Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Tipi vrat glede na stil hiše

Vsaka hiša si zasluži prava zunanja vrata, saj so ta ogledalo vašega stila in gostom marsikaj povedo. Preberite ta članek in izberite prava.

Kakšna vrata hiše izbrati glede na njejn stil? | PIRNAR

Danes hiša ne nudi le zavetja. Poleg najvišje funkcionalnosti, energetske učinkovitosti in tehnološke dovršenosti mora za svoje prebivalce predstavljati tudi estetsko doživetje. Zato je gradnja vselej skrbno načrtovana, materiali in oprema pa natančno določeni. Za celoten videz hiše je treba uskladiti streho, fasado, okna in tudi vhodna vrata. Ta so najbolj zgovoren del hiše, zato jih je treba izbrati še posebej skrbno. Ne glede na to, ali imate radi avantgardno arhitekturo ali prisegate na tradicionalne oblike, boste med vrati Pirnar zagotovo našli tista prava.

Kako gradimo v Sloveniji?

Tradicionalna slovenska hiša ni zgolj ena sama, saj je prilagojena podnebju, funkciji in družini, ki je v njej živela. Zato so panonske hiše nizke, narejene iz ilovice in slame, alpske pa visoke, kamnite in prekrite z robustno strmo dvokapnico. Vsaka pokrajina je razvila svoj slog, ki pa se je v kasnejši gradnji izgubil. Pred drugo svetovno vojno je na našem območju zrasla tako imenovana predvojna delavska hiša, ki se je že nekoliko zgledovala po meščanski vili, hkrati pa je izgubljala veliko funkcionalnosti kmečke hiše. Precej po vojni so začele nastajati velike enodružinske hiše, ki so si od vzhoda do zahoda države zelo podobne. Ne izražajo potreb okolja ali prebivalcev, v mestih in na podeželju med njimi ni posebnih razlik, četudi sta socialni status in življenjski slog njihovih prebivalcev popolnoma različna.

Danes se tem objektom pridružujejo nove klasično grajene hiše, montažne hiše, skandinavske brunarice in celo ameriški »log house«, med katerimi so tudi arhitekturni eksperimenti in dih jemajoči presežki. Tako je v našem neposrednem okolju nešteto primerov, po katerih se da zgledovati. Investitor ima na začetku gradnje nove ali obnove stare hiše težko nalogo. Kako graditi, da bo prav – in seveda, kako tako hišo opremiti? Nalogo je vsekakor najbolje prepustiti strokovnjakom, ki združijo želje naročnika z njegovimi potrebami in omejitvami okolja. Pri tem se kmalu postavi tudi vprašanje, kakšno stavbno pohištvo sploh izbrati in kakšna vhodna vrata.

Sprva so slovenske hiše sramežljivo gledale v svet z majhnimi okni, ki so s svojimi skromnimi dimenzijami nadomestila toplotno neučinkovitost, vhodna vrata pa so bila povsod masivna, ponekod celo dvojna in bogato okrašena z izjemnimi rezbarijami in intarzijami, njihovi kamniti podboji pa v rokodelski izjemnosti sploh niso zaostajali. Žal se je v 20. stoletju estetika vhodov popolnoma umaknila njihovi funkciji. Pojavilo se je nekoliko več stekla na vratih samih ali pa v obliki obsvetlobe, pri čemer so si vrata med seboj postala precej podobna, o varnosti, energetski učinkovitosti in lepoti pa pri njih vseeno ne moremo govoriti.

Danes se znamo vračati k tradiciji, nove tehnologije pa nam hkrati omogočajo, da so vhodna vrata izjemni rokodelski, industrijski in estetski dosežki. Prav tako se bolj zavedamo celostne podobe, ki jo dajejo objekti, zato pri gradnji in obnovah previdno izbiramo materiale in opremo.

Kako izbrati prava vrata?

Za nasvet se lahko zmeraj obrnete na naše strokovnjake, ki vam bodo pomagali izbrati vsako najmanjšo podrobnost vašega vhoda. Pred tem je vredno odgovoriti na nekaj vprašanj, ki vas vodijo do idealnega vhoda za vaš dom:

  • Kakšna je naša hiša? Stara, nova, moderna, lesena?
  • Kako pomembna nam je visoka kakovost vhodnih vrat?
  • Katero barvo vrat bi ustrezala naši hiši?
  • Kakšna naj bo dimenzija naših novih vhodnih vrat?
  • Kateri material je najprimernejši glede na naša pričakovanja in potrebe?
  • Kakšen slog vrat nam je všeč?

