Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Topel les ali hladen aluminij - kako boste opremili svoj dom?

Pri opremi hiše ali stanovanja je na izbiro mnogo materialov. Les in aluminij sta med najbolj priljubljenimi, saj imata vsak svoje prepričljive lastnosti.

Aluminij ali les za čudovit prenovljen izgled doma | Pirnar

Pri načrtovanju doma dandanes ni več nobenih omejitev. Arhitekti kombinirajo tradicionalne in sodobne materiale, iz njih pa ustvarjajo mojstrovine za vse okuse. Kakšen je vaš? Boste svoj dom opremili z lesom ali z aluminijem? Vsak izmed njiju ima svojevrstno lepoto, pa tudi funkcionalnost, kajti oba materiala sta uporabna za mnogo več kot samo za vhodna vrata.

Aluminij

Običajno se je aluminij uporabljal za komercialno in poslovno gradnjo, v zadnjih desetletjih pa postaja vse bolj priljubljen tudi pri družinskih hišah in večstanovanjskih zgradbah. Njegova vrednost ni samo v estetiki, temveč tudi v konstrukcijskih lastnostih, ki omogočajo raznoliko uporabo.

Čeprav gre v osnovi za mehak material, je aluminij lahko zelo robusten in vzdržljiv. S pravilno obdelavo iz njega dobimo izjemno trdna okna ali vhodna vrata, ki preživijo vse mogoče vremenske in časovne izzive z zelo malo vzdrževanja. Do živega mu ne pride niti sonce s svojimi UV-žarki. Alu-profili se ne zvijajo, ne rjavijo in ne bledijo. Še čiščenje tega materiala je preprosto: obrišete ga s krpo in preostanek časa posvetite pomembnejšim stvarem.

Najbolj osupljivi dosežki arhitekturnega oblikovanja obstajajo zaradi možnosti, ki jih daje aluminij. Zaželite si lahko kakršno koli obliko ali velikost vhodnih vrat, notranjih vrat ali oken pa bo vse to prav mogoče tudi izvesti. Omejitev praktično ni. Aluminij je odličen za drsna vrata, pametne stene, okenske in vratne okvirje, zimske vrtove in jasno – vhodna vrata.

To pa še ni vse. Aluminij je material, ki ga je mogoče barvati v vse mogoče odtenke. Pozabite na običajne zamolkle kovinske barve. Svoj slog lahko izrazite s katerokoli barvo s široke palete. Živo rumeno? Seveda. Travno zeleno? Zakaj pa ne. Celo barvo in vzorce lesa je mogoče imitirati na podlagi iz aluminija. Si predstavljate, kako fantastično so lahko videti vaša nova vhodna vrata?

Poleg vsega naštetega naj dodamo, da je ta material tudi energetsko učinkovit. Ne samo, da bo v vaši hiši ali v vašem stanovanju videti fantastično, pomagal vam bo celo znižati stroške. Ko se boste vrat ali oken naveličali, jih lahko reciklirate. Aluminij se namreč čudovito spremeni v nove izdelke, s čimer boste veliko prispevali tudi k ohranitvi okolja.

Les

Les je tradicionalen gradbeni element vsepovsod po svetu. Sodobna obdelava pa zna iz njega izvleči najboljše. Poleg vrhunske estetike les ponuja zanimive oblikovalske možnosti, toplino in domačnost. Ta se lahko začne že pri vhodnih vratih, nadaljuje pa povsod v hiši in stanovanju.

Naravni materiali so vedno bolj kazalniki dobrega okusa, saj so trajnostni, ekološki in ne nazadnje lepi. Les je še posebej popularen pri ljudeh, ki jim je všeč skandinavski način bivanja, ali pri tistih, ki prisegajo na domače in celo rustikalno. Nič čudnega, saj je les resnično lep material, s prijetno teksturo, ki ga je dandanes mogoče oblikovati še bolj svobodno kot v preteklosti.

Na les najprej pomislimo pri talnih oblogah, stopnicah, notranjih vratih, kuhinjskih omaricah ali jedilni mizi. Kar težko si je zamisliti kos pohištva, ki ne bi izgledal čudovito v lesu. Dejansko lahko les prilagodimo kakršnemu koli slogu: če si želite hišo opremiti minimalistično ali pa v slogu gorske brunarice, je les prava izbira. Hvaležen je za kombinacije s kamnom, kovino in steklom, pa naj gre za vhodna vrata, kuhinjski sestav ali knjižni regal.

Pri izbiri lesa v notranjosti ste lahko drzni. Kombiniranje različnih barv in obdelav lesa v prostoru ustvarja globino in poseben retro učinek, ki je zadnje čase spet tako iskan. Sem sodi tudi recikliranje parketov, vrat in pohištva. Izkoristite kose, ki jih že imate, in jih oblečite v nekaj novega.

Pri lesu je izbira barv po navadi manjša, saj večina prisega na bolj naraven videz. Če ste pripravljeni nekaj časa vložiti tudi v nego lesa, boste nagrajeni z njegovo izjemno lepoto, toploto in mehkobo. Po vrhu vsega je les odličen toplotni in zvočni izolator, ki bo v vaš dom vnesel toplino in varnost.

Minimalističen dom z modernimi kovinskimi ali steklenimi dodatki, topel dom z lesenimi detajli ali brunarica – izbira je vaša, saj videz doma izraža tistega, ki v njem živi. Vsak dom pa si zasluži popolna vhodna vrata. Naj gre za lesena ali aluminijasta, pri Pirnarju boste našli prava – taka, ki bodo krona vašega doma.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

dom
Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top