Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kako pravilno skrbeti za vrata s steklom?

Nežno čiščenje in občasen pregled samih vratnih kril in vrat je nujno potrebno za lep zunanji izgled doma. Preberite, na kaj je treba biti pozoren.

Čiščenje, pregled in popravila vrat s steklom| Pirnar

Čiščenje stekla

Zunanja vrata s steklom (vrata z obsvetlobo in nadsvetlobo) čistite z običajnim čistilom za steklo, ki ga uporabljate doma in obrišite z mehko krpo, ki ne pušča vlaken. Nekateri sicer pri čiščenju steklenih površin prisegajo na papirnate kavne filtre, vendar lahko papir povzroči poškodbe in praske na steklu. Najbolje je poseči po krpah iz mikrovlaken, ki so namenjene čiščenju oken in ki zagotavljajo brezhibno brisanje brez vlaken in črt.

Čiščenje vratnih kril

Vsaka vhodna vrata potrebujejo ustrezno čiščenje in vzdrževanje. To pa mora biti prilagojeno materialu, iz katerega so vratna krila narejena. Lesena in alu vrata je mogoče očistiti z mehko krpo, ki ne pušča vlaken, in z nežno mešanico čistila in vode ali milnico. Nikakor ne smete uporabljati ostrih krtač in gobic, ki lahko poškodujejo vrata in pustijo praske na barvi ali laku. Nikar preveč ne močite vrat. Očistite jih s čim manjšo količino vode in sproti obrišite do suhega. Zato se izogibajte tudi pranju vrat s cevmi ali z visokotlačnimi čistilci, ki lahko poškodujejo površino vrat, da o škodi zaradi prevelike količine vode ne govorimo. Pa še poplavi v notranjosti se boste izognili.

Poleg rednega čiščenja poskrbite, da sproti pobrišete vse madeže, ki bi se utegnili trajno zažreti v vratno krilo. Pri trdovratnejših madežih je mogoče uporabiti posebno čistilo, vendar se o uporabi vsakršnih čistil posvetujte z našimi strokovnjaki oziroma temeljito preberite navodilo za uporabo. Čistilo vselej najprej preizkusite na majhnem, manj vidnem delu vrat in preverite, ali je varno za uporabo in vratom ne bo spremenilo barve.

Pregled celotnih vrat

Med čiščenjem vedno naredite tudi pregled celotnih vrat, saj je vsako morebitno nepravilnost ali poškodbo veliko lažje sanirati, če jo odkrijemo v zgodnji fazi. Bodite pozorni na:

Razpoke na steklu ali vratnih krilih

Alu vratna krila ne bodo razpokala, pri lesenih pa bi se lahko pojavila kakšna manjša razpoka. Steklo po drugi strani ni neuničljivo, čeprav se v vhodna vrata s steklom vgrajuje vrhunsko kaljeno ali lepljeno steklo, ki je načelno odporno proti poškodbam. V primeru, da vseeno zaznate kakšne nepravilnosti, takoj naročite menjavo steklenega dela.

Zbledelo, spokano ali oluščeno barvo

Razpoke in praske v barvi lahko popravite sami, z nanosom ustrezne barve. Takoj, ko gre za večja popravila, pa na pomoč raje pokličite strokovnjaka. Več o sanaciji poškodb si lahko preberete v članku Pripravite vhodna vrata na zimo.

Vlago ali meglico med steklenimi paneli

Dvoslojna ali večslojna zasteklitev je običajno zelo kakovostna in z njo ne bi smeli imeti težav. V primeru, da med stekli opazite vlago v obliki kapljic ali megle, to pomeni, da tesnjenje ni več tako, kot bi moralo biti, zato pokličite strokovnjaka, ki bo odpravil težavo.

Vlago na lesenih delih

Poiščite vir vlage in ga odstranite. Lesena vrata se običajno vrnejo v svojo prvotno obliko, ko se posušijo. Večjo škodo prepustite strokovnjakom.

Poškodbe na tesnilih

Za menjavo tesnil se obrnite na izdelovalca vrat.

Popravilo stekla

Poleg kaljenega, med tako imenovana varnostna stekla prištevamo še steklene zidake in lepljeno steklo. To je sestavljeno iz dveh ali več stekel, ki so med seboj zlepljena z lepili različnih debelin in lastnosti. Naloga lepila je ta, da zadrži razbite kose, da niso nevarni, poleg tega pa ostanejo na svojem mestu, za razliko od kaljenega stekla, kjer se koščki po razbitju običajno razsujejo izven svojega okvirja, s čimer steklo neha opravljati svojo zaščitno nalogo. Če vseeno pride do večje poškodbe stekla, je smiselno mesto okoli poškodbe na obeh straneh stekla prelepiti z zaščitnim trakom in ga zaščititi, potem pa nemudoma naročiti nov kos.

Ob pogledu na Pirnarjeva kvalitetna vhodna vrata s steklom boste lahko uživali še dolgo, saj so nezahtevna za vzdrževanje in narejena pa so po najvišjih standardih kakovosti, kar pomeni, da bodo več desetletij ostala kot nova. Vseeno pa jim občasno privoščite nežno čiščenje, da boste imeli dober izgovor, da se jih nagledate povsem od blizu. Če pa se z njimi vseeno zgodi kakšna nezgoda, nas pokličite in pomagali vam bomo.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top