Preskoči na vsebino
Konfigurator 08 205 12 10

Kako izbrati prava stranska vrata za hišo?

Za kateri material se odločiti - aluminij ali les? Kateri stil vam je ljubši – sodobna eleganca ali pridih tradicije? Ste poleg izgleda pomislili na kakovost vrat, izolacijo in varnost? V veliki poplavi ponudnikov je pogosto težko razbrati pomembne informacije.

Od izbire materiala do dimenzij vrat | Pirnar

Ker smo vam želeli olajšati odločitev pri zamenjavi ali nakupu novih modelov vhodnih vrat, smo v nadaljevanju pripravili kratek vodič skozi najbolj pomembne informacije. Po korakih vam bomo predstavili, na kaj morate biti pozorni pred sprejemom končne odločitve.

Stranska vrata izražajo prvi vtis vašega doma

Vhodna vrata so naložba za nekaj desetletij, zato je pomembno, da izbiri le-teh posvetite več časa. Predstavljajo prvi vtis vašega doma, zagotavljajo vam varnost, izolacijo, zaščito pred zunanjim svetom.

Izražajo značaj ljudi, ki v hiši bivajo. Sporočajo, da ste edinstveni, tako vi kot tudi vaša hiša.

Iščete vhodna vrata za hišo, ki bodo vključevala funkcionalnost, estetiko, kakovost in trajnost? Vas skrbi razmerje med ceno in kakovostjo? V nadaljevanju vam bomo podali odgovore na zgornje dileme.

Kateri material izbrati za vaša stranska vrata?

Ste ljubitelj topline lesa ali ljubitelj čvrstosti aluminija? Ste za kombinacijo obeh? Torej svetujemo vam, da izberete tisti material, ki ustreza vašemu slogu in potrebam. Vsak izmed njih ima svoje prednost in slabosti.

Najbolj pogoste izvedbe iz različnih materialov, ki jih ponujajo proizvajalci:

 • Aluminijasta vhodna vrata,
 • Lesena vhodna vrata,
 • Alu – les vhodna vrata (kombinacija lesa in aluminija),
 • PVC vhodna vrata.

V nadaljevanju bomo raziskali kako se, na različnih področjih obnesejo lesena, PVC in aluminijasta vhodna vrata za hišo.

LesAluminij

Aluminijasta stranska vrata - estetika, varnost in izolativnost

Aluminijasta vhodna vrata so na trgu vedno bolj priljubljena. Nekaj splošnih prednosti aluminijastih vhodnih vrat, zaradi katerih se večina kupcev odloči ravno za ta material:

 • so izjemno obstojna,
 • so vzdržljiva, imajo dolgo življenjsko dobo,
 • estetsko dovršena,
 • aluminij ekološki material, ki se v celoti reciklira,
 • potrebno je minimalno vzdrževanje.

Alu vhodna vrata in alu okna krasijo tako sodobne kot tudi tradicionalne hiše, vhode stanovanjskih kot tudi poslovnih objektov. Kaj so razlogi, da se zanje odloča vse več kupcev?

Dodatne prednosti alu stranskih vhodnih vrat:

 • stabilnost konstrukcije, ki je lahko dodatno ojačana s karbonom,
 • odlična protivlomna zaščita,
 • izjemna zvočna izolativnost
 • izjemna toplotna izolativnost,
 • ogromno možnosti personalizacije (slogi, dimenzije, barve, nabor dodatne in varnostne opreme itd.).

Kakovost

Če se odločate za alu vhodna vrata za hišo posebno pozornost, posvetite naslednjim dejavnikom:

 • konstrukciji vhodnih vrat,
 • debelini vratnih profilov,
 • kakovosti vgrajenih komponent,
 • stabilnosti (ojačitev iz karbona je vsekakor dobrodošla),
 • zvočni in toplotni izolativnosti.

Našteti dejavniki so pomembni za dolgo življenjsko dobo vhodnih vrat ter minimalno vzdrževanje.

