Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Nasveti za enostavno čiščenje vrat

Ravno zaradi izpostavljenosti ekstremnim temperaturnim razlikam so vhodna vrata tisti del stavbnega pohištva, ki potrebuje redno vzdrževanje in skrbno nego. Preberite naše nasvete!

Redno vzdrževanje in nega vrat za dolgo življenjsko dobo

Vhodna vrata so v uporabi vsak dan, najpogosteje celo večkrat na dan. Skoznje vstopamo in izstopamo, a kljub temu pogosto ne razmišljamo, da bi jih tudi očistili. Uporabniki začnejo o čiščenju vhodnih vrat razmišljati šele tedaj, ko se vrata začnejo zatikati, ko naletijo na težave pri zapiranju in odpiranju oziroma v najslabšem primeru šele tedaj, ko so vrata tudi na pogled zares videti umazana oziroma obrabljena.

Redna nega vhodnih vrat zagotavlja daljšo življenjsko dobo

Zavedati se moramo, da so ravno zunanja, torej zunanja vrata hiše najbolj izpostavljena številnim zunanjim dejavnikom, kot so prah, vlaga, dim, industrijski plini in nenazadnje tudi toplota in mraz. Ravno zaradi izpostavljenosti ekstremnim temperaturnim razlikam so vhodna vrata tisti del stavbnega pohištva, ki potrebuje redno vzdrževanje in skrbno nego.

Preprečevanje posledic škodljivih zunanjih vplivov pa je odvisno tudi od materiala, iz katerega so vhodna vrata izdelana. Različni materiali zahtevajo različno nego, pri čiščenju zunanjih površin vrat pa nikar ne pozabite tudi na tečaje in kljuke vrat, saj se tudi na njih sčasoma nabere različna umazanija, ki preprečuje njihovo brezhibno delovanje.

Kadar uporabljamo čistilna in zaščitna sredstva, moramo biti zelo pozorni, da ne vsebujejo korozijskih, abrazivnih, lužnih sestavin in organskih topil, ki lahko trajno poškodujejo površino vrat. Izbrano čistilno sredstvo pred uporabo vselej preizkusimo na manjšem in skritem delu površine.

Kako očistiti lesena vrata?

Za nego, čiščenje in zaščito lesenih površin uporabljamo posebna čistilna sredstva za nego lesenih površin, lahko pa uporabimo tudi preprosto, domače čistilo; voda s kančkom milnice ali blagega sredstva za pomivanje posode lesenih, lakiranih vrat ne bo poškodovala. Pomembno pa je, da površine po čiščenji temeljito izperemo s čisto vodo in osušimo oziroma obrišemo z mehko tekstilno krpo.

Lesena masivna vrata lahko relativno preprosto očistimo kar z metlico za prah, jih posesamo in kadar je treba, tudi posušimo z ventilatorjem. V primeru trdovratnih nečistoč, kot so na primer katran, drevesna smola ali ostanki barve, jih najpreprostejše odstranimo z nanosom kapljice olivnega olja ali kapljice WD-40, s katero trdovratne nečistoče omočimo in jih potem zelo previdno tudi odstranimo.

Kadar pride do mehanskih poškodb lakiranega lesnega premaza, pa je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjaka, da takšne poškodbe čim prej popravi. Manjše poškodbe, raze, razpoke in začetne vremenske poškodbe lakiranega premaza je namreč možno popraviti s finim čopičem in z nanosom ustreznega vodnega akrilnega premaza. Če pa poškodb ne sanirate v začetni fazi, bo treba prej ali slej vrata ponovno zbrusiti in v celoti tudi na novo polakirati.

Posebne obdelave lesenih površin, pri katerih so lesene površine prelakirane z dvokomponentnimi laki (učinek strukture), pa so po nekaterih svojih lastnostih zelo podobne avtomobilskim lakom, kar pomeni, da za razliko od standardnih lazurnih in prekrivnih premazov lesa prenesejo tudi nekatere bolj ali manj običajne mehanske obremenitve, kot na primer blažje udarce s šopom ključev, s čevljem in podobno. Kljub temu pa tudi takšna vrata potrebujejo redno čiščenje.

Kako očistiti prašno lakirane aluminijaste površine?

Lakirane aluminijaste površine lahko predvsem zaradi različnih vplivov iz okolja sčasoma postanejo nekoliko neenakomerno matirane, kar je posledica izgube prvotnega sijaja laka. Da bi se izognili temu dejstvu, so aluminijaste površine večinoma lakirane v mat izvedbi (brez sijaja).

Za čiščenje aluminijastih površin je priporočljivo vsaj dvakrat letno uporabiti čisto vodo z minimalnim dodatkom pH-nevtralnih ali manj alkalnih čistil. Pozorno izberite mehko, neabrazivno krpo za čiščenje in z nežnim gibi ter minimalnim pritiskom očistite površino.

Priporočljivo je, da se čiščenja vrat vedno lotite pri zmernih zunanjih temperaturah, ki ne presežejo 25 °C. Nikoli ne uporabljajte agresivnih, jedkih ali grobih snovi, kislin ali kovinske krtačke.

