Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Ne pozabimo na varnost naših zunanjih vrat

Na kaj je treba biti pozoren, ko iščete dovolj varna vhodna vrata? Dobra ključavnica je že korak v pravo smer – a to še zdaleč ni vse.

Zaščita vrat s pomočjo najnovejše tehnologije | PIRNAR

Elegantna hodna vrata so stičišče družinske intime in zunanjega sveta. Poleg tega, da so vizualno privlačna in prijetna za uporabo, od njih pričakujemo, da nas varujejo pred hrupom z ulice, pred vremenskimi vplivi in tudi nezaželenimi pogledi. Še najbolj od vsega pa si želimo, da bi za njimi ostali varni mi sami in naša lastnina. Vhodna vrata nas morajo varovati pred soncem in dežjem ter preprečevati vstop vlomilcem, saj se največ vlomov še vedno zgodi skozi vhodna vrata. Poleg zaščite oken je treba razmisliti o zaščiti vrat oziroma o nakupu protivlomnih vrat, ob katerih nezaželeni obiski ne bodo imeni nobenih možnosti. Na kaj je torej treba paziti, če hočemo imeti res trdna in varna vhodna vrata?

Trdno vratno krilo

Vhodna vrata so lahko narejena iz lesa, plastičnih mas, aluminija in jekla oziroma iz kombinacij naštetih materialov. Prava protivlomna vrata imajo jekleno konstrukcijo podboja in krila. Masivna lesena vrata so sestavljena iz več plasti, v katerih sloji potekajo v različnih smereh, kar daje vratnim krilom posebno trdnost. Prav tako so lahko narejena iz furniranih vezanih plošč, ki pa imajo kovinsko ojačitev, da se ne krivijo. Aluminijasta vrata so lahko kombinirana z lesom ali celo s karbonom, kar jim daje izjemno togost in čvrstost, na katero se lahko zanesete. Vsekakor je trdnost in varnost vrat odvisna od elementov in profilov, iz katerih so zgrajena. Profili iz aluminija in jekla s petimi komorami ter dodatni osrednji profili izbranih proizvajalcev dajejo vratom Pirnar osnovo, iz katere nastanejo očem prijetna, varna in trdna vrata.

Dobra ključavnica

Še tako dobra vrata ne bodo prav nič pomagala, če na njih ni kakovostne ključavnice. Za najvišjo raven varnosti potrebujete kakovosten cilindrični vložek, ki ima varnostni ščitnik ali varnostno rozeto, ki onemogoča, da bi cilinder kakorkoli prijeli in ga zlomili. Cilindrični vložek je tako zaščiten pred obrabo, vrtanjem in lomljenjem. Boljši cilindri imajo več aktivnih zatičev in dodatne fiksne zatiče. Profili cilindrov morajo biti zaščiteni in patentirani. To pomeni, da jih nihče ne more prepisati. Izgubljene ključe ali njihove kopije lahko izdelate le v pooblaščenih delavnicah ob predložitvi varnostne kartice.

Čeprav so ključi tako zelo zaščiteni pred prepisovanjem, je mogoče, da se odločite med več sistemi zaklepanja, s katerimi prihranite čas in si naredite bivanje udobnejše:

  • Sistem istega ključa: en sam ključ odpira več vrat.
  • Sistem glavnega ključa: vsaka vrata imajo svoj ključ, hkrati pa obstaja glavni ali t.i. "master ključ", ki prav tako odklepa vsa vrata.
  • Sistem generalnega ključa: vsaka vrata imajo svoj ključ, posamezni sklopi pa imajo svoj t.i. "master ključ". Generalni ključ odklepa vsa vrata.
  • Sistem centralnega ključa: en ključ odpira vsa vrata, ki jih nekdo sme uporabljati, ne more pa odpirati drugih vrat v zgradbi.

