Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

10 varnostnih ukrepov doma, ki jih vaši otroci morajo poznati

Tako kot pri varnosti v cestnem prometu bi se morali tudi vsi truditi, da bi bil naš dom varen za nas in naše otroke, zato je pomembno vzpostaviti določena ključna pravila, ki spodbujajo varnost otrok in zmanjšujejo tveganje za poškodbe.

10 najboljših ukrepov za varnost otrok | PIRNAR

Kot v cestnem prometu bi se morali tudi doma truditi za našo varnost in varnost naših otrok.

Varnost otrok doma ne pomeni samo, da imate nameščene varnostne pripomočke, kot sta detektor dima ali detektor ogljikovega monoksida, temveč tudi, da doma veljajo določena ključna pravila za večjo varnost otrok in manjše tveganje poškodb.

Vsak dom je drugačen, zato poiščite varnostne ukrepe, ki ustrezajo vašemu domu in navadnim ali varnostnim vhodnim vratom. Odgovornost staršev je, da otroke že od malih nog seznanijo z varnostnimi ukrepi. S tem gradijo varno okolje v svojem domu, kjer vam lahko pomagajo tudi primerna varnostna vrata.

Raziščite 10 varnostnih ukrepov, ki bi jih vaši otroci morali poznati.

1. Poučite otroke o različnih varnostnih ukrepih

Ko boste razumeli pomen poučevanja varnostnih ukrepov za otroke, jim boste lahko določili, kaj smejo in česa ne smejo. Varen dom je vesel dom brez poškodb. Z vključevanjem različnih varnostnih ukrepov boste preprečili poškodbe otrok in sebi zagotovili večjo mirnost.

Nesreče doma so vodilni vzrok smrti med otroki. To je mogoče bistveno zmanjšati z zagotavljanjem, da vsakdo igra svojo vlogo. Kadar doma ni nobenih varnostnih ukrepov, ki bi se jih otroci držali, boste prisiljeni biti vedno na njihovi poti in zagotoviti, da ravnajo pravilno. To vas ne bo samo izčrpalo, temveč bo prispevalo tudi vzgoji otrok, ki niso neodvisni misleci.

2. Poskrbite, da otroci poznajo nujne klicne številke

Poskrbite, da bodo vaši otroci vedeli, kje lahko poiščejo pomoč v nujnih primerih. To ni koristno samo za otroke, ampak za vso družino. Lahko se zgodi, da boste kdaj potrebovali pomoč, pa je ne boste mogli sami poklicati. Za družino bo resnično koristno, če bodo otroci razumeli, kako uporabljati mobilni telefon in si zapomniti stike v sili. Po navadi najdete nalepko s številkami za klic v sili nalepljeno na hladilnik.

Prepričajte se, če si je otrok zapomnil te številke. Za tiste, ki si teh informacij še ne morejo zapomniti, začnite s tem, da jih naučite njihova polna imena, svoja imena in druge osnovne podatke.

3. Otroke naučite, naj ne zaupajo tujcem ali sprejemajo daril od neznancev

Ključno varnostno pravilo za preprečevanje ugrabitev je poučevanje otroka o tem, kako naj komunicira z ljudmi, ki jih ne pozna ali mu niso blizu.

Ne morete biti vedno poleg otroka, še posebej ne, ko začne hoditi v šolo. Lahko pa zagotovite, da razumejo ʻtujo nevarnostʼ in ne zaupajo ljudem, ki jih ne poznajo.

Čeprav je vaša soseska varna, se lahko kje skriva nevarnost. Nekateri otroci so zelo prijazni in se ne bojijo pogovarjati z ljudmi, ki jih ne poznajo.

Otroci morda ne razumejo vedno resnosti situacije, zato poiščite načine, kako otroku pojasniti, kaj ni varno. Zato tudi naj ne odpirajo vhodnih vrat neznacem. Primerna varnostna vrata so tudi eden izmed načinov, kako otroke obvarovati pred odpiranjem vrat neznancem.

4. Brez igranja na cesti

Ceste in avtomobili predstavljajo veliko nevarnost za naše otroke. Morda boste pomislili, da so ceste v vaši soseski varne, vendar verjemite, da niso.

Vedno je nekje voznik, ki se mu mudi in morda niti ne pomisli, da se vozi v kraju, kjer se igra veliko otrok.

Zaupajte svoji intuiciji

Zato zaupajte svoji intuiciji in otroke vedno učite, naj se ne igrajo na cestah. Vedno pazite, da se otroci naučijo igrati na določenem primernem mestu, kot na primer na domači trati.

