lastnik svoj prst prisloni na skriti bralnik prstnih odtisov, se potezalo samodejno izvleče, da ga lahko uporabi, po vstopu v dom pa se samodejno tudi pospravi. Gre za enega najnaprednejših in najvarnejših sistemov odklepanja, ki zaradi svoje zasnove onemogoča kakršnokoli manipulacijo s potezalom. Elegantno, preprosto in sodobno.

Nepogrešljiva osvetlitev
Osvetlitev vhoda ali posameznih delov vhoda je nepogrešljiv element, ki pa nima zgolj estetske vloge, temveč tudi varnostno. Če je vaš vhod osvetljen, boste v temi lažje našli ključavnico ali bralnik prstnega odtisa, obenem pa boste povečali varnost svojega doma in naredili vstopanje in izstopanje v večernih in jutranjih urah prijetnejše. Odločite se lahko za LED-osvetlitev celotnega vhoda, elegantno osvetlitev potezala, osvetlitev praga oziroma za razpršeno, točkovno ali osredotočeno osvetlitev.

Oglejte si nagrajene inovacije

Kako izbrati pravo barvo vhodnih vrat?

Izbira barve vaših vhodnih vrat bo odvisna predvsem od sloga vašega doma in od izbrane barve fasade. Žive, pisane fasade praviloma zahtevajo bolj umirjeno barvo vrat oziroma eno- oziroma dvobarvne različice, medtem ko imate pri enobarvnih in bolj umirjenih tonih fasad več svobode pri izbiri pisanih, večbarvnih, vzorčastih ... vrat.

Pri izbiri barve za svoja vhodna vrata se torej opirajte predvsem na sebi ljube barve in splošen slog hiše namesto na aktualne trende. Trendi so minljivi in morda boste kasneje obžalovali izbiro drzne barve, zgolj zato, ker je v trendu. To je izbira, s katero boste živeli desetletja, zato, če niste drzni po naravi, izberite klasično barvo, kot so črna, bela, jekleno modra, siva ali rjava oziroma katerikoli naravni odtenek lesa, ki vam je všeč.

Rezervirajte osebnega svetovalca

Najnaprednejši dodatki za vhodna vrata

Vaša vhodna vrata pa naj ne bodo le popolno estetsko dovršena in mojstrsko izdelana, temveč naj bodo tudi tehnološko napredna. Najsodobnejše tehnologije vam omogočajo, da svoja vhodna vrata spremenite v pametni vhod, narejen po vaši meri in prilagojen vašim navadam. Največji tehnološki napredek pri vhodnih vratih se je zgodil na področju zaklepanja. Vse pogosteje so v uporabi napredni pametni sistemi zaklepanja, od varnostnih kod in pristopa s pametnimi karticami ali čipi do biometričnih sistemov odklepanja s prstnim odtisom in celo s prepoznavo obraza.

Podjetje Pirnar tudi na področju pametnih tehnologij absolutno prednjači med proizvajalci vhodnih vrat. Prvi na svetu smo razvili sistem zaklepanja s samodejnim izvlečnim/uvlečnim potezalom in skritim bralnikom prstnih odtisov (Pirnar OneTouch) ter najnaprednejša brezdotična samodejna vhodna vrata, ki delujejo na podlagi sistema prepoznave obraza (Pirnar Theatrica).

Videti sliko vhoda Pirnar je lahko navdušujoče. A to vas niti v sanjah ne bo pripravilo na kup presenečenj, ko jih boste otipali v živo. Obiščite naš salon v Ljubljani ali Mariboru!

Prstni odtis

Tehnične specifikacije pri izbiri vhodnih vrat

Zdaj že približno veste, kakšne funkcionalnosti želite pri svojih vhodnih vratih in verjetno ste si že ustvarili sliko le-teh v mislih. Pred dokončno odločitvijo pa morate poznati tudi tehnične specifikacije, ki vplivajo na izbiro in ki ločujejo zares kakovostna vrata od povprečnih.

Varnost vhodnih vrat

Osnovna namembnost vhodnih vrat je, da vam zagotavljajo absolutno zaščito pred zunanjimi vplivi in nepovabljenimi gosti. Varnost je ključen vidik vsakih vhodnih vrat, zato je pomembno, da tako sama nasadila kot ključavnica zagotavljajo zanesljivo protivlomno varnost. Pomembno vlogo pri varnosti igra tudi debelina in sestava profila vrat. Obojestransko prekriven profil v kombinaciji s karbonom daje vratom neprekosljivo trdnost, ki vzbuja zaupanje v popolno protivlomno varnost vaših vhodnih vrat.

Pomemben varnostni vidik pa je seveda tudi način zaklepanja. Električni sistemi zaklepanja omogočajo, da ob morebitni izgubi medija preprosto reprogramiramo pristopni medij, zato menjava ključavnice ni več potrebna, odklepanje s prstnim odtisom ali prepoznavo obraza pa onemogoča izgubo ali kakršnokoli manipulacijo ključavnice in zato zagotavlja najvišjo raven varnosti, ki je trenutno dostopna na svetovnem trgu.

Pomembnost toplotne izolacije

Poleg zaščite pred vlomilci morajo kakovostna vhodna vrata zagotavljati tudi zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi, torej pred mrazom in vročino. Z ustrezno toplotno izolacijo poskrbimo za temperaturno udobje v domu ter preprečimo toplotne izgube, s tem pa znižamo tudi stroške ogrevanja. Vrednost toplotne prehodnosti označuje sposobnost toplotne izolacije vhodnih vrat. Priporočene vrednosti toplotne prehodnosti kakovostnih vhodnih vrat se gibljejo med U = 0,58 W/m2 in U = 1,3 W/m2, pri čemer nižja vrednost označuje boljšo toplotno izolacijo.

