Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kako izbrati najustreznejša vrata za vašo hišo?

Z lepim vhodom poudarimo hišo. Je nekaj, kar obiskovalec avtomatično išče s pogledom in želi najti čim prej. Vendar videz in estetika še zdaleč nista edini lastnosti, ki ju iščemo pri vhodnih vratih. Še pomembnejši so kljubovanje pred vlomilci, izolativnost in trajnost materialov.

Najpomembnejši kriteriji pri izbiri novih vrat | Pirnar

Večtočkovno zaklepanje vrat

Sodobna vhodna vrata za hišo so konstrukcijsko močnejša, močnejši so tudi tečaji in večtočkovna ključavnica; vhodna vrata za stanovanje v večstanovanjskih objektih pa so lažja in imajo preprostejše varovanje, saj je osnovno varovanje zagotovljeno že pri vhodu v objekt, je pa večji poudarek na zvočni izolativnosti in protipožarni varnosti. Proizvajalci dosežejo stopnjo varnosti z različnimi elementi, med pomembnejše zagotovo spada primerna protivlomna ključavnica z varnostnimi zatiči. Vse novejše ključavnice omogočajo večtočkovno zaklepanje, lahko z mehanskimi ali električnim upravljanjem, cilinder pa je varovan pred prevrtanjem. Večtočkovna ključavnica je videti tako, da se pri zaklepanju vrata zaklenejo na več mestih. Te ključavnice običajno delujejo tako, da se vsi zatiči večtočkovnega zaklepanja zaklenejo hkrati, ko obrnete ključ v ključavnici.

Že veste, katera vrata se podajo k vaši hiši?

Če je vhod urejen in so vrata kakovostna, ponazarjajo moč, trdnost in skrbnost. Poudarite ga s temnejšimi toni, če je fasada svetla, ali s svetlimi toni, če je fasada temnejša. Uporabite lahko barvo, ki je nekje na hiši že uporabljena, a morda v intenzivnejšem tonu. Če so barve na hiši zelo nevtralne in monotone, bo živahnejši in toplejši ton vrat nemudoma pričaral toplo dobrodošlico domačim in gostom. Če niste prepričani, kakšna vhodna vrata bi se najbolje podala k vaši hiši, je dobro v salon prinesti fotografijo cele hiše z vhodne strani. Tako boste skupaj s strokovnjaki za vrata veliko lažje izbrali takšna, ki se bodo najbolje podala vašemu domu.

Kaj priljubljene barve vhodnih vrat povedo o vas?

Ko se lotevate prenove

Ste vedeli, da so hiše, stare komaj 30 let, tudi za 80 odstotkov bolj potratne kot sodobne pasivne hiše? Najpogostejša slabost starih hiš je slaba toplotna izoliranost. Pri celoviti obnovi stavb stanovalci najpogosteje zamenjajo okna, vrata, poskrbijo za izolacijo fasade in strehe. Dobro je, če zmanjšajo tudi toplotni most, ki ga predstavljajo vhodna vrata - tega je mogoče nekoliko omiliti z neogrevanim vetrolovom. Pravzaprav bi morala biti cilj vsake prenove vsaj nizkoenergijska hiša. Če se odločate za energijsko varčno hišo, boste zagotovo izbrali najbolje izolirana vrata na trgu. Če pa iščete vrata za hišo, ki jo prenavljate, je smiselno investirati v bolj izolativna in nekoliko dražja vrata in okna, s čimer boste vsako leto prihranili pri stroških ogrevanja. Če je v hiši poskrbljeno za ustrezno mehansko prezračevanje, prinaša debelejša izolacija sten pa tudi vrat poleg prihrankov pri ogrevanju tudi prijetnejše bivanje v hiši.

Dobra izolativnost in tesnjenje vrat

Ključna lastnost vhodnih vrat za nizkoenergetsko gradnjo ali temeljito prenovo je, da so ta visoko izolativna in da dobro tesnijo. Med najprimernejši za pasivne objekte so aluminijasta vrata s karbonskimi vlakni, ki ojačajo aluminij, poleg tega pa zmanjšujejo njegovo toplotno prevodnost. Po zahtevanih standardih mora toplotna prevodnost vhodnih vrat za pasivno gradnjo dosegati vrednost, manjšo od 0,80W/m2K. Če je vrednost nižja, toliko bolje, saj to pomeni še nižjo toplotno prevodnost od standardnih zahtev. Tesnjenje lahko na energijsko bilanco pasivnih hiš vpliva celo bolj kot sama izolativnost oziroma toplotna prehodnost vrat. Zato morajo biti spoji med vrati (pa tudi okni) in gradbenim elementom zatesnjeni tako, da po vgradnji ni toplotnih mostov in da je zagotovljena optimalna zračna neprepustnost - ta mora v pasivni gradnji na koncu znašati manj kot 0,6h-1.

