Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Pametni dom se začne že pri vstopnih vratih

Si predstavljate vrata hiše, ki se odprejo že samo zato, ker stojite pred njimi? Pirnar zna narediti tudi taka.

Pametni dom kar v žepu ali na dlani | Pirnar

Dom dandanes ni več le straha nad glavo. Tehnologija nam končno omogoča, da naša hiša postane pametna in končno hitro in učinkovito upošteva vse naše ukaze. Pametni dom (in pametna vrata), ki ga upravljamo z aplikacijami ali z glasom, nam prihrani čas, denar ter zagotovi več varnosti in udobja. Že pri vhodu v dom se vidi, ali smo prišli v pametno hišo, saj nas pred vrati čakajo kamere, senzorji, pametni zvonci in domofoni ter pametne ključavnice. Z vsemi temi napravami lahko hiša ponosno vstopi v prihodnost.

Pametni dom v žepu

Kar dobro smo zakorakali v dobo interneta stvari, ko je povsem običajno, da mnogo stvari uredimo kar preko svojega pametnega telefona, računalnika ali tablice. Koncept pametnega doma je pravzaprav zelo preprost: vse naprave v njem so povezane v mrežo in vse lahko nadziramo preko pametnih naprav – tudi z drugega konca sveta, če je treba. Če lahko s počitnic preverimo, ali se kdo smuka okoli hiše in sprogramiramo luči, da se same prižigajo, ko nas ni doma, je povsem naravno, da na daljavo nadzorujemo tudi svoj vhod. Preverite, ali so vrata zaklenjena, zakaj se je sprožil alarm, prižgite luči in gostom odklenite vrata apartmaja, ki ga oddajate, ne da bi sploh vstali s kavča. Z avtomatiziranim vhodom si boste olajšali življenje.

Vhod, kot ga še ni bilo

Zvonci in domofoni

Starim zvoncem je odzvonilo. Pametni zvonci in domofoni povečujejo varnost vašega doma, tako da imajo vgrajeno kamero, s katero lahko kar preko svojega mobilnega telefona preverite, kdo je pred vrati. Poleg tega pa lahko z obiskovalcem vzpostavite dvosmerno avdio-video komunikacijo. Pametni domofoni imajo velikokrat tudi varnostne releje, ki preprečujejo, da bi nepridipravi s fizičnim vdorom v domofon lahko odprli vhodna vrata. V sili znajo domofoni poklicati več številk, sprožiti alarme in na tak način prispevati k še večji varnosti.

Pametne ključavnice

Čeprav je ključ simbol varnosti že tisočletja, ga danes nadomeščajo novejši sistemi odklepanja in zaklepanja. Kot prva ga je začela nadomeščati kartica, ki je še zmeraj zelo priljubljena v hotelih. Tudi odklepanje s kodo ni od muh, saj lahko vsakemu obiskovalcu določite svojo kodo, s čimer se lahko poslovite od pozabljanja ključev, pa še na daljavo se da taka vrata odkleniti. Še novejše je odklepanje s prstnim odtisom ali s prepoznavanjem obraza. Če to zmore telefon, zakaj potemtakem ne bi te tehnologije uporabili še za vhodna vrata. Sicer je odčitavanje biometričnih podatkov v porastu, saj gre za tehnologijo, ki zmanjšuje možnosti zlorab in močno poenostavlja naše življenje.

Varnostni sistemi

Ne samo kamere, integrirane v domofone, tudi samostojne kamere pred vhodom imajo svoje naloge in prednosti. Vklopijo se, ko zaznajo gibanje ter na mobilne naprave pošljejo video. Nekatere predvajajo samo živo sliko, spet druge lahko shranijo določeno količino posnetkov za daljši čas. Pri nakupu je smiselno izbrati tako, ki okolico nadzoruje in snema v tehniki HD za čim jasnejšo in razločnejšo sliko, poleg tega pa je priporočljivo, da tudi ponoči njena zmogljivost ne peša. Poleg kamere so koristni še senzorji gibanja, ki prižgejo luči ali alarme, če je to potrebno.

Glasovni ukazi

Umetna inteligenca ter glasovni asistenti so zadnji modni krik v tehnologiji. Amazonova Alexa zna nadzorovati termostate in prižgati varnostne sisteme, ko odidete od doma. Podobno ravna tudi Applov HomeKit, ki ga upravljate tako, da se pogovorite s Siri. »OK Google« pa je ukaz za uporabnike Google Home sistema, ki preveri, ali so vrata zaklenjena, vam vklopi poljubno napravo in celo upravlja z domačim sesalcem. V prihodnosti lahko torej pričakujemo, da bodo ti sistemi obvladovali večino naprav v hiši, vključno z vhodnimi vrati in nam tako omogočali še bolj učinkovito in preprosto ravnanje z njimi. Žal vse, kar tehnologija na tem področju ponuja, v Sloveniji ne deluje zmeraj, vendar lahko upamo, da bo tudi naša dežela počasi nehala biti tehnološka siva lisa.

Vrata iz prihodnosti

Poleg vseh naprav, ki jih lahko vgradimo v pametni dom, je dobro vedeti tudi to, da so različne inovacije našle pot kar neposredno do vhodnih vrat samih. Iz izjemnih profilov podjetje Pirnar oblikuje celo paleto različnih vhodnih vrat, ki poleg različnih materialov, barv in oblik ponujajo še detajle za tehnološke navdušence.

OneTouch

Pirnar OneTouch so prva vhodna vrata na svetu z izvlečenim in uvlečenim potezalom. Ko vas čitalnik prstnih odtisov prepozna, se potezalo elegantno in samodejno izvleče. To ima vgrajeno tudi osvetlitev, s katero vas vrata prijazno pozdravijo doma. Ko vrata zaprete, se potezalo nežno skrije, tako da nepovabljeni gostje nikakor ne morejo vstopiti. Vzmetni mehanizem, ki je povsem neodvisen od napajanja skrbi za to, da je zapiranje in odpiranje povsem varno.

Theatrica

Pirnar Theatrica niso običajna vrata. So vhodna stena, ki se popolnoma samodejno in brez dotika odpre in zapre samo lastniku. Dovolj je že, da jo samo pogledamo, saj nas sistem za prepoznavanje obraza prepozna in nežno odpre vrata in jih za nami tudi zapre. Theatrica nima potezal in je še najbolj podobna gladki steni. Lahko jo dobite s poljubno površinsko obdelavo – da je videti kot les, kamen, steklo ali aluminij.

Vstopite v svoj pametni dom skozi najpametnejša vhodna vrata – Pirnarjeva.

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top