Morebitne ostanke lepil, silikonskega kavčuka ali lepilnih trakov odstranimo čim prej, da se ostanki ne zasušijo. Po vsakem čiščenju je treba lakirano površino na aluminiju temeljito oprati s čisto hladno vodo.

Morebitne poškodbe, kot so drobne raze na prašno lakiranem aluminiju, je možno popraviti in jih zapolniti z uporabo posebne politure za avtolake, ki vsebuje pigmentne delce ustreznega barvnega odtenka, vsekakor pa je tovrstna popravila poškodb lakiranih aluminijastih vrat najbolje prepustiti strokovnjaku.

Kako očistiti steklene površine vrat?

Za učinkovito čiščenje steklenih površin lahko uporabite običajna čistila za steklo, ki ne vsebujejo salmiaka. Pri čiščenju kombiniranih vrat v lesu in steklu pazite, da čistilo za steklo ne pride v stik z lesom oziroma ne ostane na lakirani leseni površini. Za čiščenje uporabite mehke tekstilne krpe ali papirnate brisačke. Po uporabi je treba steklo očistiti še s čisto vodo in ga osušiti. Za čiščenje stekla nikoli ne uporabljajte alkalnih čistilnih lugov, kislin ter sredstev, ki vsebujejo fluoride.

Čiščenje ključavnic in okovja vrat iz nerjavnega jekla

Na vseh površinah iz nerjavnega jekla zaradi vplivov iz okolja (kot so dež, prah, nečistoče, sol, škodljivi plini, umazanija, kreme z rok in podobno) prihaja do kemične oksidacije kovine in tudi do nalaganja nečistoč. Vidno okovje iz nerjavnega jekla je zato treba najmanj enkrat letno, po potrebi pa tudi bolj pogosto, očistiti s posebnimi čistili za čiščenje nerjavnega jekla.

Za okovje iz aluminija (kljuke, potezala) so primerna pH-nevtralna čistilna sredstva, ki ne vsebujejo abrazivnih delcev.

Uporabite lahko tudi čisto vodo z dodatkom blagega sredstva za pomivanje posode. Na specializiranih prodajnih mestih lahko kupite tudi posebna sredstva za čiščenje eloksiranega aluminija v obliki past ali tekočin. Za čiščenje okovja iz medenine veljajo isti nasveti kot za okovje iz aluminija.

Kako učinkovito očistiti notranja vrata?

Tudi notranja vrata zahtevajo redno čiščenje. Vsak teden jih pobrišite z vlažno krpo. Če po vratih kaj polijete oziroma jih drugače umažete, madež takoj skrbno očistite. Redno mažite tudi tečaje vrat z ustreznim mazivom, da bodo notranja vrata čim dalj ohranila svojo prvotno funkcionalnost.

Tudi pri notranjih vratih je za čiščenje ključnega pomena predvsem material, iz katerega so vrata izdelana: les, aluminij, steklo ali PVC. Vsak material potrebuje primerno nego:

  • Aluminijasta vrata čistite v času, ko temperatura ne presega 25 °C, in sicer z mehko krpo in s pH-nevtralnimi čistili.
  • Lesena vrata čistite s čisto, vlažno krpo, po čiščenju jih do suhega obrišite. Vsakih nekaj let pa je pri lesenih vratih zagotovo treba obnoviti impregnacijski namaz ali barvo. Kemični svinčnik ali flomaster z lesene površine najhitreje odstranite z radirko.
  • PVC-vrata so najbolj preprosta za vzdrževanje, za čiščenje namreč lahko uporabite tudi nekoliko bolj agresivna čistila, če je to treba.
  • Če notranja vrata vsebujejo tudi steklene vložke, je slednje treba čistiti s čistilom za steklo, po čiščenju pa jih dobro izprati z vodo.

Kako očistiti masivna drsna vrata?

Zatikajoča se drsna vrata ali drsna vrata, ki pri premikanju povzročajo hrup, so moteča za uporabnika, poleg tega pa uničujejo tudi talne obloge. Zatikanje drsnih vrat je pogosto posledica nabiranja umazanije in prašnih delcev znotraj vodil, kar je mogoče preprečiti z rednim čiščenjem vrat. S krpo, pomočeno v mešanico blagega mila in tople vode, redno očistite predvsem kanale, po katerih drsijo vrata. Očiščeno površino nato dobro posušite z mehko, suho krpo.

Tudi najbolj sodobni vhodi potrebujejo čiščenje!

Sodobna vhodna vrata so tehnološko dovršene mojstrovine, navadno so tudi visoke kakovosti, zato so zelo preprosta tudi za vzdrževanje. Odporna so namreč proti številnim mehanskim obremenitvam ter so barvno in svetlobno obstojna, zato jim lahko tudi z običajnimi čistilnimi sredstvi in minimalnim trudom zelo preprosto in hitro povrnemo sijaj ter vzdržujemo njihov prvotni videz.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top