Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kako delujejo vrata na prstni odtis in kako jih uporabljati [Video]

Čitalci prstnih odtisov pripomorejo k preprostejšemu in varnejšemu odklepanju in zaklepanju vhodnih vrat. Pirnar z njimi ustvarja mojstrovine.

Prstni odtis – deujoča in uporabna tehnologija vrat | Pirnar

Odklenjena vrata so praktična, niso pa varna. Uporaba tradicionalnega ključa je po drugi strani varna, a ne ravno praktična. Vrata, ki se odklepajo s prstnim odtisom, izjemno združujejo varnost in popolno preprostost uporabe. Zahvaljujoč izjemni sodobni tehnologiji je prstni odtis odlično sredstvo za identifikacijo, saj je edinstven in vse življenje ostane enak. Takega ključa ne morete izgubiti, niti pozabiti, kot se rado zgodi s tradicionalnimi metodami zaklepanja. Če lahko pristni odtis odklene vaš pametni telefon – zakaj ne bi še vašega doma?

Mini kviz za maxi inspiracijo

Iščete navdih za svoja sanjska vhodna vrata?
Odgovorite na 5 kratkih vprašanj in pomagali bomo izbrati najprimernejša vrata za vas.

O kakšnem arhitekturnem stilu razmišljate?

Kakšen interier vam je všeč?

O katerem materialu vhodnih vrat razmišljate?

Gradite ali prenavljate hišo?

Naše priporočilo

Kdaj načrtujete montažo vhodnih vrat?

Izberite najbližji razstavno-prodajni salon!

Seznam partnerjev

Priporočamo vam model

arhitekturni stil hiše / / / Montaža: /

Vas zanima več?

Izpolnite obrazec z vašimi podatki in oddajte neobvezno povpraševanje.

Oblikujte
podrobneje

Čitalci prstnih odtisov

Optični

Optični čitalci predstavljajo najstarejši način prepoznavanja prstnih odtisov. V osnovi delujejo podobno kot kamere na mobilnem telefonu – ustvarijo fotografijo prstnega odtisa, algoritmi pa prepoznavajo edinstvene vijuge in vzorce na površini kože. Toda podobno kot kamere na telefonu imajo ti senzorji omejeno ločljivost, kar pomeni, da so dobri le, če je ločljivost dovolj velika, da prepoznajo vsak detajl vašega prsta. Taki senzorji potrebujejo tudi vir svetlobe, da lahko sliko osvetljenega prsta tudi dovolj kvalitetno zajamejo.

Slabost optičnih senzorjev je ta, da jih je dokaj preprosto prelisičiti, saj zajemajo le dvodimenzionalno sliko. Tako zna biti včasih dovolj že, če jim pokažemo fotografijo ali odlitek prstnega odtisa. Tega pa si pri vhodnih vratih zagotovo ne moremo privoščiti.

Kondenzatorski

Kondenzatorski čitalci so zelo pogosti pri vratih na prstni odtis, saj zagotavljajo več varnosti. Njihov osrednji del je kondenzator. Kondenzator shrani majhen električni tok tam, kjer se prst dotakne površine, medtem ko se med brazdami prstnega odtisa ne zgodi nič. Te spremembe v napetosti se zabeležijo v digitalni obliki in jih je mogoče med seboj primerjati. Tako si tak senzor zapomni več prstnih odtisov in v posameznem zajemu prepozna izjemno majhne podrobnosti, s čimer zagotavlja boljše prepoznavanje podobe.

Takega senzorja skoraj ni mogoče preslepiti, saj niti odlitki prstnih odtisov ne puščajo popolnoma enakega električnega podpisa na kondenzatorju kot original.

Ultrazvočni

Najnovejša tehnologija odčitavanja prstnih odtisov deluje s pomočjo ultrazvočnega senzorja. Ta vsebuje ultrazvočni oddajnik in sprejemnik. Ultrazvočni signal se absorbira ali pa od prsta odbije glede na razporeditev brazd na njem, podobno kot deluje ladijski sonar. Senzor, občutljiv na pritisk, sprejema moč odbitega signala in tako lahko senzor dejansko izriše 3D model prstnega odtisa. Ta tehnologija je zelo natančna, ni pa ravno najhitrejši način prepoznavanja prstnega odtisa.

Oglejte si vse modele vhodnih vrat

Magnetno zapiranje

Ko čitalec prepozna pravi prstni odtis, v magnetni ključavnici vrat steče električni tok, s katerim se ustvari ali prekine magnetno polje, ki vrata zaklene ali odklene. Magnetne ključavnice so zelo varne, saj lahko ustvarijo izjemno močna magnetna polja, ki vrata držijo na mestu z močjo vse od 250 do 1000 kg. Tega pa ne bo premaknil noben vlomilec! Po drugi strani so vrata z magnetnimi ključavnicami narejena tako, da se ob izpadu električne energije ne bodo samodejno odklenila, vseeno pa vam omogočajo izhod iz zgradbe v nevarnih razmerah.

Primer Pirnarjevih vrat, ki ima na potezalu vstavljen čitalec prstnih odtisov. Ko sistem prepozna lastnika, se mu potezalo samodejno izvleče in lastnik lahko vrata odpre.

Namigi za uporabo

Ko prvič položite svoj prst na čitalec, ta shrani njegovo podobo. Tako storite vsakič, ko hočete, da ima nekdo dostop do vašega stanovanja ali hiše. Če ključavnica odtis prepozna, bo vrata odprla, sicer pa bo nepovabljeni gost ostal pred njim. Da bi preprečili zlorabo, nekateri čitalci merijo tudi srčni utrip in toploto, tako da je njihova zanesljivost še večja.

Redko se zgodi, da čitalec prsta ne prepozna takoj. Takrat poskusite tole:

  • Prst nekoliko dlje časa držite na čitalcu.
  • Roke, namazane s kremo, prej posušite in obrišite.
  • Poškodbe prstov lahko otežijo prepoznavanje odtisov, zato si shranite odtise več različnih prstov, na obeh rokah.

Najbolj osebna vrata na svetu

Pirnar Ultimum Pure so zahvaljujoč sistemu OneTouch najbolj osebna vrata na svetu. OneTouch je sistem, ki lastnika prepozna preko čitalnika prstnih odtisov in takrat se samodejno izvleče potezalo, ki razsvetli svojo okolico, vrata pa se odklenejo. Čez čas potezalo elegantno izgine v površino, vrata pa se zaklenejo. Poseben vzmetni mehanizem, popolnoma neodvisen od vira napajanja, skrbi za to, da je samodejno zapiranje popolnoma varno. Po zaprtju vrat sistem OneTouch ponovno samodejno ustvari na videz enovito ploskev, ki onemogoča kakršno koli manipulacijo z vrati. Tak dom je varen in daje vtis nepremagljive trdnjave. S svojim videzom pa vrata na prstni odtis pristajajo tako zasebnim hišam kot poslovnim prostorom.

VSTOPI V KVIZ

Spodnji video prikazuje odpiranje vhodnih vrat s pomočjo sistema OneTouch, ki prepozna lastnika s pomočjo čitalnika prstnih odtisov in samodejno izvleče potezalo in vrata se odkleneje.

Priporočamo, da čitalce prstnih odtisov in najelegantnejše odpiranje vrat preizkusite v živo, v naših salonih. Prepričani smo, da boste navdušeni.

Novost iz Pirnarja

Novost iz Pirnarja: moderne in bioklimatske pergole Pirnar v treh izvedbah in z mnogimi dodatki. Odslej si lahko ogledate svojo pergolo tudi v salonih Pirnar. Obiščite nas v Ljubljani, Mariboru ali v Kopru.

Pirnar salon vhodnih vrat Ljubljana

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top