Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

5 stvari, ki nikakor ne spadajo v moderno hišo

Če ste ravno v fazi prenove ali gradnje, je pomembno, da veste, katerih 5 stvari nikakor ne sodi v moderno hišo. Izberite raje sodobnejše alternative, ki bodo bolj trajne.

Odstranite tapison, zastarela vrata in rolete | Pirnar

Nekateri elementi oblikovanja v hiši imajo brezčasne poteze in jih lahko uporabimo spet in spet. Druge pa je žal povozil čas. Izbrali smo 5 stvari, ki jih nikakor ne smete več uporabiti v moderni hiši, saj obstajajo zanje neprimerno boljše, modernejše različice, ki so tudi za oko mnogo privlačnejše.

Zastarela vrata

Če ravno ne govorimo o stoletje starih masivnih vratih s čudovitimi rezbarijami, ki so dejansko vredna restavriranja in obnove, je morda čas, da zamenjate stara vhodna vrata. V moderno hišo, ki dosega standarde pasivne gradnje, zagotovo ne sodijo vrata s slabo izolativnostjo. Taka vrata povzročajo, da denar za ogrevanje dobesedno mečete ven. Prav tako si danes ne moremo privoščiti vrat, ki ne opravljajo svoje osnovne naloge: varovanja našega doma. Moderna hiša potrebuje varna in zanesljiva vhodna vrata, ki že na prvi pogled povedo, da pri njih nepridipravi nimajo nikakršnih možnosti. Ne nazadnje pa moderna hiša potrebuje moderen dizajn tudi pri vhodu, saj je ta ogledalo ljudi, ki živijo v hiši. Moderna vrata izkazujejo vaš izjemni okus in pričajo o tem, da zase in za svojo družino vedno izbirate le najboljša - Pirnar vrata.

Tapison

Na srečo v Sloveniji nikoli nismo prisegali na tapisone po celem stanovanju, kakor je navada v Ameriki. So se pa pogosto pojavljali v dnevnih sobah in spalnicah. Je že res, da je taka talna obloga prijetna za hojo in hkrati duši zvok, vendar vas naj spomnimo, kako zoprno je vzdrževanje. Tapison je težko posesati, z njega je skoraj nemogoče spraviti dlake hišnih ljubljenčkov, da o razlitih tekočinah sploh ne izgubljamo besed.

V moderno hišo sodijo parketi ali vsaj kvalitetni laminati, ki jih je lažje vzdrževati in čistiti. Nekaterim je všeč tudi keramika, ki še bolj kot parket odpusti nesreče domačih živali in polite tekočine. Zanimiva možnost pa je tudi vinil, ki daje videz parketa, je na otip toplejši od vseh talnih oblog in neobčutljiv na vse, kar se v domu dogaja.

Rolete

Z roletami pravzaprav ni nič tako zelo narobe, če seveda izberete njihovo sodobnejšo različico. Sicer pa je svet senčil postal velik in vreden raziskovanja, zato nikar ne izberite nečesa na prvo žogo. S pravimi senčili lahko celo veliko prihranite. Ne glede na to, ali se odločate za rolete, žaluzije, rolo senčila ali kaj drugega, imejte v mislih, da so vsa lahko zelo pametna. Zapirajo in odpirajo se lahko samodejno, glede na zunanjo temperaturo in moč sonca. Prav tako imajo lahko vgrajene solarne panele, ki svetlobo, ki pada nanje, pretvorijo v elektriko. Take sisteme z lahkoto vključite v tako imenovani pametni dom, v katerem centralna enota krmili vse sisteme, glede na informacije, ki jih prejema od drugih. Tako bo hiša sama spustila senčila, če bo prevroče, hkrati pa se bosta vključila klimatska naprava in sistem prezračevanja. V modernem domu se tehnologiji pač ne da izogniti. Po drugi strani pa: zakaj bi to želeli, če pa je življenje z njo mnogo preprostejše?

Radiatorji

Podobno kot pri ostalih sistemih, ki jih vgrajujemo v dom, je tudi pri ogrevanju prišlo do koraka naprej. Namesto kotlov na trdo gorivo se vse bolj uveljavljajo toplotne črpalke, te pa so običajno namesto z radiatorji povezane s talnim ogrevanjem. To ima svoje prednosti: voda v sistemu ima le okoli 30 stopinj za razliko od 60 stopinj, ki jih potrebuje radiatorsko ogrevanje, ki je zato bolj energetsko potratno. Toplota v prostoru je bolj enakomerno porazdeljena, manj pa se tudi nabira in dviguje prah. Še ena priljubljena metoda ogrevanja pa so IR paneli. Če so povezani z domačo sončno elektrarno, gre za pravzaprav brezplačno ekološko ogrevanje, ki ima mnogo pozitivnih vplivov na zdravje.

Temen leseni opaž

Temen leseni opaž na stenah je bil zelo popularen v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Če vanj ni bila oblečena celotna dnevna soba, ga je bilo mogoče najti vsaj na stropu, obvezno pa v jedilnem kotu. Ne samo, da tak opaž deluje starinsko, temveč potemni prostor in ga optično zmanjša. V moderno hišo zato nikakor ne sodi, saj v njej poskušamo ustvariti svetle in zračne prostore. Izjema so seveda brunarice, kjer so lesene stene del šarma in dizajna celotne zgradbe. Vendar pa tudi te raje pustite v naravnih barvah lesa, kot da jih barvate v temno rjavo ali črno. Pri nakupu in prenavljanju starejše hiše je morda vredno star masiven les vseeno pustiti na steni in ga le prebarvati v svetlejše barve. Če pa opaž ni kvaliteten, naj se vam nikar ne smili. Čas je, da vaši prostori zablestijo.

Če torej razmišljate o opremi svojega doma, mislite vnaprej. Izbirajte pametne sisteme, ki vam bodo prihranili čas, energijo in lep kup denarja. Ne pozabite, da danes moderen dizajn ne pomeni le estetske pridobitve v domu, pač pa tudi izvirno funkcionalno rešitev. Moderen dom naj odseva vaše vrednote in vrednote 21. stoletja.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top