Energetska učinkovitost

Vhodna vrata za hišo iz aluminija so primerna tako za adaptacije kot tudi za pasivne gradnje, saj so energijsko učinkovita. Prašno lakirana so po željah stranke z UV obstojno barvo, kar omogoči dolgo življenjsko dobo in ohranitev prvotnega videza.

Številne možnosti personalizacije

Pri alu zunanjih vratih lahko izbirate med sijaj, mat, strukturnimi barvami ali si pa za piko na i omislite elegantno prekrivno steklo. Kot možnost pri Pirnarju ponujamo tudi imitacijo lesenih struktur in druge oblike dekorjev (imitacija betona ipd.). Po želji izberete tip in dimenzijo stekla, čarobno osvetlitev in druge okrasne elemente.

Cena

Kakovostna vhodna vrata iz aluminija so v primerjavi z izvedbami iz drugih materialov nekoliko dražja a se zaradi zgoraj naštetih prednosti naložba vsekakor izplača.

Oglejte si kataloge

Lesena vhodna vrata – toplina in vonj narave

Zdravo in prijeto bivanje je pomembno. Les je material, ki je prijazen tako do človeka kot tudi okolja. Raznolikost lesa, površin, individualnih posebnosti ga uvrščajo med eno izmed najpomembnejših naravnih surovin. Je čudovit produkt narave, s katerim sobivamo od pradavnin. Vsak izmed nas se spomni mogočnih lesenih vrat, okrašenih s številnimi rezbarskimi presežki, ki jih marsikje lahko vidimo še danes.

Z lesom se srečamo na vsakem koraku, iz njega pa lahko nastane čudovito pohištvo in prav tako kakovostna lesena vhodna vrata. Hiši podajo edinstven pečat in dopolnijo videz tako sodobne kot tradicionalne hiše.

Prednosti lesenih vhodnih vrat:

 • trajno obnovljiv, naraven material,
 • ugodna bivanjska klima, dobro počutje,
 • številne možnosti personalizacije,
 • ob pravilnem vzdrževanju dolga življenjska doba.

Ljubitelji lesa pa vedo, da je vzdrževanje lesenih vhodnih vrat v primerjavi z vhodnimi vrati iz aluminija nekoliko bolj zahtevno. Priporočamo, da lesena vrata redno vzdržujete in ščitite pred zunanjimi vplivi. Kako? Vrata po navodilih proizvajalca ustrezno zaščitno lakirate, za bolj učinkovito zaščito vsekakor priporočamo nadstrešek.

Sestavite svoja lesena vhodna vrata

PVC vhodna vrata

PVC vhodna vrata so najcenejša možnost izmed naštetih.

Prednost PVC vhodnih vrat je predvsem v tem, da so izredno lahka, ter zvočno in toplotno izolativna.

Imajo pa tudi kar nekaj slabih lastnosti:

 • ob visokih temperaturah se upogne in vrata se ukrivijo, zaradi česar se težko zapirajo
 • zaradi zgoraj navedenega slabše tesnijo
 • nekateri profili niso odporni proti UV sevanju in zato na soncu porumenijo ali celo razpokajo.

Katera so merila, po katerih se je treba ravnati pri nakupu vrat?

Pri nakupu vhodnih vrat se najprej vprašajte, kaj je razlog, da kupujete nova vhodna vrata? Kaj natančno od njih pričakujete in potrebujete?

Ste v fazi gradnje nove hiše?

V tem primeru so zunanja vhodna vrata nujna naložba. Upoštevajte dejavnik izolacije vhodnih vrat v kolikor gre za pasivno hišo, upoštevajte slog celotne hiše ali pa se o tem posvetujte z arhitektom. Barvo vhodnih vrat lahko izenačite z barvo ali materialom oken. Lahko pa izgled hiše ravno s kontrastom pri vhodnih vratih poživite in ji tako dodate osebno noto.

Ste se odločili za prenovo vhoda?

So vaša trenutna vhodna vrata dotrajana ali ne ustrezajo več zunanji podobi vaše hiše? Razmislite kaj vas je motilo na starih vratih in izberite proizvajalca, material, model, ki bo kljuboval vsem težavam.

Menjava vhodnih vrat: prej in potem

Vas skrbi dolgoročni energetski prihranek?

Za dobro izolacijo in tako dolgoročni prihranek so vsekakor odgovorna kakovostna in energetsko učinkovita vhodna vrata in okna. Vas zanima koliko lahko prihranite z dobro izoliranimi vrati?

Preberite si, kako lahko prihranite z dobro izoliranimi vrati

Vaša obstoječa vhodna vrata niso funkcionalna?

Če ste med tistimi, ki pogosto izgubite ali iščete ključe zunanjih vrat potem vam priporočamo čitalnik prstnih odtisov ali tipkovnico. Obe rešitvi vam bosta zagotovili višji nivo varnosti in najvišjo stopnjo udobja.

Vam v predprostoru primanjkuje svetlobe?

Če je odgovor na vprašanje pritrdilen izberite vhodna vrata s steklom. Steklo je lahko na vratnem krilu, vhodnim vratom pa lahko dodate tudi stransko svetlobo ali nadsvetlobo.

Priporočamo vam, da svoje ideje, želje in skrbi zaupate profesionalnim svetovalcem, ki vam bodo ponudili najboljšo rešitev. Vhodna vrata naj odsevajo vaš značaj in izpopolnjujejo videz vaše hiše.

Pri Pirnarju za vašo hišo ali večstanovanjski objekt izdelamo vrata po naročilu. Prilagojena vašim potrebam, željam, slogu.

Naročite se na strokovno svetovanje

Ste v dilemi, katera je prava barva vaših vrat za hišo?

Barvo vhodnih vrat za hišo lahko uskladite z barvo oken, barvo fasade, z drugimi zunanjimi vrati na objektu. Odločite se lahko tudi za barvita vhodna vrata in s tem pokažete svojo edinstvenost in drznost.

Se ne znate odločiti za samo eno barvo? Pri Pirnarju lahko izbirate med eno barvno ali dvobarvno različico vrat. Priporočljivo je, da izbiro barve dodatno preverite na barvnem vzorcu v salonu. Vsekakor različni vplivi okolice različno vplivajo na odtenek barve, zato si vzorec oglejte pri dnevni svetlobi. Po potrebi vzorec prinesite na hišo in pri dnevni svetlobi.

Radi sledite sodobnim trendom? V tem trenutku prevladujejo kontrasti sivih vhodnih vrat na beli fasadi. Pogosto eleganten arhitekturni slog dopolnjujejo tudi vrata iz črnega sijaj ali mat stekla. Pri lesenih vhodnih vratih trenutno prevladuje naraven, grčasti hrast.

Seveda ne glede na trende upoštevajte svoj osebni slog, saj bodo vhodna vrata izrekala dobrodošlico vam in vašim obiskovalcem še naslednjih 30 let.

Izberite barvo svojih vhodnih vrat

Dimenzije vrat in vrata po naročilu

Sodobni arhitekturni presežki se nagibajo k ekskluzivnim vratom izjemnih višin. Vhodna vrata so lahko tudi dvokrilna, kar še dodatno poudari veličastnost hiše.

Potrebujete večjo količino svetlobe na hodniku? Potem vam svetujemo, da se odločite za vrata z obsvetlobo (stransko svetlobo) ali s steklom na vratnem krilu.

Vsaka sodobna gradnja se nagiba k večjim dimenzijam vhodnih vrat. Pogosto gre za vrata, višja od 2 m. Pri Pirnarju vam lahko zaradi izjemno trdnih ojačitvah iz karbona, ki se nahajajo v profilih, izdelamo vrata, višja od 3 m.

Kaj pa nakup vhodnih vrat iz zaloge ali odprodaje vhodnih vrat? Nakup vrat v serijskih dimenzijah? Gre za vrata, ki niso narejena po meri in vaših željah. Če imate pri gradnji svoje hiše še čas, da odprtino prilagodite vratom iz odprodaje odločitev, ne bo zahtevala sprejemanja kompromisov.

Ker gre za dolgoročno naložbo vam vsekakor, priporočamo vrata, izdelana po naročilu. Čeprav so nekoliko dražja, ne bo potrebno sprejemanje kompromisov pri videzu in dodatnih stroških za zidarska dela.

Odločite se za vhodna vrata po naročilu

Je vredno investirati v varna vrata?

Poleg izbire barv, sloga, materialov posvetite veliko pozornosti varnosti vhodnih vrat.

Zaradi višjega trenda poskusa vlomov je trend višanja varnosti v porastu. Kakovostna protivlomna vhodna vrata bodo vlomilca zaustavila ali vsaj odvrnila od tega, da vlomi v vaš dom. Vhodna vrata so poleg oken eden izmed glavnih dejavnikov tveganja v primeru vlomov. Zato je varnost še vedno eden izmed ključnih elementov pri izbiri vhodnih vrat.

Na kaj morate biti pozorni, ko izbirate vhodna vrata ali stranska vrata za hišo?

 • Ključavnico, ki naj bo večtočkovna,
 • Načine odklepanja, kjer svetujemo čitalnik prstnih odtisov,
 • Debelino varnostnega stekla,
 • Varnostni cilinder,
 • Nasadila varnostnimi zatiči,
 • Debelino in sestavo profila.

O tem, kako opredeljujemo varnost vhodnih vrat, govorijo protivlomni razredi. Pri definiranju razredov so sodelovali proizvajalci oken in vrat ter policija in zavarovalnice. Za stanovanjske hiše je priporočljiv varnostni razred RC1 ali RC.

Varnost vaše hiše je vsekakor odvisna od celotnega vgrajenega stavbnega pohištva. Zato pomislite tudi na to, da vhodna vrata za hišo, kot tudi okna še dodatno opremite z elektronskimi senzorji za zaklepanje, ki vam neopazno poročajo katera vrata in okna so odprta ali zaprta. Zasnovani so tako kot detektorji vlomov in jih je možno integrirati v vse alarmne sisteme.

Vse več kupcev se pri nakupu vhodnih vrat za hišo odloči za čitalnik prstnih vtisov in električni način odklepanja in zaklepanja vrat. Motorizirana večtočkovna ključavnica namreč zagotavlja najvišji nivo varnosti. Hkrati čitalnik omogoča vstop le osebam, ki jih je lastnik vnesel sam. Skrb, da bodo vaša vhodna vrata ostala odklenjena ali pozabljeni in izgubljeni ključi je v tem primeru čisto odveč.

Več o varnosti vhodnih vrat

Ali lahko prihranite s toplotno izoliranimi vrati?

Toplotna izolacija je pomembna, če želite prihraniti pri stroških ogrevanja v zimskih mesecih ali hlajenja v poletnih mesecih, ter tako zmanjšate toplotne izgube. Na to, da toplota ostane znotraj prostora. imajo vpliv predvsem dobra okna in kakovostna vhodna vrata oz. stranska vrata za hišo.

Sodobna in kakovostna vhodna vrata ob kakovostni vgradni zagotovo ščitijo pred zunanjimi vplivi, kot sta vročina in mraz.

Priporočljiva vrednost toplotne prepustnosti za vhodna vrata se giblje do U=1,2 W/m2K. Pri pasivnih gradnjah mora biti prevodnost enaka ali nižja kot U= 0,9 W/m2K.

Koliko lahko prihranite z dobro izoliranimi vrati?

Od česa je odvisna zvočna izolacija vrat?

Kopica šumom in različnih motečih šumov iz okolice nas venomer zmoti. Zvočna izolacija vhodnih vrat je pomembna za kakovostno in udobno bivanje, saj vpliva na naše počutje in tudi zdravje.

Od česa pa je zvočna izolacija vhodnih vrat odvisna?

 • vgrajenega materiala,
 • tesnjenja površin,
 • kakovostne izdelave,
 • kakovostne vgradnje.

Kako kakovostna vgradnja vpliva na varnost vrat?

Pravilna montaža vhodnih vrat je izredno pomembna za zagotavljanje varnosti, brezhibnega delovanja ter odlične toplotne in zvočne izolativnosti vašega doma. Le kakovostna vgradnja zagotavlja dolgo življenjsko dobo in to, da boste z izbranim vhodom zadovoljni še desetletja. Zato vam priporočamo, da montažo vhodnih vrat zaupate izkušenim strokovnjakom.

Načinov za vgradnjo vhodnih vrat je več, ki se med seboj razlikujejo.

Klasična montaža vhodnih vrat

Reža med podbojem in zidom se zalije s poliuretansko peno ali kakšnim drugim izolativnim materialom, podboj pa se pričvrsti s sidri oziroma vijaki.

Sodobna montaža vhodnih vrat po RAL smernicah

Trenutno se vse več strank odloči za montažo po RAL smernicah. Zakaj? Gre za energetsko učinkovit način montaže, kjer so uporabljeni samo certificirani materiali za tovrsten način montaže. Za pridobitev subvencije EKO sklada je tako kot pri novogradnji kot tudi zamenjavi vrat in oken montaža po RAL smernicah eden izmed pogojev. Cilj takšnega načina montaže je, da je notranji del neprepusten na zrak ali vlago, vmesni del toplotno izoliran, zunanji del, pa neprepusten za vodo in veter.

Več o pravilni vgradnji vhodnih vrat

Se sprašujete kako preprosto je vzdrževati vrata za hišo?

Zunanja vrata so izpostavljena številnim zunanjim vplivom – vetru, soncu, prahu, snegu, temperaturnem nihanju in drugi umazaniji. Zato sta pravilna zaščita in vzdrževanje vhodnih vrat izredno pomembna bodisi gre za vhod vaše nove ali obnovljene hiše, V nadaljevanju vam bomo podali nekaj smernic za pravilno zaščito in vzdrževanje vhodnih vrat. Ker se materiali iz katerih so zunanja vrata izdelana med seboj razlikujejo, se prav tako tudi zahtevnost vzdrževanja.

Lesena vhodna vrata namreč potrebujejo nekoliko več nege kot alu vhodna vrata.

Priporočamo vam, da se čiščenja vrat lotite vedno pri zmerni temperaturah (24 stopinj celzija).

Nega in vzdrževanje lesenih vhodnih vrat

Lesena vhodna vrata je treba zaščititi pred soncem in pred vlago tako da je vsakih nekaj let potrebno obnoviti barvo ali lak. Z rednim vzdrževanjem in posebnimi čistili za les boste zagotovili, da bodo vrata ostala lepa daljše časovno obdobje.

Nega in vzdrževanje aluminijastih vhodnih vrat

Vzdrževanje aluminijastih vhodnih vrat ni zahtevno, saj ne zahtevajo veliko nege in vzdrževanja. Nekajkrat letno jih je potrebno očistiti z blagimi pH nevtralnimi čistili ali s posebnimi čistili, ki jih dobite pri svojem proizvajalcu vrat. Po vsakem čiščenju material obrišite z mehko krpo.

Vzdrževalni set Pirnar

Preberite PIRNAR vodič o vzdrževanju vhodnih vrat

Če povzamemo ...

Ker so vhodna vrata vizitka vaše hiše izbiri le-teh posvetite več časa. Skoznje boste prehajali večkrat dnevno, ščitila vas bodo pred zunanjimi vplivi in nepovabljenimi gosti.

Poskrbite, da boste varnosti, zvočni in toplotni izolaciji, pravilni vgradnji in kakovostni izdelavi vhodnih vrat posvetili posebno pozornost.

Naši strokovni svetovalci so vam na voljo za morebitna vprašanja. Vljudno vabljeni v naš salon v Ljubljani ali Mariboru.

Prelistajte kataloge največkrat nagrajenih vhodnih vrat na svetu

Vhodna vrata
Oblikujte svoja vhodna vrata
Pojdite v konfigurator
Saloni Pirnar
Obiščite salone Pirnar
Dotaknite se vhodnih vrat
Katalogi
Prenesite kataloge vhodnih vrat
Odkrijte vse modele vhodnih vrat
top
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...