Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kako lahko sami vzdržujete svoja vrata?

Kaj se zgodi čez leta, ko nam vrata načne zob časa? Življenjska doba vrat je odvisna tudi od rednega in skrbnega vzdrževanja. Preberite, kako lahko na preprost način sami skrbite za svoja vhodna vrata!

Tudi sami lahko enostavno negujete svoja vrata | PIRNAR

Vhodna vrata so naše okno v svet in pregrada pred nezaželenimi pogledi ter vstopi v naše stanovanje ali hišo. Hkrati so prvi vtis o nas, ki ga dobijo naši obiskovalci, še preden dejansko vstopijo v naše domovanje. Naš okus se odraža pri nakupu in izbiri vhodnih vrat. Seveda se okusi razlikujejo in tudi vhodna vrata se lahko med seboj bistveno razlikujejo. Razlikujejo se tako po materialu, iz katerega so izdelana, po barvi, slogu, uporabi tehnologije ...

Vhodna vrata dajejo hiši poseben pečat, ki odraža okus lastnika. Seveda so vhodna vrata ponavadi usklajena z videzom hiše. Supermoderna vrata niso skladna s staro vilo v baročnem slogu, tradicionalna vrata pa niso primerna za supermoderne zgradbe.

Kaj pa se zgodi čez leta, ko naša vhodna vrata načne zob časa? Življenjska doba vrat je odvisna predvsem od rednega in skrbnega vzdrževanja. Vhodna vrata stanovanj imajo daljšo življenjsko dobo, saj niso izpostavljena različnim vremenskim vplivom in jih je zato lažje vzdrževati. Vhodna vrata na hišah pa so izpostavljena mrazu, veliki vročini, lahko celo toči in ostalim nevšečnostim, zato potrebujejo več nege, imajo pa tudi krajšo življenjsko dobo.

Oglejte si vse modele vhodnih vrat

Pri tem se porajajo naslednja vprašanja. So naša vrata še dovolj dobra, da jih obnovimo? Ali bomo našli pravega mojstra, ki nam bo lepo obnovil vrata? Ali to delo morda zmoremo sami? Ali bi raje izbrali popolnoma nova vhodna vrata? Veliko je vprašanj, ne pa tudi enega pravega odgovora.

Vsekakor pa velja dejstvo, da lahko življenjsko dobo vrat sami podaljšamo z rednim vzdrževanjem.
Tako kot vsi drugi elementi vašega doma, lahko tudi dobro vzdrževana vhodna vrata polepšajo videz hiše ali celo poskrbijo za višjo tržno vrednost vašega doma.

Kateri pa so tisti najbolj nujni koraki pri vzdrževanju vhodnih vrat?

Kako vzdrževati vrata - čiščenje

Vsako vzdrževanje vhodnih vrat je sestavljeno iz treh pomembnih elementov: rednega čiščenja, rutinskih pregledov in pa nanosa zaščitnih sredstev.

Redno čiščenje vhodnih vrat je treba izvajati na obeh straneh: notranji in zunanji. Redno in temeljito čiščenje je še večjega pomena, če živite ob morju. Morska voda in vlažnost namreč hitreje izpodbijeta kakovost vaših vrat.

Čiščenje vhodnih vrat ni nujno zapleten ali dolg proces. V večini primerov lahko uporabite čistilna sredstva, ki jih že imate doma, npr. detergent za pomivanje posode ali nežen šampon. Slednja lahko razredčite v večji količini tople vode, nato pa se s krpo lotite dela. Pomembno je, da za čiščenje ne uporabljate trdih, abrazivnih materialov, ki lahko poškodujejo vrata.

Lesena vrata potrebujejo največjo mero pozornosti. Čistili naj bi jih na najmanj 2 tedna, lahko pa tudi vsak teden. Za aluminijasta vrata je dovolj že zgolj eno čiščenje mesečno.

