Preskoči na vsebino
08 205 12 10

Pripravite vhodna vrata na zimo

Kaj morate narediti pred zimo, da vam bodo vhodna vrata dobro služila tudi v najbolj mrzlih dneh?

Pripravite vhodna vrata na zimo | Pirnar

Naloga vhodnih vrat je, da nas varujejo pred vremenskimi vplivi, zato je nujno, da so zmeraj v brezhibnem stanju. Še posebej pomembno je to med zimo, ko se temperature spustijo pod ničlo, okoli vogalov piha leden veter in pred prag nosi zamete snega. Za dobrimi vhodnimi vrati se moramo tudi v najslabših vremenskih pogojih počutiti varno in predvsem toplo.

Preverite okovje in ključavnice

Poleg tesnil je treba pomisliti še nastavitev vrat. To je treba narediti vsako leto. Na novo nastavljena vrata bodo pravilneje nalegala, s tem pa bodo seveda zagotavljala tudi boljše tesnjenje. Dotrajane ključavnice so prav tako mesto, kjer lahko nastanejo večje špranje, skozi katere toplota hitro uhaja. V takem primeru je najbolj, če celotno ključavnico kar zamenjate. Na vrata, ki jih pogosteje odpirate, je priporočljivo namestiti samozapirala, s katerimi preprečite, da bi jih kdo pozabil zapreti.

Omislite si odklepanje brez ključa

Moderni načini zaklepanja brez ključa zahtevajo manj vzdrževanja, kar pa je najpomembneje, omogočajo optimalno odpiranje in zapiranje vrat, s čimer se podaljša njihova življenjska doba. Pri takih sistemih je nemogoče, da bi z vrati treskali, saj se odpirajo in zapirajo samodejno, prav tako pa ne morete poškodovati ključavnice, saj so vsi njeni vitalni deli skriti v ohišju. Vaša interakcija z vrati je omejena le na dotik s prstom, kar vam omogoča Pirnarjev sistem OneTouch, še bolj prefinjena pa so pametna vrata Theatrica, ki se odprejo, ko prepoznajo vaš obraz.

Sanirajte poškodbe

Redno preverjajte stanje vhodnih vrat in sproti popravite manjše poškodbe. To je najbolje narediti pred vsako menjavo letnega časa, še posebej pa pred zimo. Če vas doleti huda toča, ki pada po vratih, se popravila lotite takoj.

Razpoke in praske na lesenih vratih

Krilo in podboj lesenih vhodnih vrat je treba redno čistiti z blago raztopino čistilnega sredstva, trdovratnejših madežev pa se lahko lotite s kapljico olivnega olja. Če pride do večje poškodbe vrat, je popravilo treba prepustiti strokovnjaku, manjše praske in razpoke v premazu pa lahko sanirate sami, tako da s finim čopičem nanesete ustrezen premaz. To storite takoj, preden v poškodbo zaideta umazanija in voda.

Poškodbe na oljenih vratih

Oljenja vrata so kot zunanja vrata manj priporočljiva, saj zahtevajo precej vzdrževanja, da se prepreči prevelika izguba barve, napad plesni ali gliv. Če na takih vratih pride do nepravilnosti, jih je treba pobrusiti do surovega lesa in ponovno naoljiti.

Posledice vlage

Zaradi povišane vlage v prostoru lahko pride do kondenzacije vodne pare, ki se odloži tudi na vratih in s tem povzroči pojavljanje plesni, razpadanje lesa, poškodbe na premazih, korozijo na okovju in celo krivljenje vratnih kril. Če pride do slednjega, morate poskrbeti, da se vlaga v prostoru uredi (45 do 55 % pri sobni temperaturi), potem pa se bo vratno krilo najverjetneje naravnalo samo, če le ni preveč poškodovano.

Prebarvajte jih

Po nekaj letih uporabe ali celo slabšega vzdrževanja je včasih treba prenoviti celoten premaz vhodnih vrat. Najbolje je, če se tega loti usposobljen strokovnjak, sicer pa je to kar zahteven postopek, če želimo res dobre rezultate.

  • S topili ali z brušenjem odstranimo vse ostanke starega premaza.
  • Površino narahlo zbrusimo.
  • Temeljito odstranimo brusni prah.
  • Nanesemo sredstvo za impregnacijo.
  • Nanesemo temeljno barvo, pri čemer pazimo, da ne premažemo tesnil, okovja in stekel.
  • Temeljito posušimo temeljno barvo.
  • Lakiramo v več slojih, ki jih vmes temeljito sušimo.

Okrasite jih

Ko boste temeljito poskrbeli za vzdrževanje vhodnih vrat, je prav, da jih ponosno pokažete. Privoščite jim nekaj sezonske dekoracije, kot so adventni venci, okrasni lonci s cipresami ali laterne. Pokažite svojo ustvarjalnost in s slogom pričakajte zimo.

Izberite Pirnarja

Ne glede na to, ali si želite tradicionalna lesena ali moderna pametna aluminijasta vhodna vrata, je Pirnar pravi naslov zanje. Z našimi vrati boste lahko pozabili na mukotrpno vzdrževanje pred zimo, saj vam zagotavljamo najvišjo kakovost in svetovanje pri uporabi. Preberite naš vodnik, obiščite enega naših salonov in spoznajte, kaj je to kakovost bivanja v vseh letnih časih.


vzdrževanje zaklepanje vrat pametna ključavnica


Katalogi

Prenesite si kataloge najnovejših in inovativnih vhodov Pirnar. Preglejte jih z najbližjimi ali pa jim jih pošljite po e-pošti.

S prenosom katalogov soglašam, da družba Pirnar d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen trženja storitev, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov Pirnar d.o.o., Bravničarjeva 20, 1000 Ljubljana. Več

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...