Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

6 nasvetov za spomladansko čiščenje doma

Prihaja pomlad – čas za temeljito čiščenje hiše. Naredite si načrt in se lotite dela.

Začnite spomladi z dobrim načrtom čiščenja | Pirnar

Pozimi se zdi, da je najlepše preživeti popoldne v pižami, pod toplo odejo, s skodelico aromatičnega čaja ali vroče juhe. Toda dnevi se počasi daljšajo, sonce ima zmeraj več moči in nenadoma se zdi, da redno čiščenje ne prinaša več rezultatov, kot bi želeli. Če je pomlad čas za prenovo in nove začetke, potem je nujno načrtovati tudi temeljito spomladansko čiščenje. Počutili se boste mnogo bolje, več časa pa boste zaradi tega lahko kasneje namenili bolj prijetnim dejavnostim. Na široko odprite vrata – prihaja pomlad!

Naredite si načrt

Vzemite si čas in dobro načrtujte spomladansko čiščenje, saj boste tako manj obremenjeni s količino dela, neskončno zadovoljstvo pa vas bo prevzelo vsak dan sproti, ko boste odkljukali, kaj vse ste že postorili. Pripravite si primerno količino čistil: za okna, tla, lesene dele, razmaščevalce in podobno. Priporočamo uporabo naravnih, ekoloških čistil, brez agresivnih snovi. Ta ne bodo poškodovala nobenih površin, ki jih boste čistili, pa tudi vašemu zdravju bodo bolj prijazna. Ne pozabite na vreče za smeti, krpe, metle in druge pripomočke. Pospravljanja se lotite po delih – vsak dan en prostor, večje prostore pa razdelite na območja. Z delom v hiši poskusite končati v enem tednu. Dodaten teden si vzemite še za delo zunaj hiše: čiščenje tlakovcev na dovozu, odstranjevanje plevela, pripravo vrta za sajenje in pospravljanje lope.

Znebite se krame

Vsake toliko časa je dobro prebrskati predale in omare ter se znebiti odvečnih stvari. Če tega že dolgo niste storili, je spomladansko čiščenje pravi izgovor za akcijo. Iz omare zložite vsa oblačila in jih razvrstite v tri kupe: obdržim, zavržem, podarim. Če česa niste nosili vsaj kakšno leto, je zelo velika verjetnost, da se to ne bo spremenilo. Dobre kose podarite dobrodelnim organizacijam ali pa za prijateljice organizirajte izmenjavo oblačil. Česar resnično ni mogoče več nositi, zavrzite v zbiralnike starega tekstila, ali odnesite v trgovino z oblačili, kjer zanje dobite kakšen popust.

Prav tako je čas, da prebrskate shrambo in zavržete živila s pretečenim rokom ali posodo, ki je ne uporabljate več. Selekcijo naredite tudi med kozarci, skodelicami in krožniki. Morda je čas za nov komplet, namesto da se po vaših policah zbirajo posamezni kosi. Ne pozabite niti na pisarno, garažo, delavnico ali lopo. Vsepovsod se da pridobiti veliko dodatnega prostora, če le na stvari ne gledate preveč sentimentalno.

Poskrbite za sezonska opravila

Če tega niste storili že prej, poskrbite za redni servis klimatske naprave. Najbolje je poklicati strokovnjaka, ki bo vašo napravo pregledal, očistil in dezinficiral. To je zelo pomembno, saj prah in umazani filtri povzročajo razvoj plesni, naprava se pregreva, vi pa vdihujete vse prej kot čist zrak. Poleg tega redni servisi zmanjšujejo porabo električne energije in preprečujejo, da bi se klima pokvarila sredi najbolj vročega poletja.

Po koncu kurilne sezone je treba poskrbeti tudi za kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave. S temeljitim čiščenjem bodo te naprave počakale na naslednjo sezono v najboljši formi. Odstranjevanje sajastih oblog preprečuje nastanek korozije, pravilne nastavitve plinskih kotlov pa skrbijo za ustrezne izpuste. Za lastnike sončnih elektrarn pa ne bo odveč namig, da je dobro pregledati kolektorje in jih temeljito pobrisati.

Ne pozabite na okna in vrata

Steklene površine si prihranite za kak oblačen dan, saj sonce prehitro posuši čistilo in tako lahko na steklu ostanejo lise in sledi brisanja. Na steklenih vratih lahko tako kot na oknih uporabite običajno čistilo za steklo ter krpo, ki za seboj ne pušča vlaken in črt. Sesalci za steklo ali roboti, ki delo opravijo kar sami, prav tako ne bodo odveč.

Okenske okvire in vhodna vrata nežno, a temeljito očistite z mehko krpo ter mešanico čistila in vode. Ne močite jih preveč, pač pa jih sproti obrišite do suhega. Med čiščenjem si vzemite čas in preglejte vhodna vrata, da niso pozimi utrpela kakšne poškodbe. Bodite pozorni na razpoke v steklu ali vratnih krilih, zbledelo ali okrušeno barvo, vlago ter poškodbe na tesnilih.

Osvežite lesene površine

Odmaknite pohištvo in preproge ter očistite lesena tla s primernimi čistili v obliki tekočine ali paste. Po potrebi tla tudi povoskajte. Posvetite se tudi notranjim vratom: preverite, če so lesene površine poškodovane. Poškodbe in raze morajo biti takoj popravljene, da vanje ne vdre vlaga. Odstranite umazanijo z vlažno krpo. Intenzivnejše drgnjenje in suha krpa lahko povzročita poškodbe na površini. Nikakor ne uporabljajte ostrih krtač, orodij ali krp. Masivno leseno pohištvo si tudi zasluži temeljito čiščenje in poliranje. Preverite sestavine na čistilih in politurah. Preden pa jih uporabite, preverite še navodila proizvajalca pohištva.

Povabite pomlad

Vhod v hišo naj bo vabljiv v vseh letnih časih. Ko boste med spomladanskim čiščenjem pometli in pobrisali pred vhodom, zamenjali predpražnik, ometli pajčevine in očistili zunanje luči, razmislite tudi o spomladanski dekoraciji vhoda. Okraševanje vhodnih vrat je precej zapostavljeno, če pa se ga lotite, lahko prinese svežino in dobro voljo ob vsakem vstopu ali izstopu iz doma. Omislite si rastline v loncih, laterne ali cvetlične aranžmaje, ki jih lahko postavite ob vrata, in privabite najlepše dneve v letu.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top