Preskoči na vsebino
08 205 12 10

Gradnja hiše - je bolje kupiti ali zgraditi vaš sanjski dom?

Večina kupcev porabi veliko časa in energije bodisi za iskanje bodisi za načrtovanje svojega popolnega doma. Zastavili smo si eno izmed najbolj pogostih vprašanj - ali je bolje hišo zgraditi ali jo kupiti? Predstavljamo prednosti in slabosti obeh.

Gradnja hiše - je bolje kupiti ali zgraditi vaš sanjski dom? | Pirnar

Vsak kupec nepremičnin se sreča z vprašanjem: Ali je bolje zgraditi hišo ali jo kupiti? Vsaka možnost ima svoje prednosti in slabosti.

Večina kupcev porabi veliko časa in energije bodisi za iskanje bodisi za načrtovanje svojega popolnega doma.

Katere so prednosti in kakšne slabosti? Na primer, gradnja hiše vam bo omogočila tloris, ki si ga od vedno želite, vendar bo potrebnega kar nekaj časa, preden boste lahko uživali v novem domu. Če kupite obstoječo hišo, boste morda primorani skleniti nekaj kompromisov, ampak boste imeli možnost takojšnje vselitve!

Lokacija, cena, stanje nepremičnine, davki in tržni trendi imajo velik vpliv pri iskanju popolnega doma. Vsak kupec ima običajno seznam, ki vključuje posebne potrebe in želje.

Preden se odločite za naslednji korak, si vzemite čas za pregled nekaterih prednosti in slabosti pri nakupu ali gradnji hiše.

Nakup obstoječe hiše

Nakup hiše je običajno manj stresen kot gradnja. Ko gradite hišo, morate najprej pomisliti na zemljišče, se odločiti za obliko in postavitev, izbrati talne obloge, urediti napeljave, izrisati omare, se odločiti za barvno shemo in tako naprej. Vse to boste morali načrtovati in hkrati misliti na svoj proračun. Za upravljanje vseh teh podrobnosti je potrebno veliko časa in truda.

V mnogih primerih je cenejše kupiti obstoječi dom, saj so glede na spremenljivost nepremičninskega trga cene lahko še vedno ugodne.

Če pogledamo z druge strani, je največja pomanjkljivost nakupa obstoječe hiše ta, da ne boste dobili točno tistega, kar si želite. Morda vam tloris ne bo všeč, morda si želite, da je kopalnica v vsakem nadstropju ali da je več prostora v kleti ali na podstrešju. Zlasti starejši domovi so lahko nefunkcionalni in zastareli. Na primer, velika hiša s štirimi spalnicami ima lahko le eno kopalnico ali premajhno kuhinjo. Mogoče nosilne stene ne dopuščajo razširitev ali odprtega tlorisa, ki ste si ga vedno želeli.

Usposobljeni nepremičninski agent vam lahko poenostavi postopek in vam pomaga najti ustrezne nepremičnine, ki vsaj v večji meri ustrezajo vašim željam in zahtevam. Agent bo za vas vodil pogajanja in vam pomagal pri urejanju papirjev. Ko bo vaša ponudba sprejeta in ko boste lahko sklenili pogodbo, bo sledil podpis v zemljiško knjigo in nato v mesecu ali dveh, odvisno od okoliščin, se boste lahko vselili in uživali v svojem novem domu.

Pomembno je, da za pomoč pri nakupu izberete pravega nepremičninskega agenta, ki vas bo podrobno informiral in vam pomagal sprejeti prave odločitve glede nakupa obstoječega doma.

Kaj pa gradnja nove hiše?

Gradnja nove hiše ne nudi enakih prednosti kot nakup obstoječe hiše, ne le, da morate poiskati zemljišče, ki morda ni v izbrani soseščini, treba si je vzeti čas, da poiščete arhitekta ali projektanta in izberete elemente nove zgradbe. Velika prednost pri tem je, da si lahko sami zasnujete postavitev in videz hiše in s tem dobite točno tisto, kar si želite.

Še ena prednost gradnje je, da je mogoče novo hišo zgraditi s posebnimi materiali, ki so prijaznejši do okolja. Čeprav so lahko v tem primeru stroški gradnje višji, si lahko naložbo lažje povrnete. Poleg tega bo na novo zgrajen dom potreboval manj popravil in manj vzdrževanja, kar vam lahko prihrani čas in denar.

Kakšne so glavne faze gradnje?

1. Zasnova projekta

Tu se začnejo vaše sanje, ampak tudi razne raziskave za določitev prave lokacije, specifikacij stavbe, standardov, ki jim je treba slediti. Čas za zasnovo projekta se razlikuje glede na zahtevnost in velikost objekta. Gradbeni delavci običajno nimajo veliko vložka v tej fazi, saj morajo upoštevati želje stranke in navodila arhitekta.

2. Oblikovanje

V fazi oblikovanja obstajajo različni koraki. Med načrtovanjem objekta je treba upoštevati izvedljivosti in prostorski načrt, potrebno je tudi določiti vse cilje projekta. Sledi shematična zasnova, ki je skica, ki bo prikazala tako prostor kot tudi materiale, barve in celo teksture. Sledi pogodbena dokumentacija, kar pomeni, da smo že vse bližje dokončni izdelavi teoretičnega dela.

3. Faza pred gradnjo

Naslednja faza gradbenega projekta se lahko začne, ko arhitekt izbere izvajalca del, ki nato izbere projektno skupino. Projektna skupina ima običajno nalogo, da pripravi gradbišče pred začetkom del. Naslednji korak je predložitev dokumentov mestnim oblastem, ki morajo pregledati vse načrte in odobriti gradnjo. Ko je načrt odobren, se začne faza nabave. Projektna skupina naroči in pridobi materiale, opremo in delovno silo. Ta faza je lahko bolj ali manj zapletena glede na velikost in zahtevnost objekta, razpoložljiva sredstva in dogovorjeni datum začetka.

4. Faza gradnje

To je faza, ki ste jo tako težko pričakali in kjer se bo vse načrtovanje končno izplačalo. Gradnja se lahko začne. Cilj na tej točki je načrtovati vse tako previdno, da bo šlo vse brez težav in zastojev. Seveda pa moramo biti pripravljeni na mogoče težave, ki se lahko pojavijo med gradnjo in teh vsekakor ne bo malo.

5. Faza po gradnji

Vsa dela so zaključena, dokončanje projekta se bliža koncu. Najprej je treba opraviti pregled celotne zgradbe. Takoj, ko je vse preverjeno in so papirji v skladu z zakonodajo, lahko lastnik prevzame svoje sanjsko domovanje.

Kaj pa izbira vhodnih vrat?

Odločitev za nakup novih vhodnih vrat, ali je to za obstoječo hišo, ali za novogradnjo, ki vam bo zagotavljala popolno zaščito pred zunanjimi vplivi in nepovabljenimi gosti, zato je pomembno, da jo sprejmete premišljeno.

Pri izbiri vam lahko pomaga naš vodnik za nakup popolnih vhodnih vrat, ali se oglasite v najbližjem salonu Pirnar in si v živo oglejte največkrat nagrajena vrata na svetu.


dom gradnja obnova


Katalogi

Prenesite si kataloge najnovejših in inovativnih vhodov Pirnar. Preglejte jih z najbližjimi ali pa jim jih pošljite po e-pošti.

S prenosom katalogov soglašam, da družba Pirnar d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen trženja storitev, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov Pirnar d.o.o., Bravničarjeva 20, 1000 Ljubljana. Več

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...