Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Zgodovina vrat: oblikovanje in uporaba

Da so vrata vse od prve stalne naselitve igrala pomembno vlogo v človeški zgodovini, pričajo tudi nekatere izmed najstarejših, največjih in zgodovinsko najpomembnejših naselbin po vsem svetu. Vas zanima več?

Zanimiva zgodovina vrat skozi čas | PIRNAR

Skozi zgodovino in vse do današnjega časa smo ljudje vstopali skozi najrazličnejša vrata. Vrata predstavljajo mejo med tukaj in tamkaj. Vrata omogočajo prehajanje med notranjim in zunanjim svetom, med zasebnim in skupnim, med tujim in domačim in še veliko več.

Pascal Dibie, priznani francoski etnolog in profesor etnologije na Univerzi Pariz Diderot, je napisal zanimivo knjigo o vratih, v kateri poskuša definirati fenomen vsakdanjosti vrat, skozi katera ljudje stopamo štiristo- do petstokrat dnevno, pa vendar za tako vsakdanje početje, za prehajanje iz enega prostora v drugega, razvijamo tako inovativne in zapletene naprave. Zanj vrata nikoli niso nekaj nevtralnega, temveč je osnovno vprašanje zunaj/znotraj pravzaprav zelo ugledno filozofsko in kulturno vprašanje.

Definicija vrat skozi čas – od Mezopotamije do danes

Na samem začetku našega obstoja na Zemlji človek ni potreboval vrat za dom, saj se je selil iz kraja v kraj, se preživljal z nabiralništvom in si ustvarjal začasna domovanja, ki so bila zgolj skromna zavetja. Do rojstva prvih zunanjih vrat je prišlo šele s stalno naselitvijo posameznega ljudstva na določenem ozemlju.

Da so vrata vse od prve stalne naselitve igrala pomembno vlogo v človeški zgodovini, pričajo tudi nekatere izmed najstarejših, največjih in zgodovinsko najpomembnejših naselbin po vsem svetu. Mogočnost mesta Babilon, prestolnice starodavne pokrajine Babilonije v južni Mezopotamiji, med rekama Evfrat in Tigris, je namreč izhajala prav iz mogočnih vrat mestnega obzidja, ki so merila v višino 28 in v širino kar 11 metrov. Si lahko predstavljate, kako osupljiva so morala biti za takratno prebivalstvo in s kakšnim strahospoštovanjem so navdajala tiste, ki so stopali skoznje?

Tudi antični Rim je zgodovinsko prepoznaven po svojem izjemnem obzidju, ki pa naj bi imelo kar 37 vrat, poleg vrat pa tudi slavoloke in srednjeveške grajske dvižne mostove, ki so v enem predstavljali vrata in most. Ritual prehajanja skozi vrata, ločevanje »našega« od »tujega« in nenazadnje dovoljenje in prepoved vstopa je torej že v antični zgodovini nosil pomemben simbolni pomen.

Zgodovina vrat seveda sega tudi v čas starih Egipčanov. Stare egipčanske poslikave, ki so se ohranile do danes, so zgodovinski dokaz nekdanje prvobitne arhitekture vrat. Najprej so bila vrata pravzaprav zgolj lesena deska na tečajih, kasneje pa so jih vse bolj in bolj izpopolnjevali. Z razmahom mestnega življenja se je skupaj z mestnimi vrati rodila potreba po čuvanju vrat, ki je botrovala pojavu službe starodavnih čuvajev mestnih vrat še pred iznajdbo ključavnic.

Razvoju ključavnic je sledila iznajdba tolkačev in kasneje tudi zvonca. Starodavna vrata so bila največkrat izdelana iz lesa ali kamna, pa tudi iz brona. Arheologi so marsikje po Evropi našli prav bronasta vrata, Grki in Rimljani pa so že izdelovali tudi vrata različnih oblik, in sicer enokrilna, dvokrilna, drsna ter celo zložljiva.

