Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Komu zaupati obnovo hiše?

Pri obnovi hiše lahko marsikaj postorite sami, za druge stvari pa je bolje najeti profesionalno ekipo. Pri Pirnarju vam ne bo žal, da ste se prepustili našim rokam.

Graditi hišo sam ali najeti strokovnjaka? | Pirnar

Obnova hiše pozitivno vpliva na vaše življenjsko okolje, vaše razpoloženje in v končni fazi na vrednost nepremičnine. Nikakor pa ne vpliva pozitivno na vaše finance. Nekateri projekti so namreč grozljivo dragi, zato je razumljivo, da razmišljate, ali bi morda lahko kaj izpeljali sami in tako prihranili kakšen evro.

Naj delam sam ali najamem strokovnjaka?

Če se odločate, ali je primerno, da neko opravilo, povezano s prenovo, opravite sami, ali pa je resnično bolje, da pokličete mojstra, naj vam bo v pomoč spodnji seznam projektov, ki jih lahko naredite sami in projektov, ki jih raje zaupajte stokovnjakom. Nikar ne razmišljajte predolgo: tako se zna prepotrebna prenova predolgo zavleči. Upoštevajte, da je stanje najbrž vsak dan slabše, obrtniki niso na voljo takoj, ko se nam zazdi, sami pa si s časom nakopljemo še več zahtevnega dela. Razmislite, ali ste res sposobni nekaj speljati do konca. Sicer pa raje ugriznite v kislo jabolko in pokličite pomoč.

Projekti, ki jih lahko naredite sami:

  • pleskanje sten,
  • polaganje vinila ali laminata,
  • popravljanje vtičnic,
  • popravljanje luči,
  • barvanje oken in vrat,
  • urejanje okolice.

Projekti za profesionalce:

  • gradnja prizidka,
  • tlakovanje dovoza,
  • polaganje parketa,
  • menjava ostrešja, kritine in žlebov,
  • napeljava vodovoda in elektrike,
  • menjava oken,
  • izdelava fasade,
  • polaganje keramike,
  • servis peči in toplotnih črpalk,
  • dimnikarske storitve
  • montaža vhodnih vrat.

Imam dovolj motivacije in časa?

Nekateri ljudje imajo več posluha in znanja za vzdrževanje, renoviranje in popravljanje, drugi manj. Presodite, koliko motivacije imate za določen projekt. Vam bo v veselje cel teden razbijati stene ali se ukvarjati s prenovo kuhinje? Morda pa vam je povsem dovolj, če enkrat na leto prepleskate eno samo sobo. Vsekakor poskusite prej več manjših nalog, preden začnete vihteti macolo. Druga stvar je seveda čas. Če ste v službi od zore do mraka, potem najbrž ne boste mogli obvladati še domačega gradbišča, saj vendarle potrebujete tudi nekaj počitka in prostega časa.

Neznanci v hiši

Če se obnove hiše lotite zelo konkretno, se lahko naenkrat v vaši hiši znajde množica mojstrov, ki delajo eden čez drugega: prvi polagajo mavčne plošče, drugi pleskajo, tretji polagajo talne obloge, četrti se ukvarjajo z elektriko in prestavljajo opremo sem in tja. Nikar ne podcenjujte psihičnega napora, ki ga zahteva vodenje takih ekip, še posebej, če vas bodo vlekli vsak na svojo stran in spraševali po vaših željah. Po drugi strani pa se bo morda komu zdelo, da nad vsem opravljenim delom nima nikakršnega nadzora, zato bo ves čas v strahu, ali so dela sploh izvedena, kot je treba.

Ali to sploh znam?

Na spletu in posebej YouTubu je danes mogoče najti vse mogoče nasvete za prenovo skupaj s precej kvalitetnimi navodili, kako nekaj narediti. Če še včeraj niste znali priklopiti pralnega stroja, je prav mogoče, da danes že veselo razpeljujete električne vodnike po novi kuhinji ter montirate vtičnice in razsvetljavo. Toda če to počnete prvič, lahko tak projekt traja mnogo dlje, kot ste pričakovali, saj se morate vsako stvar naučiti na novo. Medtem pa kuhate na vrtu in posodo pomivate z vrtno cevjo. Razmislite, ali imate dovolj znanja, da lahko projekt zaključite v razumnem roku. Sicer raje pokličite pomoč.

Umazanija ni zame

Včasih se zdi, da večino projekta le rušimo. Dolgo traja, da odstranite vse kuhinjske omarice, potem terja spet ogromno časa, da odstranite stare talne obloge, ko ugotovite, da so tla neravna in je potrebno poseči po rušilnem kladivu in tako naprej. Umazaniji in prahu pa ni ne konca ne kraja. Ko pa se lotite beljenja, imate barvo povsod, le na stenah ne. V tem primeru je spet najbolje, da zavrtite telefon. Mojstri znajo stvari urediti hitro, z manj umazanije in še počistijo za sabo.

Denar, denar, denar

Večina domačih projektov se začne zaradi pomanjkanja denarja. Marsikdo vidi le finančne prihranke, če se prenove loti sam. Seveda je v tem, da sam zamenjaš laminat in popraviš okno, ki se ne zapira, veliko zadovoljstva, vendar bi večina domačih mojstrov veliko raje najela profesionalce, če bi jim finance to dopuščale. V vsakem primeru pretehtajte: slabo izvedena renovacija vas ne nazadnje lahko stane mnogo več, kot če bi že na začetku poiskali pravega obrtnika. Saj veste, kaj pravijo: »Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval.«

Kaj pa vrata?

Za izris novih vhodnih vrat ne potrebujete arhitekta, saj vam v salonu Pirnar brezplačno naredimo izris in vam pomagamo izbrati najboljša vrata za vaš dom. Ko so vrata pripravljena za montažo, jih natančno vgradijo naši strokovnjaki, saj je od montaže odvisno, kako dobro bodo vrata opravljala svojo nalogo in kakšno življenjsko dobo bodo imela. Pričakujete lahko vrhunska vrata in prav tako neprekosljivo vgradnjo, saj je Pirnar sinonim za vrhunsko kvaliteto, ki vas bo navdajala s ponosom še leta in leta. Naročite se na brezplačen izris vrat še danes.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top