Pri odgovoru na zadnje vprašanje si lahko pomagate s slogi, ki zaznamujejo različne kolekcije Pirnar vhodnih vrat. Vsaka med njimi ponuja razkošje kombinacij, med katerimi so zagotovo vsaj ena z vašim imenom.

Zunanja vrata

Klasično

Strogi okvirji, rombi, filigranski okraski, vitraži in zlati detajli so elementi, značilni za kolekcijo Classico. V enojni ali dvojni izvedbi so to vrata, ki dajejo vtis, da stojite pred razkošno vilo ali graščino. Mojstrstvo izdelave in dih jemajoče podrobnosti na njih vam ne bodo dovolili vstopiti, dokler se jih ne nagledate. In tako bo vsakič, ko boste stali pred njimi. Ta vrata se odlično podajo k aristokratskemu slogu hiše, k meščanskim vilam ali k njihovim sodobnim različicam. Ne branijo pa se jih niti luksuzne lesene hiše. Vrata sporočajo, da njihovi lastniki obožujejo razkošje in pazijo na vsak najmanjši detajl, svojega prefinjenega okusa pa se ne bojijo pokazati nikomur.

Umirjeno

Kolekcija Premium združuje varnost, čvrstost in subtilno eleganco. V njej najdete enojna ali dvojna vrata v aluminijasti ali leseni izvedbi, ki s svojimi barvami, vzorci in teksturami dajejo vtis, da stojite pred oazo miru. Čiste linije ter premišljen izbor materialov in dodatkov sestavljajo vhodna vrata, ki sodijo tako na modernejše kot tudi bolj tradicionalne in tudi lesene hiše, ki ne želijo vzbujati pozornosti, pač pa navdušujejo ravno s svojo skromno, a vendar prefinjeno podobo.

Kolekcija Pure je namenjena ljubiteljem minimalizma. Izčiščeni tlorisi, velike steklene površine, čiste, ravne linije, videz surovega betona, jeklo, kamen in izbran les so elementi, ki skromno, a navdušujoče kraljujejo v vašem domu. Vsega je malo, a ravno prav. Ne glede na to, ali gre za tradicionalno, montažno ali leseno gradnjo, se vrata iz te kolekcije takoj vklopijo vanjo z vso svojo preprosto eleganco. Ravne linije, enovite površine in subtilna osvetlitev vhodnih vrat izražajo resnost in zadržanost prebivalcev za njimi.

Inovativno

Za vse, ki živite za moderno tehnologijo, je prava izbira kolekcija vrat OneTouch. Gre za nagrajen inovativen sistem vrat z nevidnim potezalom, ki ga lahko uporablja le lastnik. Ko ga čitalnik prstnih odtisov prepozna, se potezalo elegantno in samodejno izvleče, vrata pa se odklenejo. Čez čas potezalo ponovno potone v površino vrat, ki se zaklenejo. Za še bolj zahtevne, imamo sistem odpiranja vrat s sistemom za prepoznavanje obrazov. Taka vrata so odlična dopolnitev vsakega pametnega doma, ki ga nadzorujejo kamere in senzorji gibanja, senčila in elektronske naprave v njem pa ubogajo vaše glasovne ukaze. V aluminijasti ali leseni izvedbi se taka vrata odlično vklopijo v vsak sodoben, tehnološko napreden dom.

Za pogumne in drzne je tu kolekcija Multilevel. Gre za vhodna vrata, ki vam s svojimi raznolikimi detajli razburkajo domišljijo. Elegantne, a pogumne kombinacije različnih barv jekla, stekla in potezal dajejo vašemu vhodu dih jemajoč učinek. To so vrata za ljudi, ki se radi pokažejo s svojim posebnim okusom. Vsa vrata v tej kolekciji so aluminijasta, zato najbolj ustrezajo sodobni arhitekturi, največji učinek pa imajo na umirjeni fasadi, da postane vhod v vaš dom resnično markanten. S temi vrati boste zagotovo izstopili iz povprečja.

Veličastno

Za poslovne prostore, vile, graščine ali izjemne moderne hiše z visokimi stropi in ogromnimi prostori lahko izbrane vhode izdelamo v varianti Grande. Tukaj ni nobenih omejitev. Višina in širina takega vhoda navdušujeta in ustvarjata vtis veličastnosti. Namesto klasičnih enojnih ali dvojnih tečajnih vrat si lahko omislite vrtljiva, ali pa z obsvetlobami še povečate njihov razkošen videz. Zakaj bi se zadovoljili z vhodom običajnih dimenzij?

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top