Koliko lahko prihranite z dobro izoliranimi vhodnimi vrati?

Svetlo in prostorno

Tudi okna in obsvetlobe,  kot del vhodnih vrat vplivajo na vizualno dojemanje vhoda. Ne glede na to, ali imajo vrata okno ali ne, je lahko prostor za njimi izdatno osvetljen tudi z obsvetlobami levo in desno od vrat, s čimer bo notranjost doma precej svetlejša. Poleg tega boste z obsvetlobo naredili vtis veliko večjega in veličastnejšega vhoda.

Za orientacijo in občutek varnosti

Zvečer je naše dojemanje prostora čisto drugačno, kot če nam pot osvetljuje dnevna svetloba. Če pred domačim pragom ni luči, se človek lahko ustraši lastne sence. A strah zaradi zvokov in senc se hitro razkadi, če so v vhodna vrata integrirane luči. Njihova svetloba namreč omogoča boljšo orientacijo v temi in hkrati zagotavlja, da brez tipkanja in iskanja takoj vemo, kje sta kljuka in ključavnica - najsi imamo klasično ali tisto na dotik. Če izbirate vhodna vrata za dom, je dobro vedeti, da je led osvetlitev v vratih treba predvideti vnaprej. Kabel za napajanje led osvetlitev je neopazno skrit v okvir vrat. V kateri fazi mraka se bo vklopila in izklopila lučka določite sami, prav tako lahko regulirate jakost svetlobe. Osvetlitev ima svoj priključek, ki ga lahko priklopite na stalni vir napetosti in tako poskrbite za osvetlitev 24 ur na dan, ali pa izberete senzor svetlobe, ki poskrbi za osvetlitev samo ponoči. Vrata z LED - osvetlitvijo so lahko povezana tudi s senzorjem gibanja, ki poskrbi, da se osvetlitev v vratih prižge, ko senzor zazna gibanje. Prav tako si lahko omislite časovnik za programirani čas osvetlitve. Izberete pa lahko tudi opcijo prižiganja in ugašanja s stikalom.

Majhna poraba

Če se odločite za vrata z vgrajeno osvetlitvijo, vedite, da prižgana integrirana osvetlitev v vratih porabi izjemno malo električne energije. Poraba je resda odvisna od modela, v vsakem primeru pa je minimalna, do 15 vatov, tako da boste za porabljeno električno energijo letno odšteli največ deset evrov, navadno še znatno manj. Delovanje svetil led je praviloma zelo dolgo; če ni hudih nihanj v omrežju, povprečno deluje več kot 50.000 ur. Zato mojstra, ki bi zamenjal LED-diodo v vratih, običajno ne boste potrebovali vsaj naslednjih pet let.

Ko so vrata pretrd oreh za vlomilce

Nekoč so bila vhodna vrata pretežno iz lesa in debelejša, kot so bila, večjo zaščito pred vlomom so zagotavljala. Danes izrazita debelina vrat sama po sebi ne zagotavlja varnosti, temveč je pomembnejše, kako so narejena. Protivlomna varnostna vrata morajo biti odporna proti udarcem ter morajo kljubovati sili vlomilca in najrazličnejšim vlomilskim tehnikam. K temu prispevajo jeklena konstrukcija na vratnem krilu in podboju, kakovostno vgrajeno varnostno okovje in strokovna vgradnja. Izurjeni vlomilci lahko navadno cilindrično ključavnico prevrtajo v nekaj sekundah. Če vlomilec ugotovi, da bi za vstop v hišo potreboval veliko časa, orodij in bi vlom povzročil veliko hrupa, se takih protivlomnih varnostnih vrat najverjetneje ne bo lotil. Zato je dobro imeti vrata, ki že na daleč sporočajo, da so pretrd oreh za vlomilce. Med glavne dejavnike za večjo varnost pred vlomilci spadata kakovostni sistem profilov in večtočkovna ključavnica, ki ima dodatne varnostne zatiče. Kakovostna protivlomna vrata imajo dokazila o pridobljenih certifikatih, ki zagotavljajo, da vrata ustrezajo preverjenim varnostnim standardom.

Če pogosto založite ključe vrat

Rezervni ključi, namenjeni za varnostno ključavnico, se lahko izdelajo zgolj pri pooblaščenem ključavničarju, ki mu je treba dati tudi varnostno kartico, ki onemogoča ponarejanje ključev. Če pogosto založite ključe, si lahko omislite elektronsko odpiranje vrat s čitalniki prstnih odtisov oziroma z biometričnim sistemom.

