Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Pasivna hiša ali nizkoenergijska gradnja. Kakšen je dom prihodnosti?

Kakšen bo dom prihodnosti? Dandanes je veliko pasivnih in nizkoenergetskih hiš, ki lastniku zagotavljajo višjo raven udobja in trajnost materialov.

Nizkoenergijska ali pasivna gradnja, kakšne so razlike?

Sodoben dom je dandanes opremljen z najbolj napredno tehnologijo v kombinaciji z naravnimi lesenimi elementi, ki človeku lajšajo življenje in skrbijo za čim višjo raven udobja. Vse več novogradenj je nizkoenergijskih ali pasivnih z velikim poudarkom na izbiri materialov tako pri izgradnji kot tudi pri notranji opremi. Včasih je veljalo, da je najem notranjega oblikovalca potrata denarja oziroma luksuz, ki si ga marsikdo ni želel ali ni mogel privoščiti. Danes se vse več ljudi odloča za notranje oblikovalce in arhitekte za pomoč pri izgradnji in opremi, pri katerih posvečajo vse več pozornosti sodobni tehnologiji, razporeditvi prostorov in trajnosti materialov.

Mini kviz za maxi inspiracijo

Iščete navdih za svoja sanjska vhodna vrata?
Odgovorite na 5 kratkih vprašanj in pomagali bomo izbrati najprimernejša vrata za vas.

O kakšnem arhitekturnem stilu razmišljate?

Kakšen interier vam je všeč?

O katerem materialu vhodnih vrat razmišljate?

Gradite ali prenavljate hišo?

Naše priporočilo

Kdaj načrtujete montažo vhodnih vrat?

Izberite najbližji razstavno-prodajni salon!

Seznam partnerjev

Priporočamo vam model

arhitekturni stil hiše / / / Montaža: /

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec z vašimi podatki in oddajte neobvezno povpraševanje.

Oblikujte
podrobneje

Kakšna je razlika med nizkoenergijsko in pasivno gradnjo?

Vse več hiš se gradi v skladu s standardom za pasivno ali nizkoenergijsko gradnjo, kar pomeni, da se pri gradnji uporabljajo ustrezni materiali in stavbno pohištvo, ki ne omogoča toplotnih izgub. Pasivna ali nizkoenergijska hiša je grajena narejena tako, da v čim večji meri izkorišča zunanjo svetlobo in toploto sonca za idealno notranjo temperaturo. Na temu mestu je pomembno govoriti tudi o toplotni prevodnosti. Pri pasivni gradnji ne prezračujemo z odpiranjem oken, saj je v ta namen vgrajen sistem kontroliranega prezračevanja, ki iz odpadnega zraka izkoristi tudi toploto. Pasivna gradnja zahteva tudi primerno stavbno pohištvo, ki ni nujno samo leseno, ampak lahko uporabite tudi druge materiale, kot je na primer aluminij. Pri pasivnih ali nizkoenergijskih hišah lahko opazimo veliko zastekljene površine na tisti strani hiše, ki je obrnjena na zahodno in južno stran, zato je pomembna vgradnja vsaj troslojnih oken, ki nudijo dovolj zatesnjenosti.

Smernica 2010/31/eu Evropskega parlamenta in sveta z dne 19. maja 2010 o energetski učinkovitosti stavb je leta 2010 predpisala, da bodo morale biti najkasneje do 31. decembra 2020 vse nove stavbe grajene kot skoraj nič energijske. V Sloveniji skoraj nič-energijske stavbe opisuje 330. člen Energetskega zakona, ki je opredelil zahtevo, da morajo biti vse nove stavbe skoraj nič-energijske. Izraz »skoraj nič-energijska stavba« v tem zakonu pomeni stavbo z zelo visokoenergetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini. To pomeni arhitekturno zasnovo z upoštevanjem toplotne zaščite in pogosto mehansko prezračevanje stavbe z rekuperacijo, tako da je toplotno ogrevanje manjše od 25 kWh/m2mK in da je raba primarne energije, namenjene za ogrevanje, hlajenje, STV in razsvetljavo stavbe, omejena (75/80 kWh/m2a za tipsko ESS/VSS). Najmanj polovico potreb po energiji moramo pokriti z obnovljivimi viri energije.

Kaj izbrati - nizkoenergijsko hišo ali pasivno gradnjo?

Pasivna ali nizkoenergijska hiša, to je sedaj vprašanje. Velikokrat se pojavijo razprave o tem, ali so boljše pasivne ali nizkoenergijske hiše/gradnje. A dilema je zgolj navidezna. Dajmo malo pogledati v to dilemo in jo poglejmo z različnih zornih kotov.

Povezava med nizkoenergijsko hišo in toplotno prevodnostjo

Pasivna hiša je uveljavljena tržna oznaka za sicer dodobra tehnično razdelano zasnovo gradnje, ki je zgrajen tako, da dobro izkorišča sončno energijo, vse toplotne izgube pa so zelo zmanjšane. Gre za optimizirano energijsko učinkovito zasnovo stavbe, kjer dobitki sončne energije skozi steklene površine ter notranji toplotni dobitki, ki nastanejo zaradi bivanja, pokrivajo večji del toplotnih potreb po ogrevanju in čim manjše stroške. Pri načrtovanju in gradnji pasivne hiše se morate držati standardov pasivne hiše: primerna izolacija ovoja stavbe s toplotno prevodnostjo, ne biti toplotnih mostov, kontrolirana zrakotestnost, primerno izvedena zasteklitev idr. načini izvajanja toplotne prevodnosti.