Vhodna vrata Pirnar se ponašajo z najvišjo toplotno izolativnostjo z vrednostmi že od U = 0,58 W/m2.

Zvočna izolacija vhodnih vrat

Tudi zvočna izolacija je pomembna za visoko udobje v domu. Dom je vaša oaza miru, kamor se po dolgem dnevu umaknete pred svetom. Naloga vhodnih vrat je, da vas zaščitijo pred hrupom in vrvežem, ki se dogaja za njimi. Kakovostna vhodna vrata zagotavljajo popolno neslišnost okolja in vam nudijo mirno in tiho zavetje.

Priprava na vgradnjo vhodnih vrat

Kakovostna montaža vhodnih vrat igra ključno vlogo pri njihovi funkcionalnosti in tudi življenjski dobi. Če želite, da vam izbrana vhodna vrata služijo več desetletij in da pri tem zagotavljajo najboljšo zvočno in toplotno izolacijo, da se ne povesijo, ne zatikajo in se tudi po desetletjih uporabe zapirajo kot prvi dan, potem prepustite montažo izkušenim strokovnjakom. Samo strokovna montaža vam jamči brezhibno delovanje vrat.

Strokovna montaža vhodnih vrat vključuje šest korakov:

  • pripravo in izmero zidne odprtine pred montažo vhodnih vrat,
  • vstavljanje vratnega podboja v zidno odprtino,
  • zagozditev podboja vhodnih vrat,
  • sidranje podboja v zidno odprtino,
  • zatesnitev vratne konstrukcije in
  • zaključna zidarska dela po vgradnji vhodnih vrat.

Pravilno in strokovno montirana vhodna vrata pa je za brezhibno delovanje in dolgo življenjsko dobo treba tudi redno vzdrževati.

Vzdrževanje vhodnih vrat

Ker so vhodna vrata izpostavljena številnim zunanjim dejavnikom, od vremenskih vplivov in temperaturnih sprememb, do industrijskih plinov, prahu in umazanije, je vhodna vrata treba tudi redno vzdrževati. Od izbranega materiala vhodnih vrat pa je odvisno, kaj vse to tudi vključuje.

Lesena vrata zahtevajo največ nege in vzdrževanja. Zaščititi jih je treba pred soncem in vlago (najbolje z nadstreškom), prav tako pa je treba obnavljati tudi barvo oziroma lak na lesenih vratih. Z rednim čiščenjem (s specializiranimi čistili za les ali blago mešanico milnice in vode) pa poskrbimo, da vrata ostanejo lepa in čista še leta po montaži.

Aluminijasta vrata ne zahtevajo veliko nege in vzdrževanja, dovolj je temeljito čiščenje (z blagimi, pH-nevtralnimi ali alkalnimi čistili) dvakrat letno.

Steklene površine lahko čistimo s čistilom za steklo, pri čemer pazimo, da lesene ali alu površine ne pridejo v stik s čistilom.

Čiščenje vrat opravljamo jeseni in spomladi, pri zmernih temperaturah, ki ne presežejo 25 stopinj Celzija. Ne glede na izbrani material vrata po čiščenju vedno do suhega obrišemo z mehko, neabrazivno krpo.

Razmišljate o nakupu novih vhodnih vrat? Obiščite naš salon v Ljubljani ali Mariboru!

Slovar izrazov, povezanih z vhodnimi vrati

A

Alu vrataaluminijasta vhodna vrata
Aluminijasta vhodna vrata – vhodna vrata iz aluminija ali kombinacije materialov z aluminijem

B

Biometrični sistem odklepanja – sistem odklepanja s prstnim odtisom ali prepoznavo obraza
Bralnik prstnih odtisov – mehanizem, ki prepozna lastnikov prstni odtis kot ključ za pristop

C

CristalLux – potezalo iz žarečega kristalnega stekla

D

Dvokrilna vratavrata z dvema vratnima kriloma

E

Električna ključavnicasistem za zaklepanje z električnim mehanizmom in odklepanjem z električnim medijem ali biometričnim sistemom

F

Faktor toplotne prehodnosti (U) – vrednost, ki označuje učinkovitost toplotne izolacije vrat (nižja kot je vrednost, večja je učinkovitost toplotne izolacije)

K

Ključavnica – sistem za zaklepanje s klasičnim mehanizmom

L

LED-osvetlitev – osvetlitev z uporabo svetlečih diod
Lesena vhodna vratavhodna vrata iz lesa ali kombinacije materialov z lesom

M

MagmaLux – potezalo iz žareče kovine
Masivna vrata – vrata večjih debelin, narejena iz enega masivnega kosa lesa ali lepljenih profilov s protivlomno sredico

N

Nasadila – stavbno okovje, tečaji za vrata

O

Obsvetlobastekleni dodatek ob vratih, ki služi kot vir svetlobe
OneTouch – sistem samodejnega uvlečnega/izvlečnega potezala in skritega bralnika prstnih odtisov

P

Podboj vrat – okvir vratnega krila
Potezalo – ročaj, glavni element za odpiranje vrat
Prag vrat – stik vhodnih vrat s tlemi, ki je izdelan iz trdnega, odpornega materiala in zagotavlja zvočno in toplotno izolacijo

S

Sistem za prepoznavo obraza – 30.000-točkovni laserski bralnik obraza, ki prepozna lastnikov obraz kot ključ za pristop

T

Tečaji – stavbno okovje, nasadila
Theatrica – brezdotična vhodna stena s sistemom za prepoznavo obraza

U

U-vrednost – faktor toplotne prehodnosti

V

Vhodna vrataglavna vrata, ki ločujejo dom od zunanjega okolja
Vratno krilo – osrednji del vrat, ki je nameščen na vratno krilo

Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...