Rutinski pregledi

Ne zgolj čiščenje, potrebni so tudi redni pregledi vrat. Na ta način lahko dovolj zgodaj odkrijemo kakršnekoli težave z vrati. Pozorni bodite predvsem na:

  • Neobičajno temne ali svetle lise na vratih. Slednje lahko povzroči vlaga. Vlaga lahko lesena vhodna vrata na dolgi rok popolnoma uniči. Pomembno je, da začnemo problem reševati čimprej, še preden nastopijo globoke poškodbe.
  • Preverite stanje vratnega podboja. Ali opazite kakršnekoli razpoke ali druge poškodbe? Medtem ko preverjate stanje vratnih podbojev, lahko preverite tudi, kako trdno so vrata pritrjena in ali potrebujejo dodatno učvrstitev.

Obnova in uporaba zaščitnih sredstev

Gre za po mnenju številnih najpomembnejši korak pri vzdrževanju in obnovi vhodnih vrat. Reden nanos zaščitnih sredstev lahko bistveno izboljša videz vrat ter jih zaščiti pred vplivi okolice. Pri tem bodite pozorni tudi na malenkosti, npr. predel vrat ob podbojih in predel okoli kljuke.

Ne pozabite, da lahko naredi napačna izbira zaščitnih sredstev več škode kot koristi! Napačno sredstvo lahko poškoduje ali uniči material vrat. Pred nakupom novega zaščitnega sredstva zato dobro preverite, ali je slednje primerno za vaš tip vrat.

Vzdrževanje in temeljita obnova kovinskih vrat

Ker so vhodna vrata podvržena različnim vremenskim vplivom, velikokrat postanejo hitreje dotrajana kot notranja vrata. Vhodna vrata najprej snamemo s tečajev in jih položimo na delovna stojala. Odstranimo tečaje in ključavnico ter ostalo okovje, nato zaščitimo steklene dele z lepilnim trakom in s papirjem ter začnemo čistiti. Najprej odstranimo umazanijo, nato morebitno rjo. Rjo lahko odstranimo z brusilniki, brusnim papirjem, lahko tudi s kemičnimi sredstvi za odstranjevanje rje. Po temeljitem čiščenju kovinska vhodna vrata spet pobrusimo, jih premažemo s temeljnim premazom, nato pa še s pokrivnim. Barvamo po navodilih proizvajalca premaza.

Vzdrževanje in temeljita obnova lesenih vrat

Že pri nakupu lesenih vrat se moramo zavedati, da je les živ material, ki diha, se krči in razteza, kar posledično pomeni, da je s takimi vhodnimi vrati nekoliko več dela. Tudi za lesena vrata je priporočljivo, da jih snamemo s tečajev in odstranimo vse okovje, zaščitimo morebitne steklene površine in se šele nato začnemo pripravljati na samo barvanje. Teoretično je možno manjše popravke na vratih narediti tudi tako, da jih ne snamemo, pri bolj zahtevnem delu pa je lažje, če vrata ležijo vodoravno.

Tudi z lesenih vrat moramo najprej odstraniti umazanijo in vse ostanke starih barv. Lahko jih odstranimo mehansko z brusilniki ali pa kemično z lužili. Tudi lesena vhodna vrata najprej premažemo s temeljnim premazom, nato pa s pokrivnim. Pri barvanju je pomembno, da natančno preberemo navodila na embalaži in se jih natančno držimo. Predvsem je pomembno, da premaze nanašamo na tanko ter dovolj časa počakamo, da se posušijo.

Vzdrževanje vhodnih vrat je preprosto in ne zavzame obilice časa. Potrebujete namreč zgolj osnovno čistilno sredstvo in krpo. Poleg rednega čiščenja bodite pozorni tudi na kakršnekoli poškodbe, kot so razpoke, lise ali težave z vlago. Za temeljito obnovo vrat je potreben nanos premaza in nove barve. Če izbirate nova vhodna vrata in vas skrbi vzdrževanje, se odločite za aluminijaste različice vhodnih vrat. Tako bo vzdrževanje še lažje.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top