V Evropi so najstarejša odkrita vrata izdelana iz lesa. Našli so jih arheologi med izkopavanjem v Zürichu v Švici. Vrata so v zelo dobrem stanju, stara pa naj bi bila okoli 5.000 let.

Sodobni čas je počasi izpodrival naravne materiale za izdelavo vrat, izpodrinil pa je tudi klasične ključavnice in ključe ter jih nadomestil s kodami in z drugimi sodobnimi varovali. Danes so vrata v naše hiše pravzaprav prave neprehodne pregrade, preko katerih brez našega privoljenja ne morejo vstopati nepovabljeni prišleki niti temperaturne spremembe ali zvoki in hrup zunanjega sveta.

Temeljna vloga in funkcija vrat

Z gotovostjo lahko trdimo, da so vrata tudi nekakšno merilo napredka, vsekakor pa tudi stilskih in slogovnih arhitekturnih trendov ter drugih sprememb skozi zgodovino do sodobnega časa.

Korenitim zgodovinskim spremembam navkljub pa temeljna vloga vrat hiše še danes ostaja enaka: varovati, preprečevati ali dovoljevati dostop ter zagotavljati določeno stopnjo zasebnosti. Tudi sicer moramo priznati, da vrata že od nekdaj niso bila zgolj in samo zaščitni element, temveč so bila, so in bodo tudi v prihodnje zelo pomemben estetski in dekorativni element.

Simbolika vrat nekoč in danes

Vrata so bila že od nekdaj tudi zelo močan simbolni element. Predstavljala so tisti prvi in osnovni mejnik med nami in drugimi. Vrata so nas zbliževala ali razdruževala. Vrata so bila nekakšna pregrada med domačim in tujim, med »nami« in »njimi«.

Tako kot so v preteklosti prav z izbranimi vrati poskušali narediti kar najbolj veličasten vtis – pomislite na vrata graščin in dvorcev, pa tudi različnih palač, bazilik in katedral –, podobno danes vrata s svojo trdnostjo, mogočnostjo, tehnološko dovršenostjo in nenazadnje tudi vrhunskim dizajnom postavljajo neprehodno ločnico med našim najbolj osebnim prostorom in zunanjim svetom. Zgodovinskega dejstva, ki se ohranja še danes, ni mogoče zanikati. Prvi vtis o prestižu, bogastvu ali pomembnosti je na obiskovalca najpreprostejše narediti prav z velikostjo vrat, kot tudi z izbranimi materiali in razkošnim okrasjem vratnih kril.

Tako se tudi danes še vedno radi postavimo z izbranimi prestižnimi vrati, ki naredijo vtis na mimoidoče in obiskovalce, predvsem pa odražajo moč in varnost ter naši nepremičnini dajejo posebno vrednost. V podjetju Pirnar se tega zelo dobro zavedamo, zato smo razvili številna inovativna in dizajnersko neprekosljiva prestižna vrata, ki vam jih bodo zavidali tako mimoidoči kot tudi gostje.

Razvoj masivnih vrat sega daleč v zgodovino

Iznajdba masivnih vrat sega še v čase utrdb. V številnih zgodovinskih virih omenjajo masivne vhode, pri katerih gre pravzaprav za masivna vrata v pravem pomenu besede, saj so bila to velikanska in izjemno težka vrata, katera je moralo odpirati več ljudi hkrati in tudi s pomočjo različnih orodij. Takšna pa niso bila le zaradi težje prebojnosti – kljub svoji masivnosti so bila vrata še vedno vselej najšibkejši del obrambe utrdbe –, temveč predvsem zaradi veličastnega vtisa, ki je govoril o veličini naroda ali vladarja, ki je za vrati živel.

Tudi danes se, zlasti v zasebnih domovih, posamezniki odločamo za masivna vrata velikih dimenzij iz podobnih razlogov – želimo narediti vtis na obiskovalce, mimoidočim želimo sporočiti, da je naša »obramba« neprebojna, predvsem pa si želimo občutka razkošja in enkratnosti, ko vstopamo v svoje čudovite domove. Sodobne tehnologije in napredek v izdelavi masivnih vrat pa so poskrbeli, da za vstopanje ne potrebujemo več vojske ali množice lakajev, temveč se nam masivna vrata danes lahko odprejo že popolnoma samodejno, ne da bi se jih morali sploh dotakniti.