Takoj preverite kako se vrata odpirajo

Če so pravilno vgrajena in vzdrževana, bodo vhodna vrata zdržala več desetletij. Kakovostna vrata so že v proizvodnji optimalno nastavljena, potem jih je treba še pravilno nastaviti pri montaži, za kar naj poskrbi izkušena monterska ekipa. Okovje je ob dobavi vrat tudi ustrezno naoljeno, morebitne nečistoče, ki nastanejo ob vgradnji izdelka, pa mora odstraniti izvajalec vgradnje. Kot kupec vrat morate biti že pri vgradnji pozorni, da se pravilno odpirajo in zapirajo. Prav tako morate dobiti pisna navodila za čiščenje, nego in vzdrževanje vrat, monter pa vam mora pojasniti, kako se vrata uporabljajo in po potrebi ustrezno nastavijo.

Minimalno vzdrževanje

Za daljšo obstojnost vrat lahko z več vidikov poskrbite sami: poleg nastavitve z izvijačem (to je priporočljivo izvesti enkrat letno), ki bo zagotavljala nemoteno odpiranje in zapiranje, vrata sproti čistite z mehko in rahlo vlažno krpo, da z njih odstranite prah in nečistoče. Najmanj občutljiva so aluminijasta prašno barvana vrata, z njih umazanijo enostavno obrišete z vlažno krpo, vodi lahko primešate blago čistilo, kakršno vam priporoča proizvajalec vrat. Enkrat letno je treba naoljiti vse gibljive dele okovja, čistite pa ga lahko samo s čistili, ki ne poškodujejo korozijske zaščite. Občasno je priporočljivo preveriti tudi vijake, ali so čvrsto priviti. Za stekla na vratih uporabite blaga čistilna sredstva za steklo, ki jih izperite z vodo. Nikakor pa ne uporabljajte abrazivnih čistil in čistil s kemičnim učinkom. Pri vratih, ki se trdo zapirajo, bo največkrat pomagalo, če jih zgolj podmažete z razpršilom WD. Če pa težav ne odpravite, jih bo morda treba sneti s tečajev in očistiti nasadila. Za vsak primer je najboljše, da najprej pokličete prodajalca vrat in povprašate za nasvet, saj se da veliko rešiti že s svetovanjem po telefonu.

Vrata odklenite s prstom namesto ključi

Za vhodna vrata lahko izberemo čitalnike, ki berejo prstne odtise, RFID-medije (ki omogočajo radiofrekvenčno identifikacijo) in številčnice. Zanesljiv čitalnik prstnih odtisov je tisti, ki nam omogoča življenje brez ključev. Ali povedano drugače: omogoča nam, da imamo ključ vedno s seboj, saj je naš prst naš ključ. Čitalniki, ki poleg prstnih odtisov berejo tudi RFID-medije, so namenjeni predvsem takrat, ko se uporabniki menjavajo. Na primer, vstop v naš dom bi želeli omogočiti patronažni sestri. Ker je sester, ki obiskujejo bolnike na domu, več, bi bilo treba vnesti več prstnih odtisov. Kaj pa če, katero od teh sester nadomešča tretja? Imamo novo težavo! V tem primeru je dobro, da odklepanje omogoča RFID-medij in enostavno vstopi v dom. Tako RFID-medij kot ključ tudi svoje slabosti. Lahko ga izgubimo, kje pozabimo, ali ga nam odtujijo. Prednost RFID-medija pred ključem je v tem, da ga lahko brišemo iz sistema, s čimer tistemu, ki medij ukrade ali najde, preprečimo dostop do svojega doma. Pri ključih žal ni tako. Številčnice so tam nekje vmes. Ničesar nam ni treba nositi s seboj, moramo pa poznati kodo. Prednost je, da nam jo v sili lahko nekdo sporoči in jo potem tudi briše iz sistema. Varnost dostopa s številčnico je odvisna od števila števk, ki jih uporabimo. Zagotovo je varneje uporabiti osem števk kot štiri. Vsi čitalniki in številčnice delujejo po enakem principu. Naprej moramo z vnosom prstnega odtisa, RFID-medija ali kode sporočiti, kdo ima dostop. Šele potem ima uporabnik dostop do stanovanja.

Izberite izolirana in varna vrata

Vhodna vrata kupujete za nekaj desetletij, torej gre za dolgoročno naložbo v kakovost vašega bivanja.

Vrata, ki so dobro varna in dobro izolirana so bistvena za kakovostno bivanje, zato tudi če nakup ni najugodnejši, se vložek v kakovost resnično izplača.

Svetujemo vam, da si vzamete čas in dobro pretehtate izbiro najbolj kakovostnih vhodnih vrat. Za nasvet stopite v kontakt z našimi izkušenimi svetovalci, ki vam bodo ustrezno svetovali.

Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...