Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Ali poznate razlike med moderno in sodobno hišo?

Moderna in sodobna hiša sta dva povsem različna pojma. Preberite, v čem se razlikujeta in v čem sta si podobna.

Modernizem in sodobnost v eni preobleki | Pirnar

Moderno in sodobno velikokrat uporabljamo kot sopomenki. A če natančneje pogledamo, gre pravzaprav za dva različna pojma. Moderno se nanaša na umetnostno smer v začetku 20. stoletja, sodobno pa na način gradnje, ki je skladen z določenim časovnim obdobjem. Preberite, v čem se ta dva sloga razlikujeta in kaj so hiše iz 21. stoletja iz legendarnega modernizma posvojile.

Modernizem

Industrijska revolucija na začetku 20. stoletja je v družbo prinesla velike spremembe. Namesto domačih, obrtniških izdelkov se je pojavila množica masovno proizvedenih in večinoma slabše kakovosti. Vsega je bilo več: več izdelkov, več ljudi, več industrije, več mest in več socialnih težav. Arhitekti so na to preobilje vsega slabega reagirali z novim načinom gradnje, ki ga imenujemo modernizem. Verjeli so, da lahko nov dizajn skupaj s tehnologijo izboljša svet, v katerem bodo postavljeni novi standardi bivanja.

Modernizem je torej oblikovalska in umetnostna smer, ki se je pojavila v 20. letih 20. stoletja. Njegov cilj je v arhitekturo vpeljati red in univerzalne oblike. Hkrati se ta smer navdušuje nad novimi materiali in tehnologijami, ter zavrača vse, kar je staro, starinsko, tradicionalno. Modernizem na prvo mesto postavlja funkcijo, preprostost, racionalnost in na podlagi tega ustvarja neko povsem novo estetiko.

Moderna hiša

Ameriški arhitekt Louis Sullivan je svoje dojemanje modernizma skrčil v svojem znanem izreku: »Oblika sledi funkciji.« Nova estetika zato prinaša zgradbe, narejene povsem v skladu s temi besedami. Nemška arhitekturna šola iz tega obdobja, Bauhaus, je zagovarjala tezo, da mora nova, boljša arhitektura spremeniti svet. Arhitekti so na veliko uporabljali armirani beton, jeklo in steklo.

Pri takem oblikovanju ni več prostora niti za dekoracijo in okrasje. Dunajski arhitekt Adolf Loos je tako močno verjel, da je izogibanje okraševanju znak duševne moči, da je izdal knjigo z naslovom Ornament in zločin, ki je postala pravi manifest modernističnega oblikovanja.

Najznačilnejši elementi iz tega obdobja so:

  • Vsi elementi so med seboj postavljeni pod kotom 90 stopinj. Poudarek je na vodoravnih in navpičnih linijah.
  • Veliko se uporabljata armirani beton in jeklo.
  • Strukturni elementi (tramovi, stebri, betonske stene) se ne skrivajo.
  • Uporabljajo se industrijski materiali, čemur rečejo »strojna estetika«.
  • Uporaba pravokotnih in kvadratnih oblik ter kock.
  • Asimetrične kompozicije.
  • Izogibanje okrasju, letvicam, prekrivnim elementom.
  • Nizka, podolgovata in zelo dolga okna.
  • Odprti tlorisi notranjih prostorov.
  • Bele ali bež fasade.

Sodobna hiša

Sodobna hiša je izraz, ki  pomeni zgradbo, ki ustreza slogu gradnje in oblikovanja, ki je v trendu v času, ko kupujemo oziroma gradimo. Sodobna hiša v letu 2020 je funkcionalna in estetska hkrati. V zadnjem času je v porastu okolju prijazna gradnja, pri kateri uporabljamo ekološke metode, sodobne materiale vhodnih vrat in opremo. Ker pa so hiše odsev človeka in časa, v katerem živi, mu morajo biti prilagojene.

Zato letos pričakujemo nekaj sprememb pri gradnji in oblikovanju:

  • Balkoni, terase in vrtovi postajajo pomemben življenjski prostor, ki ga želimo uživati vse dni v letu. Znova so priljubljeni zimski vrtovi, ki jih lahko poleti povsem odpremo.
  • Pametni dom pomeni integracijo ogrevanja, prezračevanja, senčil, razsvetljave in drugih sistemov v enega samega. Hiša sama regulira temperaturo, dviguje in spušča senčila, nadzoruje okolico in varuje pred nepridipravi in ne nazadnje ob določeni uri skuha kavo.
  • Odprti prostori so postali že standard. Toda enovitemu prostoru kuhinje in dnevne sobe se zdaj pridružujejo še terase in celo spalnice.
  • Kuhinje in kopalnice postajajo središče našega življenja. V kuhinji že zdaj preživimo največ časa, tam so pogosto tudi otroci in seveda naši gostje. Zdaj pa se poudarek seli še na kopalnice, ki ne bodo več le prostori za osebno higieno, pač pa zasebni wellness središča in oaze za sproščanje po napornem dnevu.
  • Od modernističnih zgradb se vračata industrijski dizajn in minimalizem. Železo, aluminij, les, reciklirana plastika, nesimetrične oblike in preproste oblike so znova osvojili naše domove.
  • Recikliranje in ponovna uporaba nista le trend, temveč nuja, saj lahko mnogo materialom vdihnemo novo življenje in tako poskrbimo za okolje.
  • Hočemo več tišine in svetlobe! Velika okna in dobro zatesnjena vrata so pravzaprav že stara stalnica, saj poznamo njihove prednosti. Z vhodno steno Theatrica ne morete zgrešiti. Je vse, kar sodobna hiša potrebuje.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top