Ključavnice imajo lahko 1-, 3- ali 5-točkovno zaklepanje, ki ga izberete glede na stopnjo varnosti, ki jo želite. Varnostne komponente, ki so vgrajene v vrata Pirnar, dosegajo RC3 (WK3) varnostni razred, čeprav je načeloma že drugi razred dovolj, da so vrata zaščitena pred vlomi.

Elektronsko zaklepanje

Poleg klasičnega, mehanskega zaklepanja obstaja že cela paleta sistemov za elektronsko zaklepanje. Ti omogočajo popoln nadzor nad tem, kdo in kdaj sme vstopiti v vaš dom. Posameznim uporabnikom lahko dodelite različne pravice in jim določite, katera vrata lahko odklepajo in katerih ne. Zelo praktična je tudi možnost daljinskega odklepanja in zaklepanja. Za najboljši občutek varnosti so v takih vratih združene visokotehnološke možnosti elektronskega odklepanja in mehanskega varovanja. Za vso neverjetno tehnologijo se torej skrivajo cilindrične ključavnice z vsemi trdnimi mehanskimi sistemi. Pirnarjeva vrata vas razvajajo s čitalci prstnih odtisov in prepoznavanjem obraza, ki prepoznajo le vas in vaše družinske člane.

Osvetlitev

Vsiljivci se redkeje lotijo hiš, ki imajo dobro razsvetljen vhod. Ta sporoča, da je nekdo doma in da je posestvo nadzorovano. Ob dobri svetlobi je večja možnost, da nezaželene obiske kdo opazi, zato je dobro, da imate osvetljene dovoze in poti do vhodnih vrat ali da pri vhodu ves čas gori luč. K varnosti vsekakor pripomorejo še senzorske svetilke, ki so še posebej učinkovite, kadar vas ni doma.

Steklo

Steklo je izjemno priljubljen material – tudi za vhodna vrata. Obsvetlobe in nadsvetlobe, velike steklene površine ali drobni kristalni detajli na potezalih zmeraj očarajo s svojo lepoto. Čeprav je steklo v osnovi zelo krhek material, ga znamo s sodobnimi proizvodnimi postopki ukrotiti, da postane dovolj trdno, da mu lahko zaupate varovanje svojega doma. Trislojna ali štirislojna toplotno izolativna zasteklitev vas ne bo pustila na cedilu, saj sta kaljeno in lepljeno steklo dovolj trdna, da v notranjost ne bosta spustila nikogar. Niti, kadar počita.

Skrita potezala

Vrata brez kljuke? Seveda. Pirnar Ultimum Pure s sistemom OneTouch so vrata z nevidnim potezalom. Šele ko vrata preko čitalca prstnih odtisov prepoznajo lastnika, se elegantno in samodejno izvleče potezalo, ki razsvetli okolico, vrata pa se odklenejo. Ko vstopite, se vrata za vami zaklenejo, potezalo izgine in pred neznanci je spet gladka površina, ki preprečuje, da bi kdorkoli nepovabljen sploh mogel vstopiti. Že na daleč se vidi, da je ta dom varen. Gre za novo generacijo pametnih vhodnih vrat, ki sodijo v vse sodobne pametne domove in poslovne prostore.


Za varnost svoje družine lahko poskrbite z izjemnimi, tehnološko dovršenimi vhodnimi vrati Pirnar. Čeprav omogočajo visoko raven varovanja, ni treba sklepati nobenih kompromisov glede dizajna. Ta vrata brezšivno združujejo visoko funkcionalnost in estetiko. Zaradi vrhunskih vgrajenih materialov ne boste imeli občutka, da živite za vrati trezorja, temveč boste uživali v neskončni lahkosti rokovanja z njimi. Vsak dan se jih boste z veseljem dotikali in uživali v detajlih, ki vam bodo jemali sapo.

Zaupajte strokovnjakom v podjetju Pirnar in poskrbite za najvišjo varnost svojega doma!

Želite izvedeti več?

Pridite na kavo v naš najbližji razstavni salon in pogovorili se bomo o vaših željah.

REZERVIRAJTE SI TERMIN

Ali so vam bile te informacije v pomoč?
Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top