Kaj je sNes ali skoraj-nič energijska stavba?

Po pravilniku PURES 2010, ki zahteva, da je najmanj 25 % delež obnovljivih virov v celotni končni energiji za delovanje vseh sistemov v stavbi, kar pomeni, da je izraz sNES po zakonodaji visoko energijsko učinkovita stavba, ki za svoje delovanje potrebuje zelo majhno količino energije. Nizkoenergijskim hišam je skupen krovni cilj razogljičenje stavbnega sklada. Pri tem lahko zaprosite tudi za subvencijo za skoraj nič energijsko stavbo.

Za subvencijo lahko zaprosite s popolno vlogo, ki jo oddate pred začetkom gradnje in mora vsebovati veljavno gradbeno dovoljenje, tehnične liste izolacije, generatorjev toplote, prezračevalnega sistema, stavbnega pohištva, načrte PGD in PZI arhitekture in strojnih inštalacij ogrevanja in prezračevanja, ter soglasja morebitnih solastnikov stavbe. Vse dokumente je treba podpreti s fotografijami, ki jih z ustreznimi dokazili o izvedbi in podpisi izvajalcev po končani gradnji predložite Eko skladu. Subvencijo prejmete, ko je gradnja zaključena, njena višina pa je odvisna od vgrajenih izolacijskih materialov in energetskega razreda hiše.

Kakšna zunanja vrata izbrati za pasivno hišo?

Dandanes je na trgu vedno več pasivnih gradenj. Pasivna hiša pa je zares pasivna le, če upoštevamo vsa merila za prevodnost in tesnjenje. Zunanja vrata za hišo, ki so primerna za pasivne izvedbe hiš, morajo dosegati toplotno prehodnost manj kot 0,8W/m2K. To pa še ne pomeni, da moramo za zunanja vrata izbrati pusta debela vratna krila brez steklenih dodatkov. Z novimi tehnikami izdelave vhodnih vrat je prišlo do premikov tudi v njihovi estetiki. Zahvaljujoč novim trislojnim steklom si lahko izberete vrata, ki bodo ustrezala slogu vašega novega doma in bodo hkrati tudi primerna za pasivno gradnjo.

Aluminijasta zunanja vrata za pasivno gradnjo

Kljub prepričanju, da se lahko za pasivno gradnjo uporabijo samo lesena vrata, je v resnici izbira precej bolj pestra, saj lahko sedaj izbirate tudi med aluminijastimi vhodnimi vrati, ki vam bodo nudila večjo oblikovno in stilsko izbiro. Ne pozabimo na montažo pasivnih vrat, saj je le-ta izjemnega pomena. Kako pa poteka montaža vhodnih vrat za pasivno gradnjo? Najprej je potrebno namestiti pred-komprimirani trak, nato se vrata vstavijo v odprtino in fiksirajo v zid. Odprtino med okvirjem in špaleto se naknadno zapolni z RAL trakom. Taka montaža zahteva strokovnjake, zato je pomembno, da se montaže loti usposobljena ekipa, ki že ima izkušnje z RAL montažo.

Vhodna vrata za pasivno hišoIzberite prava vrata za svojo sanjsko hišo.

Naj vaše skrbi ostanejo pred vrati

Pred izbiro ustreznih aluminijastih vhodnih vrat se je smiselno dobro pozanimati, saj je pri tem pomembno upoštevati nekatere karakteristike, ki odlikujejo kakovostna vrata, kot so na primer ustrezna toplotna in zvočna izolacija, večtočkovno zaklepanje, masivni podboji in kompaktna kljuka, stabilna in proti zunanjim vplivom odporna vratna krila.

Za kakovostnega domačega ponudnika in proizvajalca aluminijastih in lesenih vhodnih vrat lahko štejemo podjetje Pirnar, ki je eden izmed vodilnih proizvajalcev vhodnih vrat na svetovni ravni. Pri Pirnarju svojim strankam nudimo pestro ponudbo različnih kolekcij vrat, ki navdušujejo tako s svojim videzom, kot tudi s kakovostno izdelavo. Pirnar vhode odlikuje varnost, kakovost vrhunska izdelava ter estetska dovršenost. Pri podjetju Pirnar se zavedamo, da vhodi niso samo zaščita pred zunanjim svetom, ampak morajo poleg kakovosti zagotavljati tudi unikaten slog, prilagojen lastniku.

Pirnar vrata po vaši meri

V salonih Pirnar strankam omogočamo ogled najlepših in najbolj prodajanih modelov iz svojih kolekcij. Kombiniranje različnih oblik in stilov nam ni tuje, kot tudi izdelava po meri, ki kupcu omogoča, da svoj vhod v dom popolnoma prilagodi svojim zahtevam.

Videti sliko vhoda Pirnar je lahko navdušujoče. A to vas niti v sanjah ne bo pripravilo na kup presenečenj, ko jih boste otipali v živo. Obiščite nas v čudoviti poslovni stavbi na Bravničarjevi 20 v Ljubljani ali na Ptujski cesti 17 v Mariboru.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top