Če imate dvorišče ob hiši, naj se vaši otroci igrajo tam. Če pa ob vaši hiši ni prostora za igranje, otrokom dovolite, da se igrajo v bližini hiše, stran od ceste.

5. Naj ne delijo osebnih podatkov na spletu

Tehnologija se iz dneva v dan izboljšuje. Vendar ima splet svojo negativno stran, ki vključuje kibernetsko trpinčenje in druga kazniva dejanja.

Najstniki so nad to tehnologijo navdušeni. Tam lahko preživijo veliko svojega časa. Kot starš morate otroke ozavestiti o nevarnostih na drugi strani ekrana.

Poskrbite, da bodo otroci razumeli, da na spletu nikomur ne smejo posredovati svojih osebnih podatkov.

6. Naj otroci ne vabijo domov prijateljev brez soglasja staršev ali skrbnikov

Noben starš si ne želi pritiska in nadlegovanja med vrstniki. Poskrbite, da boste dobro poznali prijatelje svojega otroka. Kot starš ste odgovorni, da otroku zagotovite družbo oseb, ki na njih ne bo slabo vplivala.

Ta varnostni ukrep vam bo omogočil, da boste kot starš lahko ocenili otrokove prijatelje, kako se obnašajo in pogovarjajo med sabo ter ugotovili, ali dobro vplivajo na vaše otroke.

7. Dostop do nekaterih sob samo pod nadzorom

Ko bodo vaši otroci malce zrasli, ne boste več potrebovali varnostnih naprav, kot so otroška zaščita za klasična ali posebna varnostna vrata.

Naučite otroke, da do nekaterih območij v kuhinji in pralnici ne smejo dostopati. Dovolj so veliki, da bodo razumeli razlog.

8. Naj ničesar ne sprejemajo od neznancev

Gre za pomemben varnostni ukrep. Ljudje s slabimi nameni lahko poskusijo pridobiti otrokovo naklonjenost s ponujanjem daril. Naučite otroke, da ne smejo sprejemati nobenih daril, ki jim jih ponujajo ljudje, ki jih otroci ne poznajo. Otroka prav tako naučite, da zaupa le družinskim članom, na primer staršem, starim staršem in drugim ožjim družinskim članom.

9. Poučite otroke o nevarnih izdelkih

Otroka nujno naučite, da se izogiba določenim nevarnim predmetom. Ko so otroci dovolj stari, da lahko razlikujejo, kaj je nevarno in kaj ne, jih poučite o izdelkih, za katere morda ne bi pričakovali, da so nevarni. Čeprav so vaši otroci starejši, vedno poskrbite, da jih, ko so bolni, nadzirate, kadar jemljejo katero koli zdravilo. Poleg tega se prepričajte, da nimajo dostopa do omaric z zdravili ali predalov, v katerih so shranjeni noži. S tem močno zmanjšate možnost nesreč doma.

10. Poučite svoje otroke o varni uporabi vhodnih vrat

Zaklepanje navadnih vhodnih ali varnostnih vrat bi moralo biti prvo varnostno pravilo vašega doma. To ne bo zagotovilo le, da vsiljivci ne bodo mogli dostopati do hiše, ampak tudi, da mlajši otroci ne bodo našli poti iz varnega zatočišča.

Varnostna vrata pomagajo

Pametne ključavnice so najnovejši sistemi odklepanja in zaklepanja. Ključ je najprej začela nadomeščati kartica in nato varnostna koda. Najnovejše na trgu je odklepanje s prstnim odtisom ali s prepoznavanjem obraza. Take vrste ključavnic so zabavne in preproste za uporabo. Vaši otroci se bodo neizmerno zabavali ob zvoku motorja, ki se bo zagnal vsakič, ko bodo položili prst na bralnik odtisov.

Podjetje Pirnar oblikuje najrazličnejša in inovativna vhodna vrata, ki poleg različnih materialov, barv in oblik ponuja še detajle za tehnološke navdušence.

OneTouch so prva zunanja vrata na svetu z izvlečnim in uvlečnim potezalom. Ko vas bralnik zazna, se ročaj pokaže pred lastnikom in ga spusti v hišo. Predstavljajte si navdušene obraze otrok, ko bodo slišali za to najnaprednejšo igračo.

Theatrica je vhodna stena, ki se popolnoma samodejno in brez dotika odpre in zapre le lastniku, in to samo s pogledom. Ker Theatrica nima potezal, je izjemno varna pred morebitnimi vdori v vaš dom.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top