Pirnarjeva prestižna vrata skozi novejšo zgodovino

Rojstvo podjetja Pirnar sega v leto 1968, ko je nastala družinska obrtna rokodelska delavnica. Danes svetovno prepoznavno podjetje Pirnar velja za enega najbolj inovativnih izdelovalcev vhodnih vrat na svetovni ravni, zato ima lastno prodajno mrežo po vsej Evropi, v ZDA in celo v Združenih arabskih emiratih. Podjetje Pirnar je vodilni evropski inovator na področju vhodnih vrat, ki se ponaša s prestižnimi modeli najsodobnejših vhodov. Vsa Pirnarjeva vrata so ročno izdelana in estetsko dovršena ter združujejo tradicionalne rokodelske spretnosti z najsodobnejšimi tehnologijami.

Prestižna vrata podjetja Pirnar sodijo med najbolj občudovana vhodna vrata v svetovnem merilu. Vselej popolno oblikovani vhodi Pirnar so na voljo v poljubnih dimenzijah, barvah in površinskih obdelavah. V kolekciji vrat Onetouch boste našli tudi najbolj osebna vrata na svetu, ki so opremljena z nevidnim potezalom, ki ga lahko vidi in uporabi izključno lastnik. To je inovativen sistem s samodejnim izvlečnim in uvlečnim potezalom, ki prepozna lastnika preko čitalnika prstnih odtisov. Za ta model vrat je podjetje Pirnar leta 2017 prejelo kar dve prestižni nagradi GERMAN DESIGN AWARDS. Kolekcija vhodnih vrat Pure navdušuje s sodobnimi modeli vrat, kjer so vsi elementi v isti ravnini in ki vzbujajo močan občutek varnosti in dovršene estetike. Tudi kolekcija Multilevel se ponaša s prestižnim vtisom, razgiban dizajn z različnimi ravnmi pa daje vtis živahnosti. Kolekcija vrat Premium združuje najvišjo raven prestiža in ustvarjalne personalizacije, medtem ko bo kolekcija Classico s svojo klasično strogostjo prepričala tudi tiste, ki prisegajo na tradicionalni videz in brezčasno eleganco.

Podjetje Pirnar se zaveda, da niti najmanjši detajl ni nepomemben, zato namenjajo veliko pozornost ravno podrobnostim. O prestižnem podjetju veliko pove tudi njihov prepoznavni grb: krilati konj simbolizira neukrotljivo drznost in inovativnost, njegova krila simbolizirajo ustvarjalnost in navdih, ščit pa je simbol dolgoletne tradicije in družine, ki je temelj njihovega dela, vrednot in filozofije.

Najnovejša in najprestižnejša inovacija podjetja Pirnar je stena Theatrica. To so prva brezdotična in popolnoma samodejna masivna hišna vrata, ki vam preprosto vzamejo dih s svojo tehnološko naprednostjo. Najsodobnejša vrata na svetu se popolnoma samodejno in brez dotika odprejo in zaprejo samo lastniku, zahvaljujoč napredni tehnologiji za prepoznavanje obraza. Za svojo dih jemajočo inovacijo, ki je že na voljo tudi slovenskim kupcem, je podjetje Pirnar v letu 2019 prejelo že številne nagrade: dve nagradi GERMAN DESIGN AWARD, nagrado RED DOT AWARD HONOURABLE MENTION ter GERMAN INOVATION AWARD.

Theatrica pomeni revolucijo v pettisočletni zgodovini uporabe vhodnih vrat, saj je čisto prvi model vrat za stanovanjske objekte na svetu, ki se odpre popolnoma brez dotika. Si predstavljate, da bo zahvaljujoč Theatrici, odpiranje in zapiranje ter odklepanje in zaklepanje, kot ga poznamo danes, nekega dne za vse nas le